Η αρχιτεκτονική σε περίοδο κρίσης.

arxitektonikise perikrisisΣτη σκέψη του συγγραφέα το υλικό της σύγχρονης διεθνούς αρχιτεκτονικής είναι ζωντανό και εύγλωττο, έτσι ώστε το μικρό αυτό βιβλίο να μετατρέπεται σε ένα από τα πιο καθαρόαιμα δοκίμια κριτικής των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.

Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά τους κανόνες του παιχνιδιού ώστε να χρησιμοποιεί το εργαλείο της κριτικής χωρίς τούτο να κινδυνεύει να εκραγεί ανάμεσα στα χέρια του (με ανήκεστες και ανήκουστες προσωπι­κές βλάβες, όπως ως γνωστόν συμβαίνει συχνά στον κόσμο της αρχιτεκτονικής). Επιχει­ρεί με τρόπο λόγιο και συγκροτημένο μια πολύ ενδιαφέρουσα σύζευξη θεωρίας και κριτι­κής, παράγοντας ταυτόχρονα ένα είδος «ιστοριογραφίας του παρόντος». Θέτει εντέλει όσο λίγοι στον τόπο μας σαφή και διαυγή ερωτήματα για τον χαρακτήρα και τις επιλογές της αρ­χιτεκτονικής του καιρού μας.

“Η ανάγνωση της εξέλιξης των σύγχρονων φαινομέ­νων από τον Κωτσιόπουλο είναι βασική: μέσω κατατάξεων ή ταξινομήσεων, εργαλείων βασικών της κριτικής τέχνης, επικε­ντρώνεται σε δίπολα που χαρακτηρίζονται από ροϊκότητα και κυκλικότητα, κατακτούν κά­ποια στιγμή την οντότητα καθολικού ρεύματος, για να επανακυκλωθούν στη συνέχεια με­ταλλαγμένα και απαλλαγμένα από την πρωτογενή και στιβαρή ιδεολογική τους αποσκευή (για παράδειγμα μοντέρνο κίνημα/υστερομοντέρνος μινιμαλισμός, μεταμοντέρνο κίνημα/ σύγχρονος εξπρεσιονισμός, με την αρχιτεκτονική της υψηλής τεχνολογίας να διεκδικεί τη δική της αυθύπαρκτη οντότητα).”

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

kotsiopoulosΟ Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος είναι καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και, από το 2008, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. (δίπλωμα αρχιτέκτονα, διδακτορικό δίπλωμα και υφηγεσία) και στο University of Edinburgh (Ph.D.). Έχει πολυετή επιστη­μονική και συγγραφική δραστηριότητα στον χώρο της θεωρίας της αρχιτεκτονικής, με γνωστότερο βιβλίο του το Κριτική της Αρχιτεκτονικής Θεωρίας, ενώ έχει και εκτεταμένο αρχιτεκτονικό έργο. Κτίριά του έχουν διακριθεί, με σημαντικότερη διάκριση το βραβείο Αρχιτεκτονικής 2000 του Ελληνικού Ιν­στιτούτου Αρχιτεκτονικής, και έχουν επανειλημμένως δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερι­κό, όπως πρόσφατα στους παγκόσμιους άτλαντες The Phaidon World Atlas of Architecture και The Phaidon Atlas of 21st Century World Architecture.

Συγραφεας: Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος
Εκδοτικός Οίκος: Νεφέλη
Σελίδες: 112

logo-3d-small