Προϊόντα βιομηχανικού σχεδιασμού στη καθημερινότητά μας.

viomixanikos
Κάθε μέρα, κάθε λεπτό σχεδόν χρησιμοποιούμε αντικείμενα, μικρά ή μεγάλα, που έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί από κάποιον βιομηχανικό σχεδιαστή. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που σε λιγότερο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες όπως η δική μας, ο σχεδιασμός γινόταν περισσότερο εμπειρικά.

Θα λέγαμε ότι ο βιομηχανικός σχεδιασμός δίνει έμφαση σε εκείνες τις πτυχές του προϊόντος που σχετίζονται πιο άμεσα με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα. Η συνεισφορά αυτή απαιτεί εξειδικευμένη κατανόηση της εμφάνισης, της αφής, της ασφάλειας και των κριτηρίων της άνεσης.

Άρα ο βιομηχανικός σχεδιασμός είναι η επαγγελματική υπηρεσία της δημιουργίας και ανάπτυξης ιδεών και προδιαγραφών που βελτιστοποιούν τη λειτουργία, την αξία και την εμφάνιση των προϊόντων.

Ιστορικά ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός (Industrial Design ή Product Design) δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με τον καταμερισμό της εργασίας στην βιομηχανία. Η εργασία του βιομηχανικού σχεδιαστή είναι να δίνει το σχήμα ή την εμφάνιση σε βιομηχανικά προϊόντα. Σε αυτή την διαδικασία έχει να λάβει υπ’ όψη τον τρόπο παραγωγής και τις ανάγκες ή απαιτήσεις των χρηστών. Ολοένα και μεγαλύτερη σημασία έχει επιπλέον η συμβολική άξια ενός αντικείμενου.

Η έννοια του design συνδέθηκε από την αρχή με τις παραγωγικές διαδικασίες και ο βιομηχανικός σχεδιασμός εφαρμόστηκε στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Τααντικείμενα αυτά σχεδιάστηκαν με τέτοιες κατασκευαστικές διαδικασίες που στηρίζονται στη συμβολή της βιομηχανίας με την επιστήμη και την τεχνολογία. Παρ' όλα αυτά, έχουν τη δική τους πλαστική γλώσσα και διατηρούν την ταυτότητα τους.

Σήμερα όλες οι μεγάλες εταιρείες είτε έχουν δικά τους τμήματα βιομηχανικού σχεδιασμού είτε συνεργάζονται με ανεξάρτητους σχεδιαστές για την παραγωγή των νέων ή τον επανασχεδιασμό υπαρχόντων προϊόντων τους.

Προϊόντα μικρά ή μεγάλα, ακριβά ή φτηνά? Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι αυτά τα προϊόντα καθημερινής χρήσης που βγήκαν από το δημιουργικό μυαλό κάποιου παρατηρητικού και ευφάνταστου σχεδιαστή μας κάνουν την ζωή μας ευκολότερη.


Σύνταξη: Χριστίνα Κατσίκη
Θέμα: Άρθρα

Πηγή: Πατηνιωτάκης Δημήτρης
Φωτογραφίες: blog.moudaniwn.gr

 

 
sxediastiko