TOP TEN 2017

0-ellen degeneres house-p01

Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε τα Δέκα πιο δημοφιλή θέματα της χρονιάς που πέρασε. Τα θέματα προέρχονται από την κατηγορία Αρχιτεκτονήματα και αναδεικνύουν την ανάγκη μας για χώρους φινετσάτους, ποιοτικούς, ιδιαίτερους και δυναμικούς, που ενισχύουν και ικανοποιούν τα όνειρά μας.

Παράλληλα δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι αυτές οι κατοικίες είναι γεμάτες από εξαιρετικές λύσεις που δυνητικά και υπό άλλη κλίματα μπορούν να βρουν εφαρμογή και σε μικρότερους χώρους.

Το TOP TEN δεν είναι μία απλή ετήσια παρουσίαση 10 όμορφων κατοικιών. Κρύβει από πίσω της, την αγωνία και την προσπάθεια του αρθρογράφου, αλλά και την χαρά του, όταν το θέμα του αγγίζει τον αναγνώστη.

1. Κατοικία στα Πέρα Μέλανα της Αρκαδίας

Υπάρχουν κάποια σπίτια που αν δεν τα ερωτευτείς στο σύνολό τους, τότε σίγουρα θα ερωτευτείς πολλά σημεία τους και θα ονειρευτείς να απολάμβανες κάποιες γωνιές του. Ένα από αυτά τα σπίτια είναι η μονοκατοικία που βρίσκεται στα Πέρα Μέλανα, στον Τυρό της Αρκαδίας.

1-house in pera melana-p01

2. Minimal μονοκατοικία στη Φιλοθέη

Οι αρχιτέκτονες Χριστίνα Λουκοπούλου, Ηρώ Μπερτάκη και Κωστής Πανηγύρης που κλήθηκαν να σχεδιάσουν μία κατοικία στη Φιλοθέη, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα οικόπεδο που χαρακτηρίζεται από τη γενική έλλειψη θέας στο επίπεδο του εδάφους και μία μεσοτοιχία, σπάνια για το προάστιο αυτό, στη νοτιοανατολική πλευρά που εμποδίζει τον ηλιασμό.

2-filothei house by blp01

3. Ρετιρέ με θέα στην Αθήνα και τον Λυκαβηττό

Η αρχιτέκτων Έλενα Ζαμπέλη ανέλαβε να μεταφέρει σε πραγματική διάσταση το όνειρο των πελατών της που ήταν ένα άνετο, φωτεινό σπίτι σχεδιασμένο στα μέτρα τους με μεγάλα ανοίγματα, πρωτότυπα κτιστά έπιπλα και πολλούς πράσινους εξωτερικούς χώρους.

3.-house on top-p01

4. Εγκαταλελειμμένο μοναστήρι μετατρέπεται σε εξοχική κατοικία στην Μεσσηνιακή Μάνη

Στο ψηλότερο σημείο του χωριού Πύργος, βρίσκεται το ανακατασκευασμένο μοναστήρι που η κατασκευή του χρονολογείται από την δεκαετία του 1830. Οι βραβευμένες αρχιτεκτόνισσες Αγγελική Αθανασιάδου και Κατερίνα Βασιλάκου, προσπάθησαν με πολύ προσοχή και ιδιαίτερο σεβασμό να προσεγγίσουν την ανακατασκευή του κτίσματος.

4-eleanthi residence-p31-2

5. Minimal κατοικία στην Θάσο μέσα σε ελαιώνα

Η μονοκατοικία "olion" που φέρει την σχεδιαστική υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου ARK4LAB of architecture, βρίσκεται στην Θάσο, στην τοποθεσία Σκάλα Ραχωνίου, μέσα σε έναν ελαιώνα με ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα.

5-olion villa aa-p01

6. Minimal μονοκατοικία στη Κηφισιά

Η αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων Βάνα Κριμνιώτη και ο αρχιτέκτων Σωτήρης Χαΐνης του αρχιτεκτονικού γραφείου Spacelab Architecture, ανέλαβαν να σχεδιάσουν μια μονοκατοικία σε ένα μικρό τριγωνικό οικόπεδο που βρίσκεται σε άμεση επαφή με έναν πολυσύχναστο δρόμο ενώ βασικό προβληματισμό αποτέλεσε η τοποθέτηση του κτηρίου και η δημιουργία του μέγιστου δυνατού υπαίθριου χώρου.

6-single family house in kifisia ii-p01

7. Ανακαίνιση κατοικίας στο Κεφαλάρι

Σε μια ήσυχη περιοχή στο Κεφαλάρι Αττικής, βρίσκεται η διώροφη κατοικία που ανακαινίστηκε από το studio Gem architects, με χαρακτηριστικά στοιχεία την άνεση, την διακριτική πολυτέλεια και το αίσθημα της ηρεμίας και της χαλάρωσης.

7-refurbishement of a residence in kefalari-p01

8. Minimal μονοκατοικία στη Νίκαια της Λάρισας

Η εταιρεία Gagos Design & Construction ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη και την οργάνωση κατασκευής, πολυτελούς κατοικίας στην Νίκαια της Λάρισας. Πρόκειται για μια σύγχρονη οικία με minimal και industrial γραμμές.

8-single-house-in-nice-p01

9.  Μοναδική κατοικία στον Μύρτο της Κεφαλονιάς

«Nel Cielo» (στον ουρανό) είναι το σωστό όνομα για αυτή τη βίλα. Θα μπορούσε να είναι όμως και «Sopra le nuvole» (Πάνω από τα σύννεφα). Η μοναδικότητα της θέσης του κτιρίου και της θέας που παρέχει, φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τόσο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό όσο και το ιδιαίτερα προσεγμένο interior design.

9-villa althea at kefalonia-p01

10. Μικρή εξοχική κατοικία 40 τ.μ. στα Χανιά

Σε ένα χώρο μόλις 40 τ.μ., οι αρχιτέκτονες του studio Cadu Architects, σχεδίασαν μία άνετη και λειτουργική εξοχική κατοικία που βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ματθαίου στα Χανιά. Ο συνδυασμός των χρωμάτων, τα έπιπλα και οι υφές χαρίζουν στην μικρή εξοχική κατοικία, μία χαρούμενη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται ένας χώρος που προορίζεται για να αποφορτίσει και να ξεκουράσει τους ενοίκους του.

10-kyklamino s by cadu architects-p01
Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Άρθρα


sxediastiko