Οικολογική δόμηση.

 

architektoniki7
Πράσινες κατασκευές.


H «πράσινη» δόμηση βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η κατασκευή υλοποιείται σε συνδυασμό με την τεχνολογία κατασκευής σύγχρονου κτιριακού κελύφους (δηλαδή εξωτερική τοιχοποιία και κουφώματα) υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και ηλεκτρομη-χανολογικού εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Το κτίριο σχεδιάζεται με τρόπο τέτοιο ώστε να εκμεταλλεύεται όλες τις παραμέτρους που δρουν προς όφελος του ενεργειακά (αρχιτεκτονική, προσανατολισμός, φυσικός φωτισμός και αερισμός, φύτευση κ.α.). Έτσι πριν διασυνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης να έχει ήδη εξασφαλίσει ένα πολύ σημαντικό κέρδος ενέργειας και κόστους συντήρησης. Η σύγχρονη τεχνολογία  κτιριακού κελύφους (τοιχοποιία ,παράθυρα κτλ) μπορεί να σχεδόν να μηδενίσει τις θερμικές απώλειες, εξοικονομώντας  ενέργεια έως  65% και διατηρώντας την θερμότητα των εσωτερικών χώρων.

architektoniki3
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα φωτοβολταικά συστήματα, τα οποία είναι και τα ιδανικότερα για οικιακή χρήση μπορεί να καταστήσει ένα σπίτι έως και ενεργειακά αυτόνομο.


Η «πράσινη δόμηση» δεν είναι ένας εναλλακτικός τρόπος κατασκευής αλλά η εξέλιξη της κατασκευής. Έχει να προσφέρει πλεονεκτήματα που μέχρι τώρα έμοιαζαν αδύνατα όπως η μηδενική ενεργειακή κατανάλωση (passivehouse). Σε συνδυασμό με μεταλλικό στατικό φορέα την πλήρη αντισεισμικότητα με αδύνατο το ενδεχόμενο κατάρρευσης  και την υψηλού βαθμού ανακυκλωσιμότητα, η οποία στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει ισχυρό κριτήριο αξιολόγησης ακινήτων όπως και η ενεργειακή απόδοση.

Σε αυτή την φιλοσοφία είναι δυνατή και η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων. Η εφαρμογή θερμοπρόσοψης στην εξωτερική τοιχοποιία και η αντικατάσταση των κουφωμάτων με καινούργια ενεργειακών προδιαγραφών αναβαθμίζει σημαντικά το κτιριακό κέλυφος επιτυγχάνοντας οικονομία στην ενεργειακή κατανάλωση έως και 45%. Η προσθήκη φωτοβολταικών, και η αντικατάσταση λέβητα ανάλογα με το κτίριο μπορεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό έως και 75%.

 


Πηγή: tsipiras.gr

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Πηγή: Άρθρα

 

 


sxediastiko