Μπίλιες, βόλοι ή γκαζάκια. Δείτε πως φτιάχνονται.

BOLOI p1Όταν ήμουνα παιδί θαύμαζα με τις ώρες τους μικρούς γυάλινους βόλους των παιδικών μας παιχνιδιών και πάντα αναρωτιόμουνα πως κατασκευάζονται. Περιεργαζόμουν πάντα ένα καινούργιο βόλο στον ήλιο και απολάμβανα τα χρωματικά του παιχνιδίσματα.

Πολύχρωμοι, με περίτεχνα εσωτερικά σχέδια που στα μάτια των παιδιών αποκτούσαν παραμυθένιες διαστάσεις, ενώ αρκούσαν οι σχεδόν πάντα λανθασμένες περιγραφές των μεγάλων για τον τρόπο κατασκευής αυτών των μικρών πολύχρωμων γυάλινων βόλων, για να γίνουμε, με την μεταφορά αυτών των γνώσεων, οι πρωταγωνιστές του απογεύματος.

Με αυτούς τους μικρούς πολύχρωμους βόλους, στους χωμάτινους δρόμους και στις αλάνες, στήνονταν ομάδες, αγώνες, πολύωρα παιχνίδια και ενίοτε καυγάδες.
BOLOI p2
Μεγαλώνοντας, η αγάπη μου για όλες αυτές τις γυάλινες κατασκευές μεγάλωνε, μόνο που δεν ήταν πλέον οι ταπεινές μπίλιες ή γκαζάκια, αλλά μεγαλύτερες και ομορφότερες γυάλινες σφαίρες και μαζί με την αγάπη μου μεγάλωνε και η περιέργεια για τον τρόπο κατασκευής τους.

Τυχαία ανακάλυψα στο youtube, ένα βίντεο που δείχνει τον τρόπο κατασκευής των παιδικών βόλων, αλλά και των γυάλινων αριστουργημάτων σε μορφή σφαίρας και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. 
BOLOI p3


Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα:
Άρθρα  


sxediastiko