Δουλειές με φούντες!


doulies-me-fountes
Επιχειρηματίες και Επαγγέλματα μέσα από το Ελληνικό Σινεμά.


Η Αγγελική Μυλωνάκη συνθέτει μια κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας του «επιχειρείν» στη μεταπολεμική Ελλάδα, παρακολουθώντας τις εικόνες και τα πρόσωπα των δημοφιλέστερων επιχειρηματιών της μεγάλης οθόνης. Από τον κουτοπόνηρο μπακαλόγατο Ζήκο του Κώστα Χατζηχρήστου μέχρι τον παντοδύναμο εφοπλιστή Φωκά του Λάμπρου Κωνσταντάρα, το βιβλίο φέρνει στο φως το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα, όπως αυτό εναλλάσσεται και εξελίσσεται στα πρόσωπα αγαπημένων ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου, που αντικατοπτρίζουν τον κόσμο των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων.

Η συγγραφέας καταγράφει την εικόνα της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών, όπως παρουσιάζεται στη «χρυσή εποχή» του ελληνικού κινηματογράφου (1950-1970), ενώ παράλληλα σχολιάζει τις διαδοχικές μεταμορφώσεις της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής και ειδικότερα την εικόνα του «επιχειρείν» στη μεταπολεμική Ελλάδα.

1
Εργολάβοι, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, εργοστασιάρχες, εφοπλιστές, πλανόδιοι έμποροι, πλασιέ και μικρομαγαζάτορες παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου και ζωντανεύουν αναγνωρίσιμους τύπους και χαρακτήρες επιχειρηματιών, αποκαλύπτοντας τα στερεότυπα, τις εικόνες και τις μεταλλαγές της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα των δεκαετιών ’50 και ’60.

Με τον εύστοχο τίτλο «Δουλειές με φούντες!» -δανεισμένο από την ομώνυμη ελληνική ταινία- η συγγραφέας επιχειρεί ένα ταξίδι στο χρόνο και ανασύρει στην επιφάνεια ένα κινηματογραφικό μωσαϊκό από αγαπημένους χαρακτήρες και αξέχαστους τύπους επιχειρηματιών (από τον Λογοθετίδη, τον Αυλωνίτη και τον Μακρή, μέχρι τον Βουτσά, τον Χατζηχρήστο και τον Παπαγιαννόπουλο), καθώς και μια σειρά από δυναμικές γυναικείες παρουσίες Βασιλειάδου, Βουγιουκλάκη, Καρέζη, Βλαχοπούλου), που διεκδικούν τη θέση τους στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της εποχής.

images
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Η Αγγελική (Λίνα) Μυλωνάκη γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με ειδίκευση στις κινηματογραφικές σπουδές. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τον ελληνικό κινηματογράφο σε επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει ιστορία ελληνικού κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και είναι τακτική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Παράλληλα με τη συγγραφική και την ερευνητική της δραστηριότητα, η Αγγελική Μυλωνάκη είναι δημοσιογράφος. Ξεκίνησε το 1995 ως δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ στον έντυπο και στον περιοδικό τύπο της Θεσσαλονίκης και εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε γραφεία τύπου πολιτιστικών οργανισμών (Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη’ 97», Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης). Σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.


Τίτλος: Δουλειές με φούντες!
Υπότιτλος: Επιχειρηματίες και Επαγγέλματα μέσα από το Ελληνικό Σινεμά.
Συγγραφέας: Αγγελική Μυλωνάκη
Εκδοτικός Οίκος: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

logo-3d-small