Top Ten 2015

1- Live in Monastiraki-p01Όπως κάθε χρόνο την πρώτη του Γενάρη, έτσι και φέτος θα παρουσιάσουμε τα πιο δημοφιλή θέματα της χρονιάς που πέρασε. Τα άρθρα δεν είναι μόνο αναζήτηση και απλή παρουσίαση. Αυτή είναι η εικόνα και η εικόνα κρύβει από πίσω της, την αγωνία του αρθρογράφου αλλά και την χαρά του, όταν το θέμα του αγγίζει τον αναγνώστη.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών στράφηκαν στην αναζήτηση μίας αναβαθμισμένης ποιότητας ζωής σε μικρότερους χώρους, χωρίς να μειώνεται το ενδιαφέρον προς τις παραδοσιακές οικολογικές πρακτικές.

Απολαύστε τα 10 πιο δημοφιλή θέματα της χρονιάς που μόλις πέρασε.

1. Διαμέρισμα στο Μοναστηράκι

Η ανακαίνιση ενός διαμερίσματος δεν προϋποθέτει πάντα υψηλά κονδύλια ή καθαιρέσεις τοίχων ή μεγάλες αναστατώσεις. Αρκεί μεράκι, διάθεση και έξυπνες ιδέες για να μεταμορφωθεί ένα παλιό και τυπικό διαμέρισμα σε ένα χώρο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Το διαμέρισμα των 75 τ.μ., βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ψυρρή, σε ένα ακίνητο που είχε κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες πριν και καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο της διώροφης κατοικίας.
1-Live in Monastiraki-p09
1-Live in Monastiraki-p14

2. Ξεχωριστό ρετιρέ με εξαιρετικές λεπτομέρειες
Οι αρχιτέκτονες Dimitar Karanikolov και Veneta Nikolova, ολοκλήρωσαν τον εσωτερικό σχεδιασμό του νεόδμητου ρετιρέ στην Σόφια της Βουλγαρίας.

Ο σχεδιασμός της κεραμοσκεπής του κτιρίου ξεφεύγει από το συνηθισμένο σχέδιο της απλής δίρριχτης στέγης. Ο σχεδιασμός του ημικυκλικού τόξου, κερδίζει εσωτερικά λίγο ύψος προς όφελος του παταριού που λειτουργεί ως σημείο χαλάρωσης και ως ξενώνας.

2-Loft 9b-p01
2-Loft 9b-p06
3. Πόσες επιθυμίες μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό loft 35,7 τ.μ.?

Οι νεαροί ιδιοκτήτες, επέλεξαν το studio The Goort και ζήτησαν ένα σύγχρονο, ευρύχωρα και φωτεινά διαμέρισμα, με τα απαραίτητα μόνο έπιπλα και ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών, που απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χώρο από τα 35,7 τ.μ. που διέθεταν.

Ο επανασχεδιασμός πρέπει να υποστηρίζει τις ακόλουθες επιθυμίες:
 - Υπνοδωμάτιο με σχετική απομόνωση
 - Όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ντουλάπες
 - Χώρος μελέτης
 - Επίσημο δείπνο για 8 έως 10 άτομα.
 - Χώρος για πάρτι και μπουφέ για 6 έως 8 άτομα.
 - Αίθουσα κινηματογράφου για 4 έως 5 άτομα.
 - Φιλοξενία - διανυκτέρευση 2-3 ατόμων και βέβαια μία κουζίνα με όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες που θα μπορεί να υποστηρίξει την κοινωνική ζωή των ενοίκων.

3-Harukis apartment-p01
3-Harukis apartment-p17
4. Ένα σπίτι 25 τ.μ. για τέσσερα άτομα

Αριστοκρατική, κομψή και κοσμοπολίτικη, με την Αίτνα να δεσπόζει παντού, η Ταορμίνα είναι ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα. Η αρχιτεκτονική και η ιστορία συναντιούνται στο διάσημο για την ακουστική του Teatro Greco του 3ου π.Χ. αι., στα παλάτια των αριστοκρατών, στις πολυτελείς κατοικίες των ευγενών, και στο πυκνοδομημένο ιστορικό της κέντρο.

Η επιθυμία του νιόπαντρου ζευγαριού ήταν ένα σπίτι στο κέντρο της μεσαιωνικής Ταορμίνα, με βεράντα και θέα πάνω από τις στέγες της Σικελίας. Η αναζήτηση συνεχίστηκε για δώδεκα χρόνια, μέχρι που βρέθηκε ένας χώρος που πληρούσε μεν το όνειρο τους ως προς την τοποθεσία, αλλά όχι και ως προς το μέγεθος.

4-Space is Luxury-p01
4-Space is Luxury-p06
5. Εργένικο διαμέρισμα 50 τ.μ.

