Μικρό προκατασκευασμένο σπίτι 20 τ.μ.

folding tiny house-p01

Έργο: Folding Tiny House
Studio: Salt & Water
Αρχιτέκτων: Svetlana Mojić
Design Team: Nikola Stjelja, Marijana Papic
Εμβαδόν: 20 τ.μ.
Περιοχή: Σερβία

Το studio Salt & Water, με εμπειρία στον σχεδιασμό ιδιαίτερα μικρών, αλλά πρακτικών και λειτουργικών χώρων, όπως τα σκάφη αναψυχής, μπήκε δυναμικά στον χώρο των πολύ μικρών προκατασκευασμένων κατοικιών, παρουσιάζοντας το Folding Tiny House.

Το μικρό προκατασκευασμένο σπίτι των 20 τ.μ., έχει σχεδιαστεί ως ένα πολλαπλών χρήσεων φορητό αντικείμενο του οποίου η γεωμετρία μπορεί να αλλάξει όταν αποσυναρμολογείται, είναι κυρίως κατασκευασμένο από φυσικά υλικά, όπως το ξύλο.

folding tiny house-p02
folding tiny house-p04
folding tiny house-p05
folding tiny house-p06

Η μεγάλη βεράντα, είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο που να προσφέρει ηλιοπροστασία και παράλληλα να μπορεί να κλείσει ώστε να ασφαλίζει την κατοικία. Παράλληλα τα ασύμμετρα πλαϊνά προστατευτικά στηρίζουν την εξωτερική επέκταση ηλιοπροστασίας, που όταν όλα είναι κλειστά, αυτά ασφαλίζουν στα πλαϊνά τοιχώματα και προσφέρουν ασφάλεια στα παράθυρα.

Η σχεδιαστική ομάδα μελέτησε με ιδιαίτερη προσοχή τους εσωτερικούς χώρους, ώστε σε μόλις 20 τ.μ., να δώσει έναν απόλυτα ολοκληρωμένο σπίτι. Στο φωτεινό εσωτερικό, αναπτύσσεται ένα καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο, ενώ ένα διπλό κρεβάτι τοποθετήθηκε πάνω από τον χώρο της κουζίνας και του μπάνιου. Έχει προβλεφθεί επίσης και ένας μικρός, αλλά απόλυτα απαραίτητος, εξωτερικός αποθηκευτικός χώρος που βρίσκεται δίπλα από το μπάνιο.

folding tiny house-p07
folding tiny house-p08
folding tiny house-p09
folding tiny house-p10

Η αρχιτέκτων Svetlana Mojić και το design team του γραφείου της, στοχεύουν με τον σχεδιασμό του Folding Tiny House να ικανοποιήσουν στους ανθρώπους που είτε εξ ανάγκης, είτε εκ πεποιθήσεως, αναζητούν μικρούς και βολικούς χώρους. 

folding tiny house-p11

Κείμενο: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Άρθρα
Πηγή: saltandwater.rs


sxediastiko