Συνέντευξη με την Μάρθα Φριντζήλα.

1.4

 

 

 

 


 

"Ο Δρόμος με τα δέντρα" είναι η ανάγκη να σταματήσω την περιπλάνηση!

1. Τόπος καταγωγής? Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελευσίνα.

2. Οι θύμισες των παιδικών χρόνων πόσο διαμόρφωσαν την αισθητική σας άποψη? Τα φουγάρα της χαλυβουργικής, οι καμινάδες του Τιτάνα, τα τεράστια κοντέινερς και τα κουφάρια των πλοίων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά σπιτάκια στις προσφυγικές γειτονιές δημιούργησαν μέσα μου ένα αισθητικό οξύμωρο το οποίο με ακολουθεί μέχρι σήμερα. Έχω αγαπήσει το τσιμέντο και τον ασβέστη, τα σκουριασμένα σίδερα και τις αχανείς αποθήκες με ή χωρίς εμπορεύματα.

3. Τι υπάρχει από αυτές τις αναμνήσεις στο σπίτι σας? Μετακομίζω αυτήν την εποχή σε μια αχανή αποθήκη με τσιμέντο και σίδερο παντού. Οπότε, μάλλον βρήκα το σπίτι της ζωής μου.

1.esoteriko2
4. Τι στυλ προτιμάτε? Δεν έχω αποφασίσει τελικά για το στυλ που προτιμώ. Θα έλεγα πως έχω μία κλίση στο Bauhaus, αλλά με έλκει και το ethnic και θεωρώ το ιαπωνικό μίνιμαλ το ωραιότερο στυλ στην γη.

5. Αγαπημένο χρώμα? Δεν έχω αγαπημένο χρώμα.

6. Ποιο κτίριο θα θέλατε να έχετε κτίσει, αν ήσασταν αρχιτέκτονάς? Το μουσείο βυζαντινού πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη και το σπίτι του Luis Barragan στο Μεξικό. Το πρώτο γιατί είναι τεράστιο και πολύ διακριτικό και το δεύτερο γιατί είναι από τα ομορφότερα σπίτια που έχω δει και πολύ θα ήθελα να ήταν το σπίτι μου.

7. Ποιο κτίριο θα θέλατε να γκρεμίσετε? Θα ήθελα να γκρεμίσω όλες τις πολυώροφες σομόν τούρτες που χτίστηκαν στην Ελλάδα μετά το 1980.

8. Είστε συλλέκτης? Κάνω συλλογή από διακοσμητικά χελωνάκια γιατί αγαπώ πολύ τις χελώνες. Το σχήμα, την αντοχή και τους ρυθμούς τους.

1.esoteriko1
9. Αγαπημένη πόλη? Η Αθήνα. Γιατί ζω εδώ και την ανακαλύπτω συνεχώς.

10. Αγαπημένο στέκι? Το καφενείο των Θεσσαλών στον Βοτανικό.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας περιοχή στην Αθήνα? Αυτήν την περίοδο είναι ο Βοτανικός γιατί εδώ είναι ο χώρος που δουλεύω και το σπίτι που νοικιάζω.

12. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο από μικρή, που καταφέρατε να αγοράσετε? Το πρώτο cd της Nina Simone που αγόρασα όταν ήμουν 17 χρονών και το έχω ακόμα.

13. Ποιό είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο στο σπίτι? Ο υπολογιστής μου.

14. Αγαπημένο λουλούδι? Το γιασεμί.

15. Ο καλύτερος Αρχιτέκτονας? Μου αρέσουν πολλοί, αλλά αν πρέπει να επιλέξω θα πω τον Άρη Κωνσταντινίδη και τον Luis Barragan.

16. Αγαπημένος designer? Ο Marcel Breuer και ο Issay Miyake.

1
17. Πως ορίζετε το καλό γούστο? Θα έλεγα πως ό,τι εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον είναι καλόγουστο.

18. Ποιο τραγούδι ή βιβλίο σας εκφράζει διαχρονικά? Πολλά. Το Έπος του Γκίλγκαμες ας πούμε, η Τύφλωση του Ελίας Κανέττι, όλα τα έργα του Ντοστογιέφσκι και του Samuel Beckett, η Βροχή του Χατζιδάκι, το Flow my tears του Dowland και πάρα πολλά ακόμα.

19. Αν θέλατε να αποδώσετε την σημερινή κατάσταση με ένα τραγούδι, με ένα τίτλο βιβλίου ή με ένα θεατρικό έργο ποιό θα ήτανε? Έγκλημα και τιμωρία.

20. Σταδιοδρομία από επιλογή ή από τύχη? Από επιλογή. Η τύχη αποφασίζει για τα υπόλοιπα.

21. Πως προέκυψε ο «Δρόμος με τα δέντρα»? Το όνομα της ομάδας προέκυψε από ένα σχέδιο του Paul Klee με τίτλο Baumsrasse και μας άρεσε γιατί είναι σαν σύνθημα γραμμένο σε τοίχο. Ο χώρος που φτιάξαμε και φέρει το ίδιο όνομα, προέκυψε από την ανάγκη μας να σταματήσουμε την περιπλάνηση και να έχουμε μια βάση, ένα «αρχηγείο» από όπου θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις μάχες και να οργανώνουμε τις δικές μας μάχες.

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Συνεντεύξεις


sxediastiko