Η σκιτσογράφος Έφη Ξένου.


xenou1
Απολαμβάνω κάθε φορά που βλέπω τα σκίτσα της Έφης Ξένου. Πορτρετίστας που σκιτσάρει πάντα, όχι τόσο το δημόσιο πρόσωπο αλλά το δημόσιο προσωπείο του. Αυτή την υποκρισία ή την αλαζονεία που κρύβεται πίσω από το πλατύ τους χαμόγελο.

Η Έφη Ξένου, περιγράφοντας την ζωή και την πορεία της έχει γράψει: «Γεννήθηκα στον Παλαμά Καρδίτσας. Όταν ήμουν παιδί ζωγράφιζα όλη μέρα και ήθελα να γίνω νηπιαγωγός.

Έγινα νηπιαγωγός, δίδαξα για οκτώ χρόνια και τελείως τυχαία άρχισα να δουλεύω παράλληλα σαν σκιτσογράφος. Στο διάστημα αυτό δούλευα μέρα νύχτα κάνοντας τα πάντα. Το πρωί Νηπιαγωγείο και μετά ατελιέ και εικονογραφήσεις διπλωμάτων και αφισών για πολλές αθλητικές διοργανώσεις, παράλληλα συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους και εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων, μέχρι και ιατρικό σχέδιο.

nd
Τότε ήταν που κατάλαβα πως η καρδιά μου ανήκει στο σκίτσο κι αποφάσισα να του ανήκω αποκλειστικά κι εγώ.

Παραιτήθηκα απ’ το Δημόσιο το 1996, φοίτησα στη σχολή Ορνεράκη ως το 1997, και μετά ήρθε στη ζωή μου ο «Τύπος», το γελοιογραφικό πορτρέτο και το να δουλεύω μόνο νύχτα.

pagkalos
Εφημερίδα ΓΝΩΣΗ για λίγους μήνες το 1998. Από το 1999 μέχρι το Φλεβάρη του 2007 εφημερίδα το ΒΗΜΑ και η παραπολιτική στήλη «Πανδώρα» που αγάπησα ιδιαίτερα, εικονογράφηση των εξωφύλλων του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (2000– 2004) και εικονογράφηση της στήλης «Βηματοδότης» - και όχι μόνο- για το Κυριακάτικο ΒΗΜΑ. Από τον Απρίλη του 2007 μέχρι και σήμερα εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.
»

Τα αναγνωρίσιμα σκίτσα της Έφης Ξένου, φανερώνουν τα ψεύτικα βλέμματα των πολιτικών ταγών, γνωστοποιώντας με χιούμορ όλα όσα προσπαθούν να κρύψουν, κάτω από τα στημένα χαμόγελα.Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Ζωγραφική
Πηγή: cartoonists.gr, protagon.gr

sxediastiko