Ανακαίνιση. Το παλιό γίνεται καινούργιο.


palio-kai-moderno-1
Το να παίρνεις ένα παλιό, αδιάφορο αρχιτεκτονικό σχέδιο και να του δίνεις νέα μορφή, αναδεικνύοντας τα κρυφά χαρίσματα του χώρου ή το έχεις μία παλιά κατοικία και κρατώντας όλα τα δυνατά και όμορφα στοιχεία της, να την ανακαινίζεις και να την κάνεις όμορφη, σύγχρονη και λειτουργική, φαντάζει σαν μια νέα ανακάλυψη και εσείς σαν τον εφευρέτη της.

Η Eixample (που στα καταλανικά σημαίνει  "επέκταση") είναι η νέα πόλη της Βαρκελώνης που κτίστηκε κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Εκεί χτίστηκαν μερικές από τις πιο αξιόλογες αστικές κατοικίες της πόλης, που μέχρι και σήμερα αποτελούν παραδείγματα αρχιτεκτονικής. Σε αυτό το σημείο έγινε η ανέγερση του σπιτιού που σήμερα ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου από την αρχιτέκτονα Marixell Viola και τον σύζυγο της Oriol.

Ξεκινώντας από  το γραφείο του σπιτιού θα δούμε εδώ ότι οι τοίχοι και η οροφή έχουν βαφτεί με το «διάσημο» μπλε χρώμα International Klein Blu του πρωτοποριακού καλλιτέχνη Yves Klein. Αυτή η χαρακτηριστική μπλε απόχρωση πρωτοεμφανίστηκε το 1957, όταν ο καλλιτέχνης παρουσίασε 11 μπλε πίνακες, χρησιμοποιώντας χρωστική ουσία ουλτραμαρίνης μαζί με συνθετική ρητίνη «Rhodopass».

Η υποδειγματική αυτή ανακαίνιση σεβάστηκε εξ ολοκλήρου τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του παλιού σπιτιού και ιδιαίτερα τα θαυμάσια μωσαϊκά δάπεδα, και τις παλιές οροφές που παρέμειναν άθικτες. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αρμονική συνύπαρξη της αυθεντικής αρχιτεκτονικής του 1850 με μια σειρά από σύγχρονα έπιπλα και αντικείμενα design αλλά και με αναρίθμητα εικαστικά έργα μοντέρνας τέχνης που βρίσκονται σε κάθε χώρο.

Στο διάδρομο με την παλιά τζαμαρία μια σειρά από κωνικές χρωματιστές πολυθρόνες σχεδιασμένες από τον Verner Panton δημιουργούν μια χαρακτηριστικά έντονη αντίθεση τόσο με το μωβ χρώμα του τοίχου όσο και με τα παλιά μαύρα μαντεμένια θερμαντικά σώματα, που διατηρήθηκαν αναλλοίωτα.

palio-kai-moderno-4
Η παλιά μαρκίζα της οροφής διατηρείται στην αρχική μορφή της. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι λευκό ενώ στο βάθος, ακριβώς πάνω από το σαλόνι ξαναβρίσκει τα παλιά, αυθεντικά της χρώματα, που τονίζουν σωστά τις λεπτομέρειες του σχεδίου της. Το μωβ χρώμα του διαδρόμου και το λευκό του σαλονιού αποτελούν ιδανικό φόντο τόσο για τα έργα τέχνης όσο και για τα μοντέρνα έπιπλα.

palio-kai-moderno-7
Δεν υπάρχει τίποτε το παράταιρο σ' αυτό το χώρο: Τα πάντα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε στο σύνολο τους να συνθέτουν μια εικόνα άψογη τόσο από εικαστική όσο και από λειτουργική άποψη. Ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια, ακόμη και η πιο «ασήμαντη» διακόσμηση είναι έτσι σχεδιασμένη και οροθετημένη ώστε να εντάσσεται έμμεσα σ' ένα ιδιόμορφο αλλά και ενιαίο ύφος, σ' ένα χαρακτηριστικό «μοτίβο», που τις «παραλλαγές» του συναντάμε σχεδόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Μια σειρά από πίνακες με γεωμετρικά σχήματα σε κόκκινο και πορτοκαλί συνδυάζονται άψογα με την κυβιστική ζωγραφική του LE CORBUSIER. Η μαύρη πολυθρόνα του Eames ταιριάζει με την πολύ ενδιαφέρουσα εταζέρα-βιβλιοθήκη του MAARTEN VAN SEVEREN που δεσπόζει στο χώρο. Στο σαλόνι το μεγάλο, κόκκινο ανατολίτικο χαλί καλύπτει ένα τμήμα του δαπέδου, και συνδυάζεται έξυπνα με τα πρισματικά τραπεζάκια σε σχέδιο του Isamu Noguchi.

Στο χώρο του δεύτερου living toom το λευκό στους τοίχους και την οροφή αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί απερίσπαστο σ' ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου, αναδεικνύοντας έτσι ένα αληθινό έργο τέχνης: Μια σύνθεση από πλακάκια, διατηρημένα όπως ακριβώς είχαν τοποθετηθεί σχεδόν έναν αιώνα πριν, έρχεται να μας υπενθυμίσει την υπεροχή της αισθητικής μιας άλλης εποχής, όπου η σημασία στη λεπτομέρεια καθόριζε τα πάντα. Το μαύρο μαντεμένιο τζάκι επιβάλλει τη δική του δυναμική φόρμα, τονίζοντας την αντίθεση ανάμεσα στο σήμερα και το χτες, ενώ οι πολυθρόνες των Eams συμπληρώνουν την εικόνα.

palio-kai-moderno-8
Οι έξυπνες χρωματικές επιλογές των ιδιοκτητών γίνονται φανερές και στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού, σ' ένα πρωτότυπο αίθριο, όπου επικρατεί μια ασυνήθιστη τονικότητα του κεραμιδί, συνδυασμένη με ένα επιβλητικό γκρίζο χρώμα στους τοίχους. Το εντυπωσιακό παλιό πλακάκι προεκτείνεται κι εδώ, συνδυασμένο με ένα ξύλινο εξωτερικό δάπεδο, ενώ πολλές ξύλινες γλάστρες με φυτά βρίσκονται σε κάθε σημείο του αίθριου, ολοκληρώνοντας μια ήρεμη και ξεκούραστη εικόνα. Ακόμη κι εδώ τα έργα τέχνης και τα επώνυμα έπιπλα design βρίσκονται σχεδόν παντού.

Γενικά έχουμε να κάνουμε με μια υποδειγματική ανακαίνιση που σέβεται απόλυτα τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες μιας κατοικίας του περασμένου αιώνα, συνδυάζοντας τις με πολύ έξυπνα επιλεγμένη χρώματα.
Πηγή: Χρώμα και εργαλεία


sxediastiko