Το πιο έξυπνο κτίριο γραφείων στον κόσμο

the edge by plp architecture-p01Η ταχέως αναδυόμενη περιοχή Zuidas του Άμστερνταμ είναι μία από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές περιοχές της Ευρώπης. Η περιοχή διαθέτει εξαιρετικές συνδέσεις με τα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τον νέο σταθμό του τρένου υψηλής ταχύτητας.

Το κτίριο των 40,000 τ.μ. που κατασκευάστηκε για την Deloitte, από το Αγγλικό αρχιτεκτονικό γραφείο PLP Architecture, είναι το πιο αειφόρο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί ποτέ από τον παγκόσμιο αξιολογητή αειφόρων κτιρίων Building Research Establishment (BRE). Το έργο, που ονομάζεται The Edge, έλαβε την πιστοποίηση BREEAM για νέα κατασκευή, με σκορ 98.36%.
the edge by plp architecture-p02
the edge by plp architecture-p03
the edge by plp architecture-p04
the edge by plp architecture-p05
the edge by plp architecture-p06
Το κτίριο αναπτύσσεται γύρω από ένα 15όροφο κεντρικό αίθριο το οποίο εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό και αερισμό. Το Edge είναι τοποθετημένο πάνω από 28.000 αισθητήρες που με τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας ελέγχει τα πάντα μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή.

Από τον έλεγχο του φωτισμού, μέχρι την σωστή λειτουργία των μηχανών του καφέ και από τον τρόπο που κατανέμει την ενέργεια για θέρμανση και ψύξη, μέχρι την χρήση των ρομποτικών συσκευών καθαρισμού.
the edge by plp architecture-p07
the edge by plp architecture-p08
the edge by plp architecture-p09
the edge by plp architecture-p10
Η συνεργασία των εργαζομένων στην εταιρεία με το κτίριο είναι άμεση και διαρκής. Οι αισθητήρες αναγνωρίζουν το μεταφορικό τους μέσο και το κατευθύνουν σε μία ελεύθερη θέση στάθμευσης.

Στην συνέχεια η εφαρμογή γνωρίζοντας το πρόγραμμα του υπαλλήλου τον κατευθύνει στον χώρο εργασίας που πρέπει να κάτσει. Όποια θέση και αν επιλέξει ο χρήστης, ρυθμίζεται αυτόματα η θερμοκρασία και η ένταση του φωτισμού βάσει των αναγκών του.
the edge by plp architecture-p11
the edge by plp architecture-p12
the edge by plp architecture-p13
Οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι στην εταιρεία μοιράζονται 1.000 γραφεία και αυτό μόνο όταν είναι απαραίτητο. Εναλλακτικά υπάρχουν διάφοροι άλλοι χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Άλλωστε η φιλοσοφία της εταιρείας είναι οι εργαζόμενοι να αποθαρρύνονται από την συμβατικότητα και την ρουτίνα που προκαλούν οι σταθεροί χώροι εργασίας. Στην προσπάθειά της να αποτρέψει έναν άκαμπτο τρόπο σκέψης, που δημιουργείται μέσα από την επανάληψη, οι σχεδιαστές δημιούργησαν εναλλακτικούς τόπους συγκέντρωσης, εργασίας, ηρεμίας ή χαλάρωσης και διασκέδασης.
the edge by plp architecture-p15
the edge by plp architecture-p17
the edge by plp architecture-p18
Το μεγάλο άνοιγμα του κτιρίου είναι στην βορεινή του πλευρά και μεταφέρει το φυσικό φως στο 60% των γραφείων. Ανατολικά, δυτικά και νότια οι τοίχοι έχουν μικρότερα ανοίγματα με μια πιο πυκνή φέρουσα δομή. Στην νότια πλευρά ως σκίαστρα χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το αίθριο είναι ο πνεύμονας του κτιρίου και εκτός από το ρόλο του στην περιβαλλοντική στρατηγική, συμβάλει στην δημιουργία μίας ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ταυτότητας.

Έργο: The Edge
Studio: PLP Architecture
Πελάτης: OVG Real Estate
Χρήστης: Deloitte
Εμβαδόν: 40.000 τ.μ.
Περιοχή: Amsterdam, Ολλανδία
Φωτογράφος: Ronald Tilleman, Raimond Wouda


Κείμενο: Στέλλα Βαρδαξόγλου
Θέμα: Άρθρα

Πηγή: bloomberg.com, plparchitecture.com