Καφενείο ΝΕΟΝ. Το στέκι της πλατείας Ομονοίας.

KAFENEION-NEON p01Το Καφενείο "ΝΕΟΝ" βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, στεγαζόμενο κάτω από το τέως ξενοδοχείο «Κάρλτον». Ιδρύθηκε το 1920 από τον Περικλή Γκόσιο και τον Γιάννη Δούκα και η αρχική του ονομασία ήταν «Νέον Βυζάντιον», αλλά τελικά επικράτησε το όνομα «ΝΕΟΝ».

Ο Δημήτριος Στεφάνου, γράφοντας για τα «καφενεία της μαστοριάς» στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, δίνει μια θαυμάσια περιγραφή για το καφενείο «ΝΕΟΝ»: «Ο εσωτερικός διάκοσμος και η επίπλωσή του θύμιζαν αντίκα της εποχής εκείνης. Γύρω-γύρω οι τοίχοι είχαν πασαμέντο σε απομίμηση μαρμάρου και ψηλότερα ελαιογραφίες μέσα σε ξύλινα πλαίσια που σχημάτιζαν δωρικές παραστάδες, κολώνες με επίστεψη και ακόμη ψηλότερα καθρέφτες μέσα σε ίδια μικρότερα πλαίσια που τα κρατούσαν σκαλιστές φτερωτές σφίγγες. Τα τμήματα της οροφής ανάμεσα στα δοκάρια ήσαν διακοσμημένα με θέματα που προέρχονταν τόσο από τον κλασικισμό όσο και από μανιεριστικές κατευθύνσεις με χρώματα παστέλ και έντονη πλαισίωση.
KAFENEION-NEON p02
KAFENEION-NEON p03
Είχε 100 τραπέζια, όλα μαρμάρινα και δούλευαν μέσα εννέα σερβιτόροι, ποτηριέρηδες και ταμπήδες (αυτοί που ψήνουν τους καφέδες) σε δύο βάρδιες...To καφενείο «ΝΕΟΝ» θεωρείται το «λίκνον του νεοελληνικού ζατρικίου», καθώς στο χώρο του ξεκίνησαν συστηματικά μανιώδεις σκακιστές να παίζουν σκάκι».

Τα καφενεία της εποχής, όπως και το «ΝΕΟΝ», αποτέλεσαν «χώρο ζυμώσεων, αναζητήσεων και διαμόρφωσης πνευματικών συζητήσεων», όπως επισημαίνει ο ερευνητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Παπακώστας στο βιβλίο του «Φιλολογικά Σαλόνια και Καφενεία της Αθήνας». Τακτικοί θαμώνες στο «ΝΕΟΝ» ήταν, εκτός από τον κόσμο της «μαστοριάς», άνθρωποι της καλλιτεχνίας και της διανόησης, όπως ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Ιωάννου, ο Μπάλης Κατσαρός και ο Γιάννης Τσαρούχης.
KAFENEION-NEON p03
KAFENEION-NEON p04
Ο Τσαρούχης μάλιστα έχει απαθανατίσει το «ΝΕΟΝ» σε δυο ελαιογραφίες του που βρίσκονται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας: «Το καφενείο Νέον - ημέρα» (1956-66) και «Το καφενείο Νέον - βράδυ» (1965-66).
KAFENEION-NEON p01-1
Τον Απρίλιο του 2009 άνοιξε μετά από ανακαίνιση για να αναστείλει την λειτουργία του ένα χρόνο μετά τον Απρίλιο του 2010.
KAFENEION-NEON p05
Το ιστορικό καφενείο ξανάνοιξε, αυτή τη φορά κάτω από την ομπρέλα ενός άλλου παλαιού ονόματος, του Βενέτη. Η ανακαίνιση, διατήρησε θα λέγαμε το ύφος της τελευταίας απόπειρας που έκλεισε άδοξα πριν από 3 χρόνια. Χρυσές κολόνες, γύψινα στην οροφή ενισχυμένα όμως με εντυπωσιακούς πολυελαίους, ο πρώτος όροφος ατμοσφαιρικότατος με τραπεζοκαθίσματα μοντέρνα ρετρό, στους τοίχους δε, εικόνες της παλιάς Ομόνοιας που εξέφραζαν μια σαφή σχεδιαστική απόφαση να δοθεί σεβασμός στην ιστορία του κτιρίου.
KAFENEION-NEON p06
KAFENEION-NEON p07
KAFENEION-NEON p08
KAFENEION-NEON p09
Η διαφοροποίηση αφορά το ισόγειο όπου δεν υπάρχουν τα κλασικά τραπεζοκαθίσματα του παρελθόντος αλλά μια απλωμένη πραμάτεια σε γυάλινες βιτρίνες με ό,τι μπορείς να βρεις σε ένα φούρνο ζαχαροπλαστείο στην πλήρη του έκταση. Η όλη αίσθηση εκπέμπει πολυτέλεια, τα γλυκά, ψωμιά, άπαντα, τέλεια φωτισμένα έχεις την αίσθηση ότι είσαι σε κοσμηματοπωλείο. Ωραίες λεπτομέρειες πέτρινες στα κομμάτια του αρτοποιείου, με πραγματικούς παλιούς φούρνους και καρότσι με ξύλα να τονίζουν το παραδοσιακό στυλ, η γωνιά με χυμούς και γρήγορα γεύματα πιο ζωηρή και μ' αίσθηση ορθάδικου.

KAFENEION-NEON p10
KAFENEION-NEON p12
KAFENEION-NEON p13
KAFENEION-NEON p14
Δυστυχώς οι χαρακτηριστικές σφίγγες δεν υπάρχουν αφού η ιδιοκτησία του κτιρίου τις απέσυρε για λόγους συλλεκτικούς μάλλον, ενώ υπάρχει το ΕΥΤΥΧΕΣ ενδεχόμενο να μπει και η ιστορική ονομασία ΝΕΟΝ μιας και Βενέτηδες υπάρχουν άπειροι, το ΝΕΟΝ όμως αξεπέραστα ένα. Επίσης πρόθεση είναι να μπουν και τραπεζοκαθίσματα και στο απέξω.
KAFENEION-NEON p15
KAFENEION-NEON p16
KAFENEION-NEON p17
Μια πολύ δυνατή και καίρια προσθήκη στην πόλη λοιπόν, είναι νομίζω το ομορφότερο καφέ -φούρνο-ζαχαροπλαστείο μακράν στην Αθήνα τόσο που μπορεί να κομπλάρει μέχρι και τουρίστες (οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, κι ίσως δεν έχουν άδικο μιας και οι φούρνοι έχουν άλλη, μικρότερη, κλίμακα).

Με το καλό και να μην ξανασβήσουν τα φώτα του, έχουν την ψυχή της Ομόνοιας μέσα.
KAFENEION-NEON p18
KAFENEION-NEON p19
KAFENEION-NEON p22

Φωτογραφίες Βενέτη: athensville.blogspot.gr
Πηγή: el.wikipedia.org, athensville.blogspot.gr

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Άρθρα
sxediastiko