Bosco Verticale. Ένα κατακόρυφο δάσος και ένας ουρανοξύστης μαζί.

Bosco-verticale p02Η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση που συχνά ξεπερνά τα ασφαλή όρια που έχει θεσπίσει η Ε.Ε., σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων πρασίνου στο αστικοποιημένο περιβάλλον του Μιλάνου, ήταν το έναυσμα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της περιοχής Porta Nuova, στο κέντρο σχεδόν της πόλης.

Bosco-verticale p01Bosco-verticale p03
Μια περιοχή πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, του πρώην σιδηροδρομικού σταθμού του Βαρέζε είναι πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του αστικού μετασχηματισμού του Μιλάνου, τα σχέδια του οποίου προβλέπουν ζώνες με διαφορετικές λειτουργίες: στέγαση, λιανικό εμπόριο, γραφεία, ένα ξενοδοχείο, κοινωνικές λειτουργίες, πολιτιστικά κέντρα, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, χώρος που θα φιλοξενήσει εκθέσεις, πράσινο και πεζόδρομους για ενήλικες και παιδιά. Παράλληλα μελετήθηκε ένα μεγάλο πάρκο που θα συνδέει αρμονικά και με ασφάλεια τις διαφορετικές γειτονιές.
Bosco-verticale p19
Bosco-verticale p18
Bosco-verticale p10-1
Το Porta Nuova, ανατέθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό σε 20 αρχιτέκτονες από 8 χώρες, που ο καθένας ανέλαβε να σχεδιάσει ένα τμήμα του συνολικού project. Ένα εκ των έργων είναι το Bosco Verticale, ένα συγκροτήματα κατοικιών που παράλληλα θα λειτουργεί και ως «κατακόρυφο δάσος», δίνοντας μια διαφορετική νότα πρασίνου στην πόλη. Το πρώτο «κατακόρυφο δάσος» στον κόσμο, ανετέθη στο Boeri Studio (Stefano Boeri  και αρχιτεκτονικό γραφείο Barreca & La Varra των Gianandrea Barreca και Giovanni La Varra).
Bosco-verticale p20
Bosco-verticale p14
Bosco-verticale p11
Στους δύο καταπράσινους ουρανοξύστες, ύψους 80 και 110 μέτρων αντίστοιχα, θα φυτευτούν 480 μεγάλα και μεσαία δέντρα, 250 μικρά δέντρα, 11.000 φυτά και 5.000 θάμνοι, σε ειδικά σχεδιασμένα μπαλκόνια συνολικής έκτασης σχεδόν 9.000 τ.μ.

Χρειάστηκαν μελέτες δυο ετών από γεωπόνους και βοτανολόγους ώστε να επιλεχθούν τα κατάλληλα δέντρα, σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική και το ύψος των πύργων αλλά και το κλίμα της πόλης. Τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν καλλιεργήθηκαν κάτω από ειδικές συνθήκες ώστε να προσαρμοστούν και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που θέτει το μεγάλο υψόμετρο.
Bosco-verticale p12
Bosco-verticale p05
Bosco-verticale p06
Πέρα από το γεγονός ότι η βλάστηση θα βοηθήσει στον περιορισμό της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης παγιδεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα, θα καθορίζει και ένα ευχάριστο και δροσερό μικροκλίμα στις κατοικίες, χωρίς την χρήση κλιματιστικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μειωμένη κατανάλωση κατά τους χειμερινούς. Παράλληλα θα αναπτυχθεί ένα αυτόνομο οικοσύστημα που θα ενθαρρύνει την παρουσία και την παραμονή πτηνών και εντόμων.  

Bosco-verticale p16
Bosco-verticale p09
Για το πότισμα των φυτών, τα κτίρια θα διαθέτουν σύστημα συλλογής των όμβριων υδάτων και ανακύκλωσης του νερού που θα χρησιμοποιούν τα διαμερίσματα. Μέρος των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτεται από ηλιακά πάνελ τοποθετημένα στο κτίριο.

Bosco-verticale p04
Bosco-verticale p07
Bosco-verticale p08
Το Bosco Verticale
είναι ένα πείραμα σε επίπεδο πόλης και σύγχρονου αστικού τοπίου, που διερευνά τα νέα όρια της οικολογικής δόμησης.

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Άρθρα

Πηγή: porta-nuova.com, urbanfile.org, archdaily.com