Πελλέτες (Pellet) ξύλου για θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

small-pellet-stovesΗ ιστορία της θέρμανσης με pellets (συσσωματώματα ξύλου) ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, και εξαπλώθηκε στις Σκανδιναβικές χώρες από τη δεκαετία του '90, όπου η τάση είναι συνεχώς αυξανόμενη. Από το 2000 περίπου, τα pellets ξύλου κατακτούν όλο και περισσότερους καταναλωτές στην κεντρική Ευρώπη, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία , Γαλλία κλπ...

Πρόκειται για μια μορφή βιοκαυσίμων με ευρεία χρήση και πλήθος εφαρμογών, που αποτελούνται από συσσωματώματα βιομάζας ξυλώδους μορφής. Για την παραγωγή τους ως πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα επεξεργασίας του ξύλου, τα δασικά υπολείμματα αλλά και γεωργικά υπολείμματα τα οποία αποξυλώνονται. Τα συσσωματώματα είναι τυποποιημένο κυλινδρικό βιολογικό καύσιμο με προδιαγραφές ποιότητας, για την παρασκευή του οποίου δεν χρησιμοποιούνται κόλλες ή χημικά πρόσθετα - μόνο υψηλή πίεση και ατμός, γεγονός που τα καθιστά απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι είναι πελλέτ ξύλου και τι πελλέτ βιομάζας.
Pellets  burningΚαταρχήν να διασαφηνίσουμε το τι είναι Βιομάζα και τι είναι πελλέτ. Βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Η ενέργεια που είναι δεσμευμένη στις φυτικές ουσίες προέρχεται από τον ήλιο. Με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά μετασχηματίζουν την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα. Οι ζωικοί οργανισμοί αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουν με την τροφή τους και αποθηκεύουν ένα μέρος της. Αυτή την ενέργεια αποδίδει τελικά η βιομάζα, μετά την επεξεργασία και τη χρήση της. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση. Μια εφαρμογή της βιομάζας αποτελούν και τα pellet (πελλετ). Άρα στο εμπόριο τα βρίσκουμε ως πελλέτ βιομάζας.

Πελλέτες ή αλλιώς Συσσωματώματα-Συμπυκνώματα ξύλου λέμε το πριονίδι που ύστερα από συμπίεση σε ειδικό μηχάνημα χρησιμοποιείται ως καθαρή καύσιμη ύλη για θέρμανση. Στην αγορά προωθούνται ειδικές θερμάστρες που λειτουργούν με την καύση τέτοιων pellets, οι οποίες διατίθενται τόσο σε κλασικό, όσο και σε μοντέρνο σχεδιασμό, και αναπαράγουν την θαλπωρή ενός τζακιού με ξύλα χωρίς τις δυσκολίες στην εγκατάσταση και συντήρηση που παρουσιάζουν τα τζάκια. Οι πελλέτες ξύλου κατά την καύση τους εκπέμπουν λιγότερα αιωρούμενα σωματίδια που διαχέονται στην ατμόσφαιρα μέσω του καπνού, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον από την απλή καύση που γίνετε σε ένα παραδοσιακό τζάκι με ξύλα. Οι νέας τεχνολογίας θερμάστρες και λέβητες βιομάζας πελλέτ ρυθμίζουν ηλεκτρονικά τον ρυθμό τροφοδοσίας τους όπως και τη θερμοκρασία των δωματίων.

untitled4Στην αγορά θα τα βρούμε γενικά ως πέλλετ αλλά καλό είναι να ξέρουμε ότι χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με το πρωταρχικό του υλικό:
1. τα Woodpellet που είναι κατασκευασμένα από 100% ξύλo,
2. τα Biopellet που κατασκευάζονται από ενεργειακά φυτά και τα
3. τα Agropellet που κατασκευάζονται από αγροτικά υπολείμματα.  
Εκτός όμως από τις βασικές κατηγορίες στην αγορά υπάρχουν πελλέτ που κατασκευάζονται με διάφορες μίξεις και αυτά αποτελούν υποκατηγορίες αλλά λόγω του ότι οι επιλογές στην μίξη είναι πάρα πολλές δεν υπάρχουν standarts.

Η κορυφαία ποιότητα πελλέτ είναι αυτή των woodPellets και ανάλογα με το είδος του δέντρου είναι ανάλογη και αξία τους.  Με σειρά καλύτερης ποιότητας  τα δέντρα είναι τα: Οξιά - Βελανιδιά, Έλατο, Πεύκο.

