Η υπόθεση "ελληνική κρίση" Περίεργες συμπτώσεις: ΔΝΤ, Goldman Sachs, Rothschild, Soros, S&P, Moody.

 

ipothesi

Η Ελλάδα έχει δεχθεί δύο χρηματοπιστωτικές επιθέσεις από το 2008 και όχι μόνο μία. Και οι δύο είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός περιβάλλοντος αυξημένου ευρωπαϊκού ρίσκου, το οποίο οδήγησε σε πτώση του ευρώ και αύξηση του δολαρίου, βοηθώντας έτσι δύο διαφορετικούς πόλους να κερδίσουν. Την Γερμανία και την Γαλλία να πετύχουν έμμεση υποτίμηση του ευρώ, στηρίζοντας τις οικονομίες τους, από την μία και από την άλλη, τις ΗΠΑ ώστε να ανακτήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του δολαρίου ως παγκοσμίου νομίσματος, προκαλώντας έτσι πτώση του δικού τους κόστους δανεισμού, σε μια περίοδο που είχαν απόλυτη ανάγκη δανεικών κεφαλαίων.  

Πόσο αθώος είναι λοιπόν ο ρόλος της Γερμανίας, των ΗΠΑ, του διεθνούς τραπεζικού λόμπι, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και άλλων συμμετεχόντων στην υπόθεση "ελληνική κρίση";

Πώς συνδέονται οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες, διάσημοι κερδοσκόποι και πανίσχυροι τραπεζίτες με το χρηματοπιστωτικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας; Ήταν πράγματι το ΔΝΤ το "φάρμακο" για να σωθεί η χώρα ή ένα μέσο εξυπηρέτησης άλλων σκοπών; Υπήρχαν κρυφά διαπραγματευτικά χαρτιά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ώστε η εξέλιξη των πραγμάτων να είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή;

Τι μας δείχνουν τελικά τα στοιχεία για τις περίεργες συμπτώσεις της υπόθεσης "ελληνική κρίση" και τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον με βάση αυτά;

Η ελληνική κρίση προβλήθηκε ως το μοιραίο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης περιόδου ελληνικών λαθών, τα οποία οδήγησαν τη χώρα σε ένα σημείο όπου το μόνο φάρμακο για την ίασή της είναι η υιοθέτηση και η εφαρμογή του προγράμματος και των επιταγών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Χωρίς να αμφισβητεί κανείς την ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών, αξίζει να αναρωτηθεί αν τα πράγματα είναι όντως όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν ή αν υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.

43566

Και στις δύο χρηματοπιστωτικές επιθέσεις, στην Ελλάδα σημειώθηκε πολιτική αστάθεια με έντονα γεγονότα που οδήγησαν, στην πρώτη περίπτωση, τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, να μιλήσει στις 18 Δεκεμβρίου 2008 στην Βουλή, για την ανάγκη προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στην δεύτερη περίπτωση, την αποκάλυψη του πραγματικού (;) δημοσιονομικού ελλείμματος από τον Γ. Παπανδρέου. Σίγουρα και στις δύο περιπτώσεις, μας προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο ο λόγος όσο και τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να οδηγηθούμε στην πόρτα του ΔΝΤ. Τελικά μήπως ήταν αποτύπωση πολιτικών επιθυμιών και ενός καλά οργανωμένου παιχνιδιού, με θύμα μια αδύνατη οικονομία?

Αν και το βιβλίο Η υπόθεση "ελληνική κρίση" έχει κυκλοφορήσει το 2011, θα 'ναι πάντα επίκαιρο, γιατί κάνει αναφορά σε ονόματα, εταιρείες και γεγονότα. Αναλύει με οικονομικά διαγράμματα, αυτά που οι πολιτικοί ταγοί, οφείλουν να γνωρίζουν.

Είναι ένα βιβλίο για μια κρίση που μας αφορά όλους, που θα μας κάνει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη, διαφορετική από τη συνηθισμένη, οπτική γωνία. Θα δούμε να σχηματίζεται μπροστά μας ένα παζλ της κρίσης διαφορετικό από αυτό που προβάλλεται ως αληθινό.  


Πάνος Παναγιώτου

panos panagiotou

Ο Πάνος Παναγιώτου είναι χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, διευθυντής της Greek Society of Technical Analysis (Βρετανία), της World Technical Analysis Educational Company και του XrimaNews.gr. Για περισσότερο από δέκα χρόνια δημοσιεύει έρευνα, βιβλία και άρθρα στον τομέα του και έχει συνεργαστεί με διεθνείς εταιρείες, όπως το Bloomberg. Από το 2003 αρθρογραφεί στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος και τακτικά σε πληθώρα ελληνικών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Συχνός καλεσμένος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, διεκδικεί την εικόνα του ήπιου αναλυτή, ο οποίος δε φοβάται να αποκαλύψει και να παραθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του με αντικειμενικότητα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους.

Είναι διπλωματούχος τεχνικός αναλυτής από το Dow Jones University του χρηματοοικονομικού ομίλου CNBC. Φοίτησε στο Νομικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης και στα τμήματα Mathematics for Finance and Management και Mathematics του University of Portsmouth στη Βρετανία. Έχει ολοκληρώσει διετή κύκλο σπουδών στη λογιστική και είναι κάτοχος μιας σειράς διπλωμάτων στο χρηματιστηριακό τομέα από το DJY. Το 2010 βραβεύτηκε στο 8ο Πανελλήνιο Χρηματιστηριακό Συνέδριο του ΣΕΔ στην Αθήνα για την πολυετή προσφορά του στον τομέα της χρηματιστηριακής τεχνικής ανάλυσης. Είναι μόνιμος κάτοικος της Βρετανίας, αλλά επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα.Τίτλος: Η υπόθεση "ελληνική κρίση" Περίεργες συμπτώσεις: ΔΝΤ, Goldman Sachs, Rothschild, Soros, S & P, Moody's, Fitch, Γερμανία, Η.Π.Α.
Συγγραφέας: Πάνος Παναγιώτου
Εκδόσεις: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

logo-3d-small