Επιλογή χρωμάτων στο παιδικό δωμάτιο.

 

20
Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Immanuel Kant (Εμμανουήλ Καντ)  «Τέχνη δεν είναι να απεικονίζουμε ωραία πράγματα, αλλά να απεικονίζουμε ωραία τα πράγματα» και κάτι τέτοιο σίγουρα θέλουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους.

Άρα το τι μορφή θα έχει το παιδικό δωμάτιο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ψυχική και διανοητική του ανάπτυξη. Η φαντασία και η δημιουργικότητα θα πρέπει να συνδυαστούν με την εφευρετικότητα, αφού η διακόσμηση του παιδικού δωματίου  αλλάζει συνέχεια, καθώς το παιδί μεγαλώνει και -εκ των πραγμάτων- αλλάζει διάθεση και ιδέες.

Ξεκινάμε αρχικά με την επιλογή του χρώματος ή των χρωμάτων και κατόπιν με το κεντρικό θέμα μας. Προσπαθήστε να ταιριάξετε αισθητική, φαντασία και δημιουργικότητα  ώστε το   δωμάτιο να συνδυαστεί με την ανάπτυξη του παιδιού  σας αλλά και  με τις διαφορετικές προτιμήσεις του με την πάροδο του  χρόνου.

11Το βρεφικό δωμάτιο είναι εφαλτήριο  της  ανάπτυξης του παιδιού. Η διακόσμηση του αποτελεί σημαντικό ψυχολογικό παράγοντα για την διανοητική ανάπτυξη του βρέφους. Καλό είναι να προσεχθεί η επιλογή των χρωμάτων ή των ζωγραφικών παραστάσεων, γιατί αυτά θα επηρεάσουν την διάθεση και τις σκέψεις τους. Ας έχουμε υπόψη  ότι τα βρέφη είναι το ίδιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος τους, όπως και εμείς οι μεγάλοι. Ένα καλά σχεδιασμένο δωμάτιο είναι παράγοντας θετικού επηρεασμού στην ανάπτυξη τους.

Η διακόσμηση στο θέμα που θα επιλέξετε μπορεί να  συνδυαστεί  με επιπλέον λύσεις όπως αντίστοιχα σεντόνια,  κουρτίνες,  διακοσμητικά αντικείμενα. Μια έξυπνη λύση είναι να  βάψετε   με χρώματα κοντά στο θέμα όλους τους τοίχους (π.χ.  κόκκινο    και μπλε για ένα δωμάτιο Σπάιντερμαν).

Η ασφάλεια και η εργονομία είναι ένα άλλος σημαντικότατος παράγοντας των διακοσμητικών επιλογών μας. Ξεκινώντας από το χρώμα, θα πρέπει   να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την αγορά μπογιάς. Χρώματα τα οποία δηλώνονται στην ετικέτα άοσμα, μη τοξικά και ότι δεν περιέχουν μόλυβδο ή αμμωνία δεν πληρούν απαραίτητα όλα εκείνα τα περιβαλλοντικά κριτήρια για την ασφάλεια των παιδιών.

Πρέπει το προϊόν να φέρει στη συσκευασία ή στην ετικέτα το διακριτικό  με το λουλούδι. Επίσης δίπλα στο πλαίσιο του σήματος πρέπει να αναγράφεται το παρακάτω κείμενο: «καλή απόδοση για εσωτερική χρήση, περιορισμένες επικίνδυνες ουσίες, χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλύτες».

12Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, οι ακόλουθες πληροφορίες πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία ή να επισυνάπτονται σε αυτήν:

1. Η χρήση και οι συνθήκες χρήσης για την οποία προορίζεται το προϊόν.
2. Συστάσεις για τον καθαρισμό των εργαλείων και την κατάλληλη διαχείριση των αποβλήτων.
3. Συστάσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες πρέπει να διατηρείται το προϊόν μετά το άνοιγμα του δοχείου συμπεριλαμβανόμενων συμβουλών σε θέματα ασφαλείας.
4. Συστάσεις για προληπτικά μέτρα προστασίας για τον ελαιοχρωματιστή.

Ιδιαίτερη ακόμη προσοχή πρέπει να δοθεί από τον αγοραστή κατά την αγορά του χρώματος στα παρακάτω:

α) Ταξινόμηση του προϊόντος (σήμανση στη συσκευασία): Το προϊόν δεν πρέπει να ταξινομείται  ως πολύ τοξικό, επικίνδυνο για το περιβάλλον, καρκινογόνο κ.τ.λ. σύμφωνα με την οδηγία 1999/45/ΕΚ
β) Καταλληλότητα προς τη χρήση: Οι βαφές πρέπει να έχουν απόδοση (καλυπτική ικανότητα 98%) τουλάχιστον 8m2/1kg προϊόντος και αντίσταση στο υγρό τρίψιμο.

Δημοσίευση: Χριστίνα Κατσίκη
Θέμα: Άρθρα

γ) Συνιστώνται  χρώματα παστέλ σε βάση λευκή, λόγο του ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διατεθεί στην Ελληνική αγορά συμπυκνωμένες χρωστικές οι οποίες μπορούν να προσδώσουν σκούρες αποχρώσεις και να φέρουν το οικολογικό σήμα της Ε.Ε.

 

 

πηγή: art-in-life.gr, paidorama.com

 


sxediastiko