Πάνος Ζάχαρης. Από το «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» με αγάπη


zaxaris-p21Το χιούμορ και η πένα  είναι τα μοναδικά του όπλα, για να μας θυμίζει ότι το χαμόγελο (που κάποιοι μας το έκαναν είδος υπό εξαφάνιση), έστω και γλυκόπικρο, είναι παυσίπονο στην καθημερινή μας βάσανο και η σάτιρα του (που αρκετοί  φοβούνται) αναζητά την κρυμμένη αλήθεια.

Σε συνέντευξη του είχε πει «Τελευταία ολοένα και συχνότερα, νιώθω άχρηστος και αντιπαραγωγικός! Τόσο, που σκέφτομαι να βρω τον πρωθυπουργό και να του προσφέρω τον μισθό μου για να σωθεί η χώρα, μπας και εξιλεωθώ. Ή έστω τον Πετσάλνικο… (Αλήθεια, τι απέγινε εκείνο το περιβόητο ταμείο σωτηρίας;)

Πώς να κάνεις πλάκα; Τι διάολο σάτιρα να κάνεις, όταν ζεις σε μια… γελοιογραφία, όταν ακόμα και η πιο υπερβολική, η πιο τραβηγμένη απ΄τα μαλλιά ιδέα, ξεπερνιέται απ΄ την ίδια την καθημερινή πραγματικότητα;
 
Πώς να γελοιοποιήσεις όσους αυτογελοιοποιούνται καθημερινά, δίχως ντροπή; Πώς να εκθέσεις, ανθρώπους που εκτίθενται ανεπανόρθωτα με κάθε τους κουβέντα, με κάθε τους πράξη; Αναζητώ το εύρημα, την ατάκα της ημέρας, πέφτω πάνω στο «Λεφτά υπάρχουν» και σηκώνω τα χέρια ψηλά. Παρακολουθώ ειδήσεις και χειροκροτώ εκστασιασμένος, αναρωτιέμαι ποιος γράφει το σενάριο.

Ακούω τον Παπακωνσταντίνου να δηλώνει για δεύτερη, τρίτη, νιοστή φορά πως «Δεν θα παρθούν επιπλέον μέτρα». Τώρα αυτό μπορεί να το λέει στα σοβαρά, μπα δεν παίζει…Ψέμα; Ας μην είμαι αυστηρός, θα το εκλάβω σαν ανέκδοτο. Όμως το ανέκδοτο είναι παλιό και γέλιο πια δεν βγαίνει. Ούτε καν χαμόγελο βεβιασμένο, προσποιητό.

Ολοζώντανες καρικατούρες, πρωταγωνιστούμε σε μια non stop παρωδία ζωής. Μισός μισθός, ένα τέταρτο του ενσήμου και να λες κι ευχαριστώ που έχεις δουλειά! Πλάκα μας κάνουν, δεν εξηγείται αλλιώς…».

Ο Πάνος Ζάχαρης είναι πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» και αναζητά τις κρυμμένες αλήθειες με όπλο το πενάκι του.


  Δημοσίευση: Χριστίνα Κατσίκη
Θέμα: Ζωγραφική
Πηγή: newsbomb.gr, zacharispanos.wordpress.com,
cartoonists.gr
 sxediastiko