1320153844 260636536 7--WOOD-PELLET--Στην αγορά, θα βρούμε πολλών ειδών πελλέτ  και σχεδόν όλοι, λένε ότι τα πελλέτ που πουλάνε είναι κατασκευασμένα από καθαρό ξύλο,  αλλά ας είμαστε επιφυλακτικοί και παρατηρητικοί.  Το καθαρό, από οξιάς ξύλο έχει χρώμα μπεζ ενώ τα ζαχαρί στο χρώμα έχουν και προσμίξεις από άλλα φυτά όπως το καλαμπόκι και γεωργικά κατάλοιπα, οπότε προσέχουμε να μην τα πληρώνουμε ως καθαρό πελλέτ ξύλου. Επίσης στην αγορά θα βρούμε πελλέτ που είναι κατασκευασμένα από διάφορες μίξεις όπως, 40-50% διάφορα ξύλα & 60-50% αγροτικά υπολείμματα ή ακόμη και άλλα απορρίμματα.

Όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές όταν έχουν μια σταθερή ποιότητα αναγράφουν επάνω στην συσκευασία το είδους του ξύλου από το οποίο είναι  κατασκευασμένα τα πελλέτ, αυτοί που δεν το αναγράφουν ως συνήθως δεν έχουν σταθερή ποιότητα και για να κατεβάσουν το κόστος βάζουν μέσα ότι υλικά βρουν σε προσφορά. Πάντως να έχουμε στο νου μας ότι σε μία σόμπα ή σε ένα λέβητα πελλέτ που καταναλώνει αναμφίβολου καθαρότητας προϊόν, στους αυλούς απαγωγής των καυσαερίων δημιουργείται 12-20% περισσότερο πουρί από το κανονικό. Αυτό το μειονέκτημα είναι ορατό ιδιαίτερα στις σόμπες πελλέτ γιατί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαυρίζει το μπροστινό τζάμι. Στους λέβητες το πρόβλημα θα το δείτε στην λειτουργία και στον καθαρισμό τους. Με το λευκό πελλέτ ο λέβητας θα δουλεύει δίχως διακοπή και η στάχτη θα είναι καθαρή, αντιθέτως με το καφέ πέλλετ, ο λέβητας πολύ συχνά θα εμφανίζει βλάβες και όταν τον καθαρίζετε εκτός από την στάχτη θα βρίσκετε κομμάτια σαν σκληρή κρούστα καραμέλας. Αυτή η κρούστα είναι πυρίτιο και δημιουργείται από τα σκουπίδια που περιέχουν κάποια πολύ κακής ποιότητας πελλέτ.
 
Επίσης μια νέα καινοτομία που τα εύσημα ανήκουν στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωργίας κ. Ν. Δαναλάτο  είναι το βιοκαύσιμο από αγριαγκινάρα. Έχει ξεκινήσει παραγωγή τέτοιου καυσίμου στο Συκούριο της Λάρισας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στην Ιταλία, όπου η χρήση του συγκεκριμένου βιοκαυσίμου είναι πολύ πιο διαδεδομένη. Το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε πειραματικές καλλιέργειες του συγκεκριμένου φυτού, ώστε να παραχθεί βιοκαύσιμο. Ωστόσο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν επαρκούν προς το παρόν για την παραγωγή βιοκαυσίμου που να μπορεί να βγει στο εμπόριο.

Η παραγωγή τους.
PelletDie 13397765599404Η παραγωγή των πελλετών (pellets) γίνεται σε αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας. Οι πελλέτες (pellets) παράγονται με την μορφή μικρών κυλινδρικών τεμαχίων συμπιεσμένου πριονιδιού ή βιομάζας  (από διάφορες καλλιέργειες, δασική βιομάζα, υπολείμματα βιομηχανίας ξύλου κτλ) διαφόρων μεγεθών (π.χ. διαμέτρου 6 mm και μήκους 30 mm).
Οι πελλέτες έχουν υγρασία 8-10 % (ειδικό βάρος περί τα 650 κιλά ανά κυβικό μέτρο) και θερμική αξία περί τα 17-21 MJ/kg (ανάλογα με το είδος της βιομάζας), δηλαδή 2 κιλά πελλέτας ισοδυναμούν λίγο λιγότερο από 1 λίτρο πετρελαίου. Η συμπιεσμένη βιομάζα σε μορφή πελλέτας επιτρέπει την διανομή και την εύκολη αποθήκευση και καθιστά δυνατή τη χρήση για οικιακή θέρμανση ή θέρμανση κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων όπως για παράδειγμα βιομηχανικών μονάδων.


