Συνέντευξη με τον Μπάμπη Τσέρτο.

tsertos1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...φυσικός σπούδασα μα το τραγούδι ερωτεύτηκα.

 

 1. Τόπος καταγωγής? Τρόπαια του Νομού Αρκαδίας
 2. Οι θύμισες των παιδικών χρόνων πόσο διαμόρφωσαν την αισθητική σας άποψη? Οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι κτισμένοι, βάσει των κλιματολογικών αναγκών τις κάθε περιοχής. Μεγάλωσα στα Τρόπαια, ένα μέρος με γειτονιές, αλάνες και γνησιότητα και απλότητα. Η γνησιότητα είναι η απλότητα των κτισμάτων που τα έκαναν ένα με το περιβάλλον είναι η θύμηση.
 3. Τι υπάρχει από αυτές τις αναμνήσεις στο σπίτι σας? Αρκετά στοιχεία που θα χαρακτήριζα «γνήσια» συμπληρώνουν την διακόσμηση του σπιτιού μου.
 4. Τι στυλ προτιμάτε? Μοντέρνο, αλλά μου αρέσει να υπάρχουν πινελιές κλασικών στοιχείων.
 5. Αγαπημένο χρώμα? Πράσινο, γαλάζιο.
 6. Τι συμβολίζει? Ίσως την εικόνα που έβλεπα στα παιδικά μου χρόνια. Την εικόνα του καθαρού ουρανού και του τοπίου των Τροπαίων! Αργότερα βέβαια και άλλες αναμνήσεις ήρθαν να ενισχύσουν την αγάπη μου σε αυτά τα χρώματα.
 7. Ποιο κτίριο θα θέλατε να έχετε κτίσει, αν ήσασταν αρχιτέκτονάς? Τον Παρθενώνα για την ανυπέρβλητη ομορφιά του και τις τέλειες αναλογίες του.
 8. Ποιο κτίριο θα θέλατε να γκρεμίσετε? Είναι τόσα πολλά...
 9. personal_18
  Είστε συλλέκτης? Δεν είμαι φανατικός συλλέκτης. Επιλεκτικός συλλέκτης θα έλεγα ότι είμαι. Έχω βιβλία και δίσκους που με έχουν «ακουμπήσει», λίγες αντίκες και μουσικά όργανα.
 10. Αγαπημένη πόλη? Η Αθήνα. Γιατί εκτός του ότι ζω τα τελευταία 38 χρόνια, έχει στην ευρύτερη περιοχή της όλα όσα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους, τόσο άναρχα και τόσο συγκρουσιακά, που εμένα και με γοητεύει και με κάνει να προσπαθώ να εξηγώ και να μαθαίνω. Και βέβαια η τεράστια κλασική της κληρονομιά...
 11. Aγαπημένο στέκι? Δεν είναι ένα. Είναι περισσότερα...
 12. Ποια είναι η αγαπημένη σας περιοχή στην Αθήνα? Τα Εξάρχεια. Με γοητεύει που είναι ακόμα γειτονιά. Για μένα είναι η καρδιά της Αθήνας. Δεν εννοώ μόνο την πλατεία, αλλά την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.
 13. Ποιό είναι το ποιό αγαπημένο σας αντικείμενο από μικρός, που καταφέρατε να αγοράσετε? Ένα ποδήλατο το 1970 κερδίζοντας τα χρήματα από ένα δελτίο ΠΡΟ.ΠΟ με αγώνες του Παγκόσμιου κυπέλλου.
 14. Ποιό είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο στο σπίτι? Το πικάπ και οι δίσκοι μου.
 15. Αγαπημένο λουλούδι? Το τσετσέκι όπως το λένε στα Τρόπαια ή αλλιώς ο κατηφές.
 16. Ο καλύτερος Αρχιτέκτονας? Ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης. Μου αρέσουν οι δουλειές που έχει κάνει. Το δυστύχημα όμως είναι ότι δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό, αν εξαιρέσω μόνο την θεατρική σκηνή της Άννας Βαγενά. Ένας αρχιτέκτονας που μου αρέσουν τα έργα του είναι ο Αλέξανδρος Τομπάζης, γιατί μας μύησε στην βιοκλιματική κατοικία και στα οφέλη της.
 17. 3Αγαπημένος dεsigner? Ο Ισσιγόνης για το mini.
 18. Πως ορίζετε το καλό γούστο? Θα απαντήσω με έναν αφορισμό του Exupéry «Η τελειότητα επιτυγχάνεται όχι όταν δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσεις, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτα να αφαιρέσεις.»
 19. Ποιό τραγούδι σας εκφράζει διαχρονικά? Τα νιάτα τα μπερμπάντικα! Γλέντα τα στον καιρό τους γιατί η μπαμπέσα η ζωή, θα κόψει τον ανθό τους...
 20. Αν θέλατε να αποδώσετε την σημερινή κατάσταση με ένα τραγούδι, ποιό θα ήτανε? Διασκευασμένο το «αν ήμουνα Θεός».
 21. Σταδιοδρομία από επιλογή ή από τύχη? Μπερδεμένη κατάσταση... φυσικός σπούδασα μα το τραγούδι ερωτεύτηκα. Δεν ήθελα να γίνω επαγγελματίας, αλλά αφιέρωνα αρκετό χρόνο στο τραγούδι και στο μπουζούκι. Από τύχη ήρθε η πρώτη επαγγελματική δουλειά.

   


Συνέντευξη: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Συνεντεύξεις


sxediastiko