Loft σε παλιά αποθήκη

100-mq-di-loft-a-Londra p0

Μέσα στους ενιαίους και ψηλοτάβανους χώρους των παλιών αποθηκών, οι αρχιτέκτονες ή οι interior designers σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, μπορούν να δημιουργήσουν χώρους νεανικούς, άνετους, ζεστούς και κυρίως λειτουργικούς.

Αυτό αναζητούσε από την εταιρεία FORM design architecture και ο φωτογράφος- ιδιοκτήτης ενός παλιού αποθηκευτικού χώρου στο Λονδίνο, που έχοντας ζήσει την ελευθερία των lofts στη Νέα Υόρκη, ήθελε να ξαναβρεί την ίδια αίσθηση.

Το υπάρχον σχέδιο με τα χωρίσματα, τα υπερυψωμένα δάπεδα και τους μικρούς χώρους, δεν ικανοποιούσε καθόλου την εικόνα που αναζητούσε και αυτή ήταν ένας χώρος που θα αντικατοπτρίζει τόσο τον βιομηχανικό χαρακτήρα κτιρίου, όσο και την κλίμακα του χώρου, με ευέλικτο σχεδιασμό και χώρο εργασίας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.

100-mq-di-loft-a-Londra p01
100-mq-di-loft-a-Londra p02
100-mq-di-loft-a-Londra p03-1
100-mq-di-loft-a-Londra p04
100-mq-di-loft-a-Londra p05
100-mq-di-loft-a-Londra p06
100-mq-di-loft-a-Londra p07

Το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο, μεταφέρθηκαν στην μία γωνία, δίπλα στην είσοδο, με έναν κρυφό συρόμενο τοίχο να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να κρατάει τα αδιάκριτα βλέμματα μακρυά από τον προσωπικό του χώρο.

Αυτός ο σχεδιασμός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της παλιάς αποθήκης των 104 τ.μ., στην άκρη της οποίας τοποθετήθηκε σε όλο το μήκος του τοίχου ο χώρος εργασίας, με το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα να έχουν στην διάθεσή τους ένα μεγάλο, ενιαίο και πολύ φωτεινό χώρο.

Το σύστημα φωτισμού είναι τελευταίας τεχνολογίας, με χαμηλής ενέργειας LED και ελέγχεται από ένα σύστημα που επιτρέπει διαφορετικές ρυθμίσεις για μια σειρά από δραστηριότητες με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η εικόνα του βιομηχανικού χαρακτήρα τονίζεται ιδιαίτερα από το ανεπεξέργαστο ξύλινο δάπεδο που είναι τοποθετημένο σε όλο το χώρο. Το λευκό κυριαρχεί, αφήνοντας το χρώμα από τα έπιπλα και τα διακοσμητικά να δίνει την επιζητούμενη δυναμική και minimal εικόνα.

100-mq-di-loft-a-Londra p08
100-mq-di-loft-a-Londra p09
100-mq-di-loft-a-Londra p09-1
100-mq-di-loft-a-Londra p10
100-mq-di-loft-a-Londra p11
100-mq-di-loft-a-Londra p12
100-mq-di-loft-a-Londra p13
100-mq-di-loft-a-Londra p14

FORM design architecture has completely refitted this Loft apartment in a converted warehouse. The industrial character and scale had previously been lost beneath raised floors, lowered ceilings and partitions.

Storage, bathroom & utility functions are contained within a sharply-detailed block ‘parked’ in the corner of the now fully revealed Loft space, with a similarly detailed linear kitchen counter block. A concealed sliding wall allows the sleeping area to be enclosed if required. At the other end, a full width counter provides a work area for the photographer owner. In between are flexible zones for dining, relaxing and exercise.

Apart from the unfinished floorboards, all surfaces are finished in white, the crisp machine-made quality of the solid acrylic blocks setting them apart from the more hand-made and time-weathered surface textures of the original industrial building. Surface finishes within the service block are in dark grey, accenting the idea of a fruit or jewel-case-like object with a smooth exterior skin contrasting with a darker, sensual core.

100-mq-di-loft-a-Londra p15100-mq-di-loft-a-Londra p16100-mq-di-loft-a-Londra p17
Studio: FORM design architecture
Ομάδα Έργου: Malcolm Crayton, Mike Neale
Φωτογραφία: Charles Hosea, Mike Neale
Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: form-architecture.co.uk