Περιβάλλον και pellets.
pellet cycle 1Αρκετές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκά την τελευταία δεκαετία για να αποσαφηνιστεί το ερώτημα αν όντως τα πελλέτ βιομάζας αποτελούν φιλικότερο καύσιμο προς το περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα. Το ζήτημα των αέριων εκπομπών από την καύση pellets επικεντρώνεται κυρίως στις εκπομπές σωματιδίων, CO και Νοx και στις επιπτώσεις που έχει.

Λαμβάνοντας υπόψη πλήθος ευρωπαϊκών επιστημονικών δημοσιεύσεων και ερευνών μπορούμε να παρατηρήσουμε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα  από την χρήση τους.
 
1. Η αξιοποίηση των pellets βιομάζας στις εγκαταστάσεις θέρμανσης πλεονεκτεί έναντι του πετρελαίου σε ότι αφορά τις εκπομπές CO2 και SOx.
2. Η αξιοποίηση των pellets στις εγκαταστάσεις θέρμανσης μειονεκτεί έναντι του πετρελαίου σε ότι αφορά τις εκπομπές σωματιδίων, CO και ΝOx.
3. Οι εκπομπές αερίων ρύπων από την καύση pellets μπορούν να μειωθούν σε σημαντικότατο βαθμό με την αύξηση της ποιότητας των pellets και με τη βελτίωση της τεχνολογίας των καυστήρων.
 4. Οι εκπομπές από την καύση pellets σε έναν «κατάλληλο» λέβητα είναι πολύ μικρότερες από την καύση των περισσότερων κατηγοριών βιομάζας και των αντίστοιχων τεχνολογιών καύσης (τζάκι, ξυλόσομπα κλπ).

pellet cycle 2Αυτό που πρέπει να προσέχουμε ως καταναλωτές είναι το πόσο «καθαρό» είναι το πελλέτ που μας πουλάνε.  Όπως είπαμε και πιο πριν τα πελλέτ ανάλογα με το χρώμα τους μπορούν να μας δείξουν περίπου την ποιότητα τους, και είναι φυσικό ότι αυτό θα έχει άσχημη επίπτωση και στα παραγόμενα υπολείμματα της καύσης    

Πόσο κοστίζει η θέρμανση με πέλετ?
Για το 2012 οι τιμές των πελλέτ (pellet) βρίσκονται από 270-300 ευρώ/τόνο ενώ το πετρέλαιο  θέρμανσης έχει φτάσει στα 1.400 ευρώ/τόνο. Αν κανείς συνυπολογίσει το ότι η θερμιδική απόδοση του πετρελαίου εν συγκρίσει με το πελλέτ (pellet) είναι ½, χρειάζονται δηλαδή δύο μέρη πέλετ (pellet) για να  καλύψουν την θερμιδική απόδοση ενός μέρους πετρελαίου, τότε η διαφορά κόστους μετατρέπεται ως εξής: 500 ευρώ οι δύο τόνοι πέλετ που έχουν την ίδια και μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση από ένα τόνο πετρελαίου κόστους 1.400 ευρώ. Άρα, μιλάμε για μία διαφορά τιμής 1/3 υπέρ του πράσινου βιοκαυσίμου!

Η εποχή χρήσης πετρελαίου ή καυσόξυλων για σόμπες και τζάκια στις σύγχρονες κατοικίες τείνει να περάσει ανεπιστρεπτί. Ξεχάστε τις χαμηλές θερμαντικές αποδόσεις και το μαύρο καπνό που υπήρχαν σαν αποτέλεσμα χρήσης των παραπάνω υλικών. Οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί τόσο, που πλέον αποτελούν μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή, όχι μόνο σε επίπεδο κατοικίας, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των wood pellets γίνεται όλο και πιο συχνή, ως ένας τρόπος παραγωγής ενέργειας.
Πηγή Τhe Pellet Handbook,karmek.it, pelletsatlas.info


sxediastiko