Χ-ΑΡΧΕΙΑ Uncensored. Τα συνθήματα και τα Graffiti των Εξαρχείων 2009-2012.

Χ-ΑΡΧΕΙΑ-Uncensored p1«Μία τριετή περίοδο πρωτοφανών αλλαγών για τη χώρα και ακραίας σκληρότητας (αλλά και φαιδρότητας), μιας ουσιαστικά εμπόλεμης περιόδου για την Ελλάδα και την Αθήνα ειδικότερα», όπως αναφέρει ο Τάκης Σπυρόπουλος.

Η εξαιρετική δουλειά του Τάκη Σπυρόπουλου, με φωτογραφίες από τα συνθήματα και τα γκράφιτι των Εξαρχείων συγκεντρωμένη σε ένα μοναδικό βιβλίο!!


«Χιλιάδες λέξεις και ζωγραφιές ανάμεσα στο όνειρο και τη ματαίωση σε μια γειτονιά που χτυπιέται για δεκαετίες από την καταστολή και τη θεαματική αναπαραγωγή μιας ψεύτικης εικόνας, έναν τόπο όπου τα ρήγματα στην κανονικότητα δημιουργούν τη δική τους τριγμώδη κανονικότητα» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Αλέξης Καλοφωλιάς των The Last Drive.

Σε μια ιστορική εποχή που όλοι γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών αλλαγών και εξελίξεων, η γειτονιά που κουβαλάει τους σπόρους της αντίστασης, αντιδρά –και- μέσα από τα γκράφιτι και τα συνθήματα, δίνοντας έτσι το στίγμα της εποχής μας.

«...Τα γκραφίτι είναι η παράδοση της εποχής του εφήμερου, χρώμα και λόγος απρόοπτος, περιφρόνηση και εμμονή στην αισθητική, όλα αυτά σε τυχαίες δόσεις. Το αυθόρμητο σκαρίφημα που μεταφέρει την επιτακτικότητα ή την ελαφρότητα, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Ο λόγος πρέπει να παραμείνει ένα παιχνίδι.

Χιλιάδες λέξεις και ζωγραφιές ανάμεσα στο όνειρο και τη ματαίωση σε μια γειτονιά που χτυπιέται για δεκαετίες από την καταστολή και την θεαματική αναπαραγωγή μιας ψεύτικης εικόνας, έναν τόπο όπου τα ρήγματα στην κανονικότητα δημιουργούν τη δική τους τριγμώδη κανονικότητα. Και: Ένας άνθρωπος βρέθηκε εκεί, με το σώμα του, άπλωσε το χέρι του, έγραψε κάτι, λαμβάνοντας υπόψη του ότι εσύ θα μπορούσες να το διαβάσεις. (Πού πηγαίνουν άραγε τα γκραφίτι όταν οι άνθρωποι τα σβήνουν; Αν μπορούσαμε να τα κάνουμε να συνυπάρχουν, θα είχαμε μπροστά μας την άλλη ιστορία της πόλης).

Μετά το Δεκέμβρη του 2008, πολλαπλασιάστηκαν. Ο τόνος τους άλλαξε. το χιούμορ και η ειρωνεία υποχώρησαν και αναδύθηκε ακόμη περισσότερη αγωνία και θυμός. Ήταν φυσικό. Η κραυγή της νεολαίας απαξιώθηκε με λύσσα από τον κυρίαρχο λόγο, έμεινε μετέωρη καθώς ήρθε η καταστροφή, η πόλη βούλιαξε στη δίνη που οδήγησε στον κοινωνικό εφιάλτη σήμερα, το χειμώνα του 2013, νεοχιτλερικά τάγματα εφόδου δολοφονούν μετανάστες και ανέστιους, ο κόσμος αγωνίζεται να ανασάνει ένα βήμα πριν από τον στρατιωτικό νόμο, το ενεχυροδανειστήριο και το παγκάκι, ο φόβος καλπάζει και ο κοινωνικός κανιβαλισμός εισχωρεί παντού, ακόμα και στα ίδια τα Εξάρχεια. Μην το ξεχνάμε, αυτή είναι μια πόλη που η καταστροφή της την έφερε στο επίκεντρο του κόσμου και ένα μέρος από τα γράμματα στους τοίχους της συνθέτουν τη φωνή της.

Και, πίσω απ' όλα αυτά, τα γκραφίτι θέτουν και επιχειρούν να απαντήσουν σε ένα επίμονο ερώτημα: Το όραμα μένει ζωντανό; Ανθίζουν ακόμα λουλούδια στην κορυφή του παγόβουνου;» (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Χ-ΑΡΧΕΙΑ-Uncensored p3

Τάκης Σπυρόπουλος.
Γεννημένος το 1972, σπούδασε Γαλλική φιλολογία και φωτογραφία στην Αθήνα. Εδώ και 20 περίπου χρόνια συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας σε σειρά περιοδικών: Maison et Decoration, Madame Figaro, Men's Health, Vimagazino, Vmen, Vimadonna, Playboy, Nitro, Maxim, Athens Voice, Taxydromos, Eikones, Homme κ.α

Φωτογραφίες του έχουν επίσης δημοσιευτεί στην Γαλλική εφημερίδα LE MONDE, καθώς και σε άλλα έντυπα του εξωτερικού. Έχει επίσης φιλοτεχνήσει αρκετά εξώφυλλα δίσκων συνεργαζόμενος με εταιρίες όπως: V2, Sony, EMI, Polygram κ.α. Στον χώρο της διαφήμισης, έχει συνεργαστεί με τις εταιρίες PUBLICIS, BBDOcyprus, MADtv κ.α

To 1996 συμμετείχε στην έκθεση 20 Νέοι Έλληνες φωτογράφοι από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Το 1997 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης Nancy της Γαλλίας με θέμα "Εικόνες του Πειραιά".
Το 2007 εκδόθηκε το λεύκωμα "Μετζικώφ costume design" με δικές του εικόνες.
Το 2010 παρουσιάστηκε η συνεργασία του αυτή με τον ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ ολοκληρωμένη, στην Εθνική Πινακοθήκη, με μεγάλη επιτυχία.


Τίτλος: Χ-ΑΡΧΕΙΑ Uncensored. Τα συνθήματα και τα Graffiti των Εξαρχείων 2009-2012.
Συγγραφέας: Τάκης Σπυρόπουλος
Εκδοτικός οίκος: ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

logo-3d-small