Εξοχική Κατοικία στον Προφήτη Ηλία στο Πήλιο

Country-house-by-philippitzis p0

Έργο:  Εξοχική κατοικία με απρόσκοπτη θέα στον Παγασητικό
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Δημήτρης Φιλιππιτζής και συνεργάτες
Αρχιτέκτων: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Τοποθεσία: Λεφόκαστρο, Πήλιο, Μαγνησία, Θεσσαλία

Η κατοικία βρίσκεται στο Πήλιο, σε μια πλαγιά με ελαιώνες που καταλήγει σε βραχώδη παραλία με θέα το Τρίκερι. Η σχεδιαστική αρχή που ακολουθήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Δημήτρης Φιλιππιτζής και συνεργάτες, είναι αυτή της ήπιας παρέμβασης και της ομαλής ένταξης στο φυσικό περιβάλλον.

country-house-at-pilio p02
country-house-at-pilio p03
country-house-at-pilio p04
country-house-at-pilio p06
country-house-at-pilio p07

Μεταξύ των κύριων στόχων συγκαταλέγονται το άνοιγμα του εσωτερικού χώρου προς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και η «συνομιλία» των γραμμών της κατοικίας με την μορφολογία και τις πτυχώσεις του εδάφους.

Με αυτόν τον τρόπο, η κατοικία και ο προαύλιος χώρος μοιάζουν να αναδύονται από το φυσικό έδαφος και να εντάσσονται αρμονικά σε αυτό. Η διαμόρφωση του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου υπαγορεύεται από τεθλασμένες αλλά και καμπύλες χαράξεις που συνυπάρχουν, ενώ το σύμπλεγμα των όγκων σβήνει πάνω στην πλαγιά μέσα από πεζούλες και διαδοχικές κλίμακες.

country-house-at-pilio p08
country-house-at-pilio p09
country-house-at-pilio p11
country-house-at-pilio p12
country-house-at-pilio p13
country-house-at-pilio p16

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους. Οι σκάλες μέσα στο σπίτι και στον έξω χώρο ανακηρύσσονται σε κυρίαρχα και προκλητικά στοιχεία ροής και κυκλοφορίας. Η κάθετη επικοινωνία αποκτά ισχύ και το κύλισμα προς τα κάτω ή το κουραστικό ανέβασμα γίνεται μια περιπέτεια.

Τα επίπεδα του προαύλιου χώρου μοιάζουν να αποτελούν την ηχώ του κυματιστού επιπέδου της θάλασσας.

country-house-at-pilio p17
country-house-at-pilio p18
country-house-at-pilio p19
country-house-at-pilio p21
country-house-at-pilio p23

Αναλυτικότερα, στο υπόγειο στεγάζονται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας καθώς και τέσσερα υπνοδωμάτια με το δικός τους λουτρό. Στο ισόγειο, όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος της κατοικίας, οργανώνονται οι βασικές κοινόχρηστες δομές της (κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία) για την εύρυθμη λειτουργία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοίκων.

Η κουζίνα, που βρίσκεται στην νοτιανατολική πλευρά του επιπέδου αυτού, διαθέτει ξεχωριστή ανεξάρτητη είσοδο η οποία επιτρέπει και την επικοινωνία με το υπαίθριο καθιστικό και bbq-φούρνο. Στον ενιαίο χώρο που έχει δημιουργηθεί στην «καρδιά» του ισογείου φιλοξενείται το καθιστικό με το τζάκι και η τραπεζαρία, ενώ στη βορειοδυτική πλευρά βρίσκεται το master υπνοδωμάτιο με το δικό του λουτρό. Τα δυο αυτόνομα υπνοδωμάτια του α’ ορόφου, με το δικό τους λουτρό το καθένα, συμπληρώνουν την κατοικία.

country-house-at-pilio p24
country-house-at-pilio p26
country-house-at-pilio p27
country-house-at-pilio p28

Όλοι οι χώροι διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα τα οποία επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό και αερισμό χαρίζοντας παράλληλα στους ενοίκους πανοραμική άποψη του φυσικού περιβάλλοντος.

Με τη χρήση διαφορετικών υφών και γήινων χρωματισμών, το σύνολο της κατασκευής δημιουργεί την αίσθηση ενός οικείου και ζεστού χώρου, ο αρμονικός συνδυασμός των οποίων καθιστά την κατοικία αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού εξωτερικού περιβάλλοντος.

country-house-at-pilio p29
country-house-at-pilio p31
country-house-at-pilio p32
country-house-at-pilio p33
country-house-at-pilio p34

Ο συνδυασμός της ανάλαφρης αίσθησης μιας «νησιώτικης και φωτεινής» κατοικίας με την στιβαρότητα ενός πέτρινου «πηλιορείτικου κτίσματος» καθιστά την κατοικία έναν «μεταιχμιακό» χώρο ανάμεσα στην ακρογιαλιά και το βουνό.

country-house-at-pilio p36
country-house-at-pilio p37
country-house-at-pilio p38
country-house-at-pilio p39 

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: philippitzis.gr