Το εργένικο διαμέρισμα των 50 τ.μ. βρίσκεται στη περιοχή du Marais, στη καρδιά της πόλης του φωτός και έχει άξονα σχεδιασμού την φιλικότητα, την άνεση και την πρακτικότητα.

Το μικρό διαμέρισμα είναι εξαιρετικά άνετο και λειτουργικό με βελτιστοποιημένη την αποθήκευση. Τα πολλά ανοίγματα, προσφέρουν άπλετο φως και πολύ καλό αερισμό.

Η αρχιτέκτων Tatiana Nicol διάλεξε ένα πολύ ανοικτό χρώμα για όλο το διαμέρισμα, ώστε να αντανακλά το φυσικό φως, να μεγαλώνει οπτικά τον χώρο και να επιτρέπει στα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα να αναδειχτούν.

5-Apartment in Paris-p01
5-Apartment in Paris-p02
6. Βιομηχανικό loft σε 30 τ.μ.

Τι μπορείτε να κάνετε σε ένα σχετικώς ψηλοτάβανο διαμέρισμα 30 μόλις τετραγωνικών μέτρων? Η Ιταλίδα αρχιτέκτων Cristina Meschi που ανέλαβε την ανακαίνιση του μικρού διαμερίσματος στο Μιλάνο, για λογαριασμό μίας νεαρής κυρίας που ταξιδεύει πολύ για επαγγελματικούς λόγους, έδωσε το στίγμα της με ένα δυναμικό σχεδιασμό.
6-Vivere in 30 mq a Milano-p07

6-Vivere in 30 mq a Milano-p02
7. Βραβευμένο προκατασκευασμένο εξοχικό 55 τ.μ.

Η εταιρεία VIPP προχώρησε στον σχεδιασμό και παραγωγή μίας προκατασκευασμένης χαλύβδινης all-inclusive εξοχικής κατοικίας 55 τ.μ. Επειδή είναι τα πάντα μελετημένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, η μόνη επιλογή που έχει ο πελάτης είναι πού θα το τοποθετήσει.

Το δύο επιπέδων εξοχικό, είναι εξοπλισμένο με τα προϊόντα που σχεδιάζει και παράγει η εταιρεία. Φωτιστικά, μικροαντικείμενα, έπιπλα, η κουζίνα, το μπάνιο, ακόμη και η σκάλα, όλα φέρουν την υπογραφή της εταιρείας.

7-Vipp Shelter-p01
7-Vipp Shelter-p03
8. Minimal ανακαίνιση με χαμηλό προϋπολογισμό και πολλές ιδιοκατασκευές

Ένα μικρό διαμέρισμα 62 τ.μ., στο πάρκο Udelny στην Αγία Πετρούπολη, σχεδιάστηκε και ανακαινίστηκε από την νεανική διεπιστημονική ομάδα INT2 Architecture, ειδικά για ενοικίαση.

Ο πολύ περιορισμένος προϋπολογισμός των 11,500€ (800.000 ρούβλια) δεν στάθηκε εμπόδιο, αντίθετα οδήγησε την ομάδα σε έξυπνες και πρακτικές λύσεις με πολλές ιδιοκατασκευές.

8-Small apartment by INT2 Architecture-p01
8-Small apartment by INT2 Architecture-p09
9. Βιομηχανικό loft με ιδιοκατασκευές από παλέτες.

Μετά την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών, οι μεγάλοι και φτηνοί χώροι, ο αέρας της ελευθερίας και η αλλαγή στην νοοτροπία, έκαναν το Βερολίνο πόλο έλξης πολλών καλλιτεχνών και εν συνεχεία των web designers, των διαφημιστών, των γραφιστών και πολλών άλλων ειδικοτήτων που κουβαλάνε το σπέρμα της αλλαγής μέσα από ανατρεπτικές τάσεις.

Η αμφισβήτηση ως στάση ζωής φωνάζει δυνατά σε αυτό το loft των 120 τ.μ., που αιχμαλωτίζει το μοναδικό πνεύμα του Βερολίνου. Βρίσκεται σε ένα παλιό εργοστάσιο που είχε κατασκευαστεί πριν από 110 χρόνια και είναι ένα από τα τελευταία κτίρια της πόλης που κατοικούνται εξ ολοκλήρου από καλλιτέχνες.

9-Philipp Berlin-p02
9-Philipp Berlin-p04
10. Το παλιό ελαιοτριβείο έγινε εξοχική κατοικία

Το παλιό ελαιοτριβείο βρίσκεται στο χωριό Κοντιάς της Λήμνου,  ανακατασκευάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα AETER ARCHITECTS, για να μετατραπεί σε ένα εξοχικό σπίτι διακοπών. Η τοπική αρχιτεκτονική παράδοση, το περιβάλλον και η αυθεντικότητα ήταν οι θεμελιώδεις παράμετροι της αρχιτεκτονικής προσέγγισης.
10-OIL-MILL-p01
10-OIL-MILL-p12

 


sxediastiko