Φροντίδα και συντήρηση των χαλιών σας.


katharismos-xalion-5
Πάρα πολλές νοικοκυρές, στο τέλος του χειμώνα, δίνουν τα χαλιά τους σε ταπητοκαθαριστήρια για καθάρισμα και φύλαξη. Αρκετές επιθυμούν, αυτήν την εργασία να την κάνουν οικογενειακό παιγνίδι με την συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας. Είτε τα παραδίδουμε σε εξειδικευμένα συνεργεία, είτε ασχολούμαστε προσωπικά, δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τον τρόπο καθαρισμού και φύλαξης, των αγαπημένων μας χαλιών.

Όπως κάθε πολύτιμο αντικείμενο, έτσι και το χαλί έχει ανάγκη από φροντίδα και συντήρηση για να παραμείνει καινούργιο για πολλά χρόνια. Τα καλά χειροποίητα χαλιά είναι συνήθως πιο ανθεκτικά από τα βιομηχανοποιημένα, αφού κάθε κλωστή είναι χωριστά δεμένη γύρω από το στημόνι.

Το μεγαλύτερο κακό στο χαλί το προκαλεί η σκόνη, γι αυτό και πρέπει να απομακρύνεται με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με επιμέλεια και υπομονή. Ο συχνός καθαρισμός του χαλιού είναι η βασική οδηγία που θα εμποδίσει τη φθορά και την καταστροφή του. Η σκούπα πρέπει να ακολουθεί τη φορά στην οποία στρώνει το πέλος του χαλιού και σε τακτά διαστήματα να σκουπίζεται και η ανάποδη πλευρά.

Ο σκόρος, η υγρασία, το έντονο ηλιακό φως, οι τρίχες των κατοικίδιων είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που γερνούν τα χαλιά και καλό είναι να περιορίζονται.

Εκτός από τον επαγγελματικό καθαρισμό που γίνεται στα εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήρια, δυο υλικά καταφέρνουν να ζωντανέψουν τα χρώματα των χαλιών, να τα φρεσκάρουν και να τα καθαρίσουν:

Το καθαρό νέφτι και διάλυμα 1/3 από λευκό ξίδι και χλιαρό νερό. είναι σημαντικό ύστερα από κάθε οικιακό καθαρισμό να απομακρύνεται με επιμέλεια κάθε υπόλειμμα υγρασίας μακριά από της ακτίνες του ήλιου.

Σε περίπτωση που πέσει λεκές επάνω στο χαλί, η βοήθεια έρχεται από καθαρή βενζίνη, το λευκό ξίδι ή ειδικό απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα.

katharismos-xalion-6
Βεβαιωθείτε ότι τα χρώματα είναι ανεξίτηλα δοκιμάζοντας ένα λευκό πανί σε μια άκρη του χαλιού και στην συνεχεία τρίψτε με τη φορά του πέλους από την εξωτερική άκρη προς το κέντρο του λεκέ.

Τα κρόσσια πρέπει πλένονται μόνα τους, χωρίς να μουσκεύεται το κύριο μέρος του χαλιού. Σε περίπτωση που αυτά χαλαρώσουν, πρέπει να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού, αφού απειλείται το ίδιο το χαλί.

Στα χαλιά από μετάξι -που είναι περισσότερο ευαίσθητα- είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε βούρτσα ξεσκονίσματος αντί ηλεκτρική σκούπα.

Τα χρώματα του χαλιού τα διατηρείτε ζωντανά με ένα "πέρασμα" πανιού ή μαλακής βούρτσας με ξυδόνερο. Όσον αφορά τον ετήσιο καθαρισμό του χαλιού σας βάζετε σε μπολ 3 μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος λευκό ξύδι. Χρησιμοποιείτε βουρτσάκι στο διάλυμα, το τινάζετε για να φύγει η πολλή υγρασία και βουρτσίζετε το χαλί σας μόνο προς την κατεύθυνση του πέλους του. Στεγνώνετε το χαλί σας σε σκιερό και δροσερό μέρος και ΟΧΙ κάτω από τον ήλιο γιατί θα αλλοιωθούν τα χρώματα.

