Θέρμανση και ψύξη μόνο με 1€/τ.μ. το χρόνο

passive houses in volos-p01Το πρώτο παθητικό κτίριο στην Ελλάδα είναι γεγονός. Είναι ένα συγκρότημα τριών μεζονετών στην παραθαλάσσια περιοχή Αγριά, που βρίσκεται μόλις 7 χλμ. από την πόλη του Βόλου, ανάμεσα στους ελαιώνες στους πρόποδες του Πηλίου, με θέα την θάλασσα και το βουνό των Κενταύρων.

Οι παθητικές κατοικίες είναι τα κτίρια που ήρθαν να αναθεωρήσουν τα παγκόσμια κατασκευαστικά δεδομένα. Κλειδί στην ενεργειακή εξοικονόμηση, είναι να γνωρίζουμε πως διέρχεται η θερμική ενέργεια μέσα από ένα κτίριο και κατόπιν να μάθουμε πώς να εμποδίσουμε τη ροή αυτή της ενέργειας.
passive houses in volos-p02
passive houses in volos-p05
passive houses in volos-p07
Μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να χτιστεί μια κατοικία που να λειτουργεί με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. Σήμερα είναι εφικτό να κατασκευαστεί και στη χώρα μας μια τέτοια κατοικία με μηδενική ενεργειακή εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.α.).

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η ενέργεια που θα καταναλώνεται από τα άτομα που κατοικούν μέσα σε αυτή, θα παράγεται από το ίδιο το κτίριο και τις τεχνολογίες που θα το συνθέτουν.
passive houses in volos-p09
passive houses in volos-p10
Οι παθητικές κατοικίες παρέχουν κορυφαία ποιότητα διαβίωσης παράλληλα με ακραία εξοικονόμηση ενέργειας (τουλάχιστον 90%). Στα κτίρια που υπολογίζονται και κατασκευάζονται με τη μέθοδο αυτή, η εγκατάσταση συστήματος κεντρικής θέρμανσης και ψύξης, δεν αποτελεί αδιαπραγμάτευτη ανάγκη.

Υπολογίζεται ότι απαιτείται μόλις 1€ το χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο, για να μπορούμε να έχουμε σπίτι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.
passive houses in volos-p12
passive houses in volos-p14
passive houses in volos-p15
Η παρουσίαση του έργου από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου αναφέρει: Σχεδόν πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί τελικά, το εγχείρημα των Στέφανου Χατζούλη, Πολιτικού Μηχανικού ΤΕ και Χριστίνας Γεωργιάδη, Αρχιτέκτονος Μηχανικού, να μελετήσουν, να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να λάβουν διεθνή πιστοποίηση Passivhaus για το πρώτο καινούργιο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα.

Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του επιτεύγματος απλά αναφέρουμε ότι από τα περίπου 100.000 τέτοια κτίρια που έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως, μόνο 850 πληρούσαν όλους τους όρους, έλαβαν την διεθνή πιστοποίηση από την αρμόδια αρχή, το Passive House Institute και είναι καταχωρημένα στην παγκόσμια βάση δεδομένων παθητικών σπιτιών. Πλέον μεταξύ αυτών των 850 κτιρίων-προτύπων, έχει συμπεριληφθεί και η ελληνική κατασκευή στην Αγριά Βόλου.
passive houses in volos-p16
passive houses in volos-p17
passive houses in volos-p18
Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών. Μελετήθηκε και ανεγέρθηκε από την «X-G lab+development» τεχνική εταιρεία με έδρα το Βόλο. Την κατασκευή διαδέχθηκαν μία σειρά τεχνικών ελέγχων σε όλα τα επίπεδα και διαρκή παρακολούθηση, τόσο από τους ίδιους τους επενδυτές όσο και από κλιμάκιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικών Κτιρίων (Ε.Ι.Π.Α.Κ.) επίσημου εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα. Ελέγχθηκαν οι ενεργειακές επιδόσεις σε πραγματικό χρόνο, για διάστημα πλέον των δύο ετών και τα αποτελέσματα των μετρήσεων ξεπέρασαν τις θεωρητικές προσεγγίσεις, αποδεικνύοντας και στην πράξη την ακρίβεια των αλγόριθμων του λογισμικού PHPP που χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργειακή επίλυση του κτιρίου.

Το εξαιρετικά «λιτοδίαιτο» κτίριο εκτός από οικονομία, παρέχει στους χρήστες άριστη ποιότητα διαβίωσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (comfort class A+ κατά ISO 7730) αλλά και χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Οι εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής αδράνειας , του επιτρέπουν να τοποθετεί τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης σε δεύτερο ρόλο. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει, πως με τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν δεν χρειάζεται εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης στα μεγέθη που μέχρι σήμερα την αντιλαμβανόμαστε.
passive houses in volos-p19
passive houses in volos-p21
Κατοικία 200μ2 για παράδειγμα, θερμάνθηκε με επιτυχία με ένα και μόνο απλό σώμα λαδιού, ισχύος μόλις δύο χιλιάδων θερμίδων. Σε άλλη φάση των πειραματικών δοκιμών, θερμάνθηκε μόνο με τζάκι ή ακόμα και με ένα κλιματιστικό τοίχου, ισχύος 14000ΒΤU. Στην περίπτωση που στο σπίτι υπήρχε εγκατεστημένο λεβητοστάσιο με συνήθη για το μέγεθος του σπιτιού δεξαμενή πετρελαίου τριών τόνων, το πετρέλαιο της δεξαμενής θα τελείωνε μετά από 25 χρόνια!!

Αντίστοιχα το καλοκαίρι, η ως άνω κατοικία μπορεί να παραμένει μοναδικά δροσερή, με τη χρήση ενός και μόνο κλιματιστικού, δυναμικότητας μόλις 14000BTU.
Αξιοσημείωτο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, πως η συντριπτική πλειοψηφία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, παράχθηκαν στην Ελλάδα, καθώς αυτό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Αρχιτεκτονική μελέτη:  Κλεοπάτρα Βαίτση
Στατική μελέτη: Χριστίνα Γεωργιάδη
Μηχανολογικά: Χατζηγεωργίου Γιάννης
Μελέτη PHPP (passive house): Στέφανος Χατζούλης
Υπολογισμοί θερμογεφυρών: Καπέτας Γεώργιος
Κατασκευή: X-G lab+development


Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Άρθρα

Πηγή: x-g.gr, eipak.org


sxediastiko