ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ FENG SHUI ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

imagesCAQPP01R

Το feng shui είναι η θετική ενέργεια στον χώρο, στους ανθρώπους γύρω μας, σε εμάς τους ίδιους, είναι η ισορροπία μεταξύ του yin και του yiang,του θετικού και του αρνητικού. Είναι η τέχνη εναρμόνισης της ενέργειας στον χώρο μας. Η θετική ενέργεια είναι τα πάντα.

Πολλές φορές μας έχει τύχει να μπούμε σε ένα χώρο και απλά να μην αισθανόμαστε όμορφα χωρίς να ξέρουμε γιατί ακριβώς ή να γνωρίζουμε κάποιον που να μην συμπαθούμε ευθύς εξ’αρχής χωρίς να μας έχει κάνει κάτι. Αυτό είναι θετικό & αρνητικό feng shui.

Το feng shui  είναι κινέζικη τέχνη 5000  ετών  που αγκαλιάζει όμως πολλές αρχαίες ιδέες και φιλοσοφίες όπως την δική μας. Δεν είναι μια ειναι μόνο μία παραδοσιακή τέχνη και φιλοσοφική αντίληψη της Άπω Ανατολής, η οποία ήρθε στην Δύση τα τελευταία χρόνια . Είναι μία επιστήμη και τέχνη και ένας τρόπος ζωής τον οποίον γνώριζαν πολύ καλά οι αρχαίοι ΄Έλληνες.

Οι αρχαίοι έλληνες αρχιτέκτονες έχτισαν την πόλη της Αθήνας σύμφωνα με το μοντέλο του feng shui που θέλει την πόλη για να έχει οικονομική ευημερία, να είναι χτισμένη σε πεδιάδα ανάμεσα σε βουνά ή λόφους. Όλοι οι αρχαίοι τόποι σε Κρήτη, βόρειο & κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά εάν τους εξετάσουμε διεξοδικά θα δούμε οτι είναι χτισμένοι σύμφωνα τους κανόνες του feng shui. Άλλες πόλεις και ιερά της Ελλάδος, όπως οι Δελφοί, η Κνωσός, τα αρχαία ελληνικά θέατρα και άλλοι χώροι, είχαν κτισθεί με κανόνες και αρχές που εξασφαλίζουν την ασφαλή και αρμονική συμβίωση με την φύση, δηλαδή σύμφωνα με τον βασικό σκοπό του φενγκ σούι, το οποίο αποσκοπεί στην καλή υγεία, στις καλές σχέσεις με τον εαυτό μας και με τους συνανθρώπους μας, στην ευημερία και στην ευτυχία.

acropoli

Με προσανατολισμό ευνοϊκό, ανάμεσα σε βουνά για προστασία, με υλικά  απλά όπως πέτρα-άμμο όσο πιο φυσικά γίνονταν, με αρμονικές γραμμές, καμπυλόγραμμα σχήματα όχι επιθετικά, με έντονο το στοιχείο της φύσης και του περιβάλλοντος στα σχέδια που απεικόνιζαν, στοιχεία βασικά του feng shui με σκοπό την καλή υγεία, την αρμονία και την ευημερία των κατοίκων της.

Αλλά οι αρχαίοι έλληνες εφάρμοζαν τις αρχές του feng shui και στην καθημερινή τους ζωή. Απο τον Αριστοτέλη ο οποίος υποστήριζε το Ευ ζην, την ποιότητα και την αρμονία στην ζωή, βασικότατη αρχή της φιλοσοφίας του feng shui και τον Ιπποκράτη κατά τον οποίο "το φάρμακό μας να είναι η τροφή μας, και η τροφή μας το φάρμακό μας. Το σώμα μας έχει την ιδιότητα να αυτοθεραπεύεται και ύψιστη σημασία σε αυτό έχουν το περιβάλλον, ο τρόπος σκέψης, ο τρόπος ζωής, η κίνηση και η διατροφή”.

Στο feng shui αυτό είναι απόλυτα φυσικό καθώς δεν θα ήταν λογικό vα χωροθετούμε ευνοϊκά & θετικά τον χώρο μας, να προσπαθούμε να βάλουμε τον εαυτό μας σε μια καινούρια τροχιά ευημερίας και να αφήσουμε στην άκρη την διατροφή μας. Στην πραγματικότητα, το φαγητό έχει άμεση σχέση με τη ροή της ενέργειας, δεδομένου ότι είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε ενέργεια και γίνεται μέρος της ζωής μας. Ως εκ τούτου, η πηγή αυτής της ενέργειας, που είναι τα τρόφιμα, θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά.

Αρμονία και ισορροπία είναι μια σημαντική πτυχή της σχέσης μεταξύ διατροφής και feng shui.

imagesCA50JPN7

Το feng shui συνιστά ένα πιάτο που θα πρέπει να περιλαμβάνει διάφορα χρώματα τα οποία είναι σε αρμονία μεταξύ τους, να υπάρχει γενικότερα μια ισορροπία γεύσεων yin και yang στα τρόφιμα. Όλα αυτά τα στοιχεία του feng shui εφάρμοζαν οι αρχαίοι έλληνες κατά κόρον στην διατροφή τους.

Απο τους πιο σημαντικούς αρχαίους φιλόσοφους ο Πυθαγόρας δίδασκε οτι τα πάντα γίνονται με μαθηματική ακρίβεια και  οι αριθμοί είχαν μεγάλη σημασία στις φιλοστοχαστικές του αναζητήσεις. Ζωή κατά τον Πυθαγόρα είναι η αντίληψη προς την φυσική διανοητική και πνευματική ανάπτυξη ,που είναι και ο σκοπός της εφαρμογής του feng shui στην ζωής μας. Οι αριθμοί για τον Πυθαγόρα είχαν ξεχωριστούς συμβολισμούς:
το 1 συμβόλιζε την δημιουργική αρχή, το 2 την επιστήμη,το 3 την αρμονία, την φιλία,το 4 την αιώνια και δημιουργική αρχή όπως και την οικογένεια και τα στοιχεία της ψυχής,το 5 την δικαιοσύνη, το φως, τα πέντε στοιχεία του κόσμου, το 6 την εξέλιξη, το 7 το κριτικό πνεύμα, το 8 την αρμονία του κόσμου, την σύνεση, το 9 την αρμονία της φύσεως, την νόηση, την σωτηρία και το 10 συμβολίζει το σύμπαν, την πίστη και την μνήμη.

Αντίστοιχα στο feng shui οι παραπάνω αριθμοί έχουν παραπλήσια σημασία και εφαρμογή στην ευνοϊκή χωροθεσία με το τετράγωνο του ΛΟ ΣΟΥ αλλά και με την σχολή των ιπτάμενων άστρων στην οποία γίνεται απόλυτη χρήση των αριθμών.

Η θετική ενέργεια (το Ευ ζείν) των αρχαίων ελλήνων φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσω πολλών βιβλίων & συγγραμμάτων που μας προτρέπουν να το χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας.

Διαμορφώνοντας τον χώρο μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε εμείς και η οικογένειά μας να ζούμε ήρεμα και αρμονικά, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  την ευημερία, την υγεία, τον πλούτο και την ευτυχία στην ζωή μας.


Δημοσίευση: Χριστίνα Κατσίκη
Θέμα: Άρθρα

Πηγη: Ευθυμία Α. Μισιρλή

Μηχανολόγος-Μηχανικός
Σύμβουλος ευνοικής ψυχολογικής χωροθεσίας feng shui


sxediastiko