Πράσινο στην βεράντα, στην ταράτσα και στους τοίχους.

veranta1Σε όλους μας αρέσει το πράσινο και η επαφή με φυτά και λουλούδια. Σε παλαιότερο άρθρο μας είδαμε μερικές συμβουλές κηπουρικής. Για να δούμε σήμερα νέους  τρόπους και ιδέές για να πρασινίσουμε  λίγο της βεράντες μας, τις ταρατσες και τους τοίχους μας.

Πράσινο στην ταράτσα

Τα roof gardens ή, ελληνιστί, οι ταρατσόκηποι είναι πολύ δημοφιλείς, αφού πρασινίζουν τις γκρίζες ταράτσες σε πόλεις όπως η Αθήνα, όπου στους κατοίκους αναλογεί πράσινο λιγοστό και συχνά παραμελημένο. Οι κατασκευές σιην ταράτσα εμφανίστηκαν δειλά δειλά στις πόλεις, τώρα όμως είναι αναρίθμητες και συχνά υπέροχες.

Ας δούμε πως:  Η καλή υποδομή και η προσεκτική εργασία είναι απαραίτητες για την επιτυχία και τη μακροβιότητα ενός ταρατσόκηπου. Προαπαιτούμενα είναι η καλή μόνωση και το σωστό βάθος του υποστρώματος, ενώ επιλέγονται φυτά ή και δέντρα χωρίς ριζικό σύστημα ικανό να προκαλέσει ζημιές στο κτήριο. Οι αντοχές του κτηρίου και ο βαθμός της καταπόνησης που μπορεί να υποστεί μελετώνται από μηχανικό, ο οποίος θα δώσει το πράσινο φως για μια τέτοια κατασκευή. Πολλά ελαφρά υλικά, όπως συνθετικά πάνελ δαπέδου τύπου ντεκ ή ρητινικά κασπό και γλάστρες μικρού βάρους, εμπλουτίζουν πλέον την αγορά και εξοπλίζουν τις αστικές ταράτσες - οι οποίες συχνά ανήκουν σε παλαιά κτήρια που οι μηχανικοί δεν ρισκάρουν περισσότερο

Πράσινο στη βεράντα

veranta4Σίγουρα, δεν διαθέτουν όλοι κήπο, οι περισσότεροι όμως έχουν πρόσβαση έστω σε μια στενόχωρη βεράντα, που μπορεί όμως εύκολα και με μικρό κόστος να μεταμορφωθεί σε ευχάριστο χώρο για τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου και παράλληλα να βελτιώσει τη θέα από το εσωτερικό του σπιτιού.

Ας δούμε πως:  Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι στην ταράτσα, αφού χρειάζονται φυτά μικρής ανάπτυξης με ανάλογες απαιτήσει υποδομής. Συνήθως ένα υπέργειο ρηχό παρτέρι με σύστημα αυτόματου ποτίσματος αρκεί για τη βεράντα, όπου έτσι κι αλλιώς δεν μπαίνουν χωνευτές κατασκευές. Ενδείκνυνται φυτά με σταθερό μέγεθος ή πολύ αργή ανάπτυξη, όπως τα μπονσάι, ή ακόμα και μικροί φράχτες που κλαδεύονται στο εκάστοτε επιθυμητό σχήμα και λειτουργούν ως διαχωριστικά ανάμεσα στα διαμερίσματα. Συχνά το κύριο ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας - και τα φυτά την προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο, αφού εξασφαλίζουν ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ο προσανατολισμός της βεράντας και το διάστημα κατά το οποίο τη βλέπει ο ήλιος είναι βέβαια δεσμευτικοί παράγοντες, και συχνά καθορίζουν τι είδους βλάστηση θα φιλοξενηθεί εκεί.


Πράσινο στο εσωτερικό

vertical-garden-1Ένας  κήπος για όλες τις εποχές  μπορεί άνετα να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του σπιτιού, εφόσον έχει όλα τα εφόδια για να παραμείνει υγιής. Τα σχήματα, τα χρώματα και η ανάπτυξη των φυτών δίνουν από γλυπτικές  συνθέσεις  μέχρι μικρούς γιαπωνέζικους κήπους ή μικρές οάσεις που παραπέμπουν σε τροπικά κλίματα. 

Ας δούμε πως:  Αν το κτήριο έχει ήδη αποπερατωθεί, η υπέργεια κατασκευή είναι συνήθως μονόδρομος. Στην αντίθετη περίπτωση, η μελέτη θα αφορά και το κατάλληλο σημείο, όπου δηλαδή το ηλιακό φως είναι ικανοποιητικό, οι συνθήκες αερισμού καλές και το περιθώριο ανάπτυξης των ριζών μέσα στο δάπεδο επαρκές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν ο κήπος πρόκειται να συμπεριλάβει και ψηλά δέντρα· τότε πρέπει να υπολογιστεί η πλήρης ανάπτυξη των δέντρων και των ριζών του, και να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του σκελετού. Ένα εσωτερικό αίθριο ή ένα ψηλοτάβανο κτήριο με μεγάλα ανοίγματα είναι ιδανικά για κήπους που θέλουν να αναπτυχθούν καθ' ύψος.

Πράσινο στους  τοίχους


Οι κάθετοι κήποι είναι ότι καλύτερο προκειμένου να πρασινίσουν vertical-garden-2ακάλυπτοι τοίχοι πολυκατοικιών, άχαρες μάντρες, σημεία που διαχωρίζουν βεράντες, ακόμη και εσωτερικοί χώροι.

Ας δούμε πως:  Το χώμα δεν είναι πάντα απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών το αποδεικνύουν οι κάθετοι κήποι, που η συντήρηση τους στηρίζεται σε νερό εμπλουτισμένο με τα κατάλληλα στοιχεία ή κομπόστ και λιπάσματα βραδείας διάσπασης. Καθώς η κάλυψη δεν επιτυγχάνεται με αναρριχητικά, ως είθισται σε τέτοιες επιφάνειες, αλλά με φυτά εδάφους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν βολβοί, μυρωδικά, ανοιξιάτικα άνθη και πολλά ακόμη είδη. Η κατασκευή περιλαμβάνει συνήθως έναν μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό και πλαστικές κυψέλες σε μορφή πάνελ, οι οποίες τοποθετούνται σαν παζλ και διαθέτουν σύστημα ποτίσματος. Εκεί ριζώνουν τα φυτά, και αναπτύσσονται με ελεγχόμενο ρυθμό.

 

Πηγη: mohaku.com, Garden.com

Δημοσίευση: Χριστίνα Κατσίκη
Θέμα : Αρθρα

 

 

 


 


sxediastiko