Μπάλες πλυσίματος ρούχων και η σχετική έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Laundry ball1Μία καινούρια καινοτομία στον χώρο της καθαριότητας και απολύμανσης των ρούχων, λέγεται «Μπάλα Πλυντηρίου» και την διαφημίζουν ως το μαγικό νέο προϊόν, που θα σας απαλλάξει για 1.000 πλύσεις, από απορρυπαντικά και μαλακτικά.

Είναι όμως τόσο καινοτόμο, όπως λένε ή είναι διαφημιστικές υπερβολές? Αν πραγματικά κάνει αυτά που υπόσχεται, δεν είναι ένα απλό προϊόν, αλλά ένα θαύμα στον τομέα του πλυσίματος των ρούχων. Ως τεχνολογικό θαύμα είναι φτηνό. Με μέσο κόστος (στην Ελλάδα) τα €25, εξοικονομούμε από σκόνες και μαλακτικά περίπου €400! Υπέροχο θα πείτε, αλλά είναι στην πραγματικότητα έτσι? Πριν κάνετε μια επιπόλαιη και παρορμητική αγορά, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε για αυτά που δεν λένε στην διαφήμιση.

Στον αγορασμένο τηλεοπτικό τους χρόνο κάνουν αναφορά στην επιστημονική τεχνολογία που κρύβει αυτή η μικρή μπαλίτσα, χωρίς να αναφέρουν ότι εάν π.χ. σπάσει κατά την διαδικασία της πλύσης θα σας καταστρέψει τον μηχανισμό του πλυντηρίου σας.

Ήδη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των USA, έχει αναλάβει δράση ενάντια σε μερικούς από τους κατασκευαστές των προϊόντων αυτών, λόγω των παραπλανητικών ισχυρισμών τους. Παράλληλα και στην Ελλάδα, μετά από παράπονα καταναλωτών η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής προβολή διαφημιστικών καταχωρήσεων, για προϊόντα διάφορων εταιρειών, που αφορούν σε «μπάλες πλυσίματος ρούχων» (washing ball, laundry ball κ.λ.π.», τα οποία προωθούνται, ως τα προϊόντα, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα απορρυπαντικά, στα πλυντήρια ρούχων και να αποφέρουν μεγάλο όφελος, στους καταναλωτές, ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύεται το περιβάλλον.

Laundry ball4Η προώθηση των προϊόντων αυτών γίνεται, με ισχυρισμούς, όπως ότι: «πρόκειται για προϊόντα, που παράχθηκαν κατόπιν επιστημονικών ερευνών (νανοτεχνολογία κ.λ.π.), ότι είναι «οικολογικά», «υποαλλεργικά», «έχουν αντιβακτηριδιακή δράση» κ.λ.π. και η χρήση τους έχει, ως αποτέλεσμα, «οικονομία στην κατανάλωση νερού και ρεύματος» κ.λ.π. Επίσης, χρησιμοποιούνται μαρτυρίες επώνυμων, για την απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών.

Κατόπιν των παραπάνω καταχωρήσεων, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών, από ενδεχόμενη παραπλάνησή τους, έχει ήδη ξεκινήσει σχετική έρευνα, σε συνεργασία, με το Γενικό Χημείο του Κράτους, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εμπορίου και τον ΑΣΑΟΣ, αρμόδιο φορέα για την απονομή του οικολογικού σήματος.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η Υπηρεσία μας προκύπτουν τα εξής:
Στην Ισπανία, η Αρμόδια Αρχή για την Προστασία των Καταναλωτών κατέληξε, στο συμπέρασμα, ότι οι ισχυρισμοί, με τους οποίους προωθούνται τα εν λόγω προϊόντα είναι παραπλανητικοί και διέταξε την παύση της παραπλανητικής διαφήμισης, επειδή οι εργαστηριακές δοκιμές, σε 14 προϊόντα της κατηγορίας, έδειξαν ότι τα αποτελέσματα του πλυσίματος, στο πλυντήριο, είναι τα ίδια με το να είχε χρησιμοποιηθεί σκέτο νερό. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι, κατά το πλύσιμο, δεν εξαλείφονται τα μικρόβια και τα βακτήρια. Επισημάνθηκε δε, ότι αν, κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, ανοίξει αυτή η μπάλα, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πρόβλημα στο πλυντήριο.
• Η Αρμόδια Αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Federal Trade Commission Protecting America's Consumers - FTC), σε ανακοίνωσή της, για προϊόντα «Laundry Gadgets», αναφέρει ότι: «... οι καταναλωτές πριν σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα δοκιμασμένα απορρυπαντικά θα πρέπει να σκεφθούν ότι οι δοκιμές έχουν δείξει ότι αυτά τα "gadgets" δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να "καθαρίζουν" το πορτοφόλι τους και ότι, στην καλύτερη περίπτωση, είναι οριακά καλύτερα από το πλύσιμο των ρούχων, σε ζεστό νερό και μόνο, και όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το πλύσιμο, με απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, στη χειρότερη περίπτωση, τα προϊόντα είναι εντελώς άχρηστα».

Laundry ball3Με βάση τα παραπάνω, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συνιστά, στους καταναλωτές, να είναι επιφυλακτικοί, ως προς την αγορά των εν λόγω προϊόντων. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου, για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Στις περιπτώσεις, που θα διαπιστωθεί παραπλάνηση των καταναλωτών, από ισχυρισμούς, που θα κριθούν αναληθείς και παραπλανητικοί, με βάση τη νομοθεσία «Περί Προστασίας των Καταναλωτών» και στα πλαίσια της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, για την παύση της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής».

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με το γραφείο καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τμήμα εξυπηρέτησης Καταναλωτών: τηλ. 2310 233.333, ώρες 09:00 – 14:30.


sxediastiko