Ιστορικά ανέκδοτα και αξιοπερίεργα επιφανών Ελλήνων.

istorika-anekdoda1Ο Γιάννης Βλαχογιάννης γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1867 και ήταν ένας παθιασμένος ιστοριοδίφης. Ο πατέρας του Οδυσσέας Βλάχος καταγόταν από γενιά αγωνιστών της Ρούμελης και η μητέρα του Αναστασία Γκιώνη από το Σούλι. Το 1914 με δική του εισήγηση ιδρύθηκαν από τον Βενιζέλο τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπου διετέλεσε και πρώτος διευθυντής ως το 1937. Πέθανε το 1945 στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Στον Γιάννη Βλαχογιάννη χρωστάμε τη συγκέντρωση ενός ανεκτίμητου υλικού από την επανάσταση του ΄21, την έκδοση των Απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη, αλλά και των αρχείων του Κολοκοτρώνη (μαζί με τον Α.Παπακώστα).

istorika-anekdoda2Τα ιστορικά αυτά ανέκδοτα, όπως και διάφορα άλλα έργα του Γιάννη Βλαχογιάννη, εκδόθηκαν "δια της πατρικής γενναιοδωρίας του κυρίου Εμμανουήλ Α. Μπενάκη, εις τιμήν της μνήμης των ανδρών του Εικοσιένα".

Όσο για την επίσημη πολιτεία...

Στον τραγικά επίκαιρο πρόλογό του, ο Βλαχογιάννης δεν παραλείπει να απαριθμήσει τις γνωστές πρακτικές: πλουσιοπάροχες φιλοξενίες επισήμων, πολυέξοδα γεύματα, παράτες και λόγους πανηγυρικούς, σπαταλημένα εκατομμύρια, "από τα οποία τίποτε δεν θα μείνει που να ενθυμίζει εις τους μεταγενέστερους τον βίον και τα έργα των ανδρών εκείνων, οι οποίοι ίδρυσαν το ελληνικό κράτος".


Συγγραφέας: Γιάννης Βλαχογιάννης (1867-1945)
Εκδότης: Γνώση

logo-3d-small