Τα κρόσσια του χαλιού σας είναι το πιο τρωτό μέρος του. Αν καταστραφούν τα κρόσσια απειλείται όλο το χαλί σας. Γι' αυτό προσέξτε τα κρόσσια του πολύτιμου χειροποίητου χαλιού σας. Αν παρατηρήσετε κάποιο χαλάρωμα, βρείτε κάποιον ειδικό για επισκευές κροσσιών. Το πλύσιμο στα κρόσσια γίνεται προσεκτικά μόνο στην περιοχή τους, χωρίς να βραχεί το πέλος του χαλιού με τη βοήθεια απορρυπαντικού μαζί με βουρτσάκι μαλακό. Είναι αυτό που χρησιμοποιούμε για το τρίψιμο στις γιακάδες των πουκαμίσων.

Αποθήκευση.

katharismos-xalion-7
Τα χαλιά σας πρέπει να φυλάσσονται τυλιγμένα σε ρολό για αποθήκευση. Πολλές φορές είναι κακή συνήθεια να αφήνεται το χαλί διπλωμένο σε σχήμα μεγάλου πακέτου. Προσοχή όμως, γιατί σε περίπτωση που μένει διπλωμένο για περισσότερο από 2 εβδομάδες, τα ίχνη από το δίπλωμα θα φαίνονται στο χαλί. Είναι επίσης πολύ πιθανό, με την πίεση που δέχεται εξαιτίας του διπλώματος, να κοπεί το στημόνι που είναι η βάση του χαλιού και αυτό απαιτεί ειδική επιδιόρθωση.

Η πλειοψηφία των Ανατολίτικων χαλιών, περνά από ειδική αντισκωρική επεξεργασία. Παρ' όλα αυτά θα αναφερθούμε σε προληπτικές ενέργειες κατά του σκώρου. Ο σκώρος είναι ο σπουδαιότερος εχθρός του χαλιού. Υπάρχουν πολλά σπρέι στην αγορά, αλλά συνιστούμε να τα αποφεύγετε. Vapona, καμφορά, ναφθαλίνη είναι ό, τι καλύτερο. Μόνο φροντίστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το πέλος του χαλιού.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει σκώρος στο χαλί σας πριν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και ξηρό χώρο.

Καλύψτε όλη την επιφάνεια του χαλιού με λευκό ή καφέ χαρτί περιτυλίγματος πάνω στο οποίο ρίχνετε καμφορά ή ναφθαλίνη. Αυτό γίνετε για να αποφύγουμε επαφή του μαλλιού με την καμφορά ή τη ναφθαλίνη. Αποφύγετε τις εφημερίδες, γιατί το μελάνι τους μπορεί να αποτυπωθεί στο χαλί σας.

katharismos-xalion-3
Τυλίγοντας ίσια και σφιχτά το χαλί σας σε ρολό βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υγρασία και θυμηθείτε να το τυλίξετε προς την κατεύθυνση του πέλους του. Το ρολό του χαλιού είναι καλό να τοποθετείται οριζόντια στο πάτωμα για να μην τσακίζουν οι άκρες του. Μπορεί όμως το χαλί να τυλιχτεί από την αρχή ρολό γύρω από σκληρό χάρτινο κύλινδρο που θα περισσεύει από τις άκρες του ρολού, ώστε όταν στηθεί όρθιο, να στηρίζεται ό κύλινδρος στο πάτωμα και όχι η ούγια του χαλιού.

Τελειώνοντας, τυλίξτε το χαλί σε πρόχειρο βαμβακερό σεντόνι ή σε κάποτο, βάζοντας ξανά καμφορά και αφήνοντας τις άκρες του ρολού ανοικτές για να αερίζετε το χαλί. Το καλοκαίρι κλείνετε τις άκρες του ρολού προληπτικά κατά του σκώρου, ενώ τις ανοίγετε το χειμώνα.


Πηγή: oikologiki-olympu.gr, kyritsakis.gr


sxediastiko