Αυθεντικά όμορφη εξοχική κατοικία στο ερειπωμένο μαντρί

Mandri in Serifos-p01

Έργο: Mandri House
Αρχιτέκτων: Γιώργος Ζαφειρίου
Interior Design: Μανώλης Παντελιδάκης
Εμβαδόν: 230 τ.μ.
Περιοχή: Σέριφος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Τζούλια Κλήμη

Το Μαντρί είναι το τελευταίο δημιούργημα του Γιώργου Ζαφειρίου, του αρχιτέκτονα που έδωσε ζωή στα ερειπωμένα κτίρια της Σερίφου και του σκηνογράφου Μανώλη Παντελιδάκη. Εραστές του νησιού και οι δύο, έχουν εδώ και δεκαετίες, προσπαθήσει να αναδείξουν την τοπική αρχιτεκτονική μέσα από ένα μινιμαλιστικό στυλ.

Mandri in Serifos-p02
Mandri in Serifos-p03
Mandri in Serifos-p04
Mandri in Serifos-p05
Mandri in Serifos-p06

Το παλιό και ερειπωμένο σφαγείο ήταν μία ακόμη πρόκληση για τους πρωτοπόρους στις ανακαινίσεις των Σεριφιώτικων κτισμάτων και κατέθεσαν σε αυτό όλη τους την αγάπη για το νησί και τον σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Ισορροπιστές και οι δύο, ανάμεσα στο μοντέρνο και το παραδοσιακό, ανακαίνισαν το ερειπωμένο κτίσμα με τοπικά υλικά και του χάρισαν μία εντυπωσιακή εικόνα που αποπνέει απλότητα και φρεσκάδα.

Οι πέτρινες επιφάνειες και τα εμφανή ξύλινα δοκάρια στην οροφή, είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον της υπαίθρου, ενώ αυθεντικά στοιχεία, όπως οι πέτρινες γούρνες που έγιναν νεροχύτες ή νιπτήρες σε συνδυασμό με την τσιμεντοκονία στο δάπεδο, τα κρεβάτια από κορμούς ξύλων και τα πολύ προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα και διακοσμητικά, χαρίζουν μία vintage ατμόσφαιρα.

Mandri in Serifos-p07
Mandri in Serifos-p08
Mandri in Serifos-p09
Mandri in Serifos-p10
Mandri in Serifos-p11
Mandri in Serifos-p12
Mandri in Serifos-p13
Mandri in Serifos-p14
Mandri in Serifos-p15
Mandri in Serifos-p16

Η ανακαίνιση είναι τόσο κοντά στο αυθεντικό που σε καμία περίπτωση δεν προδίδει το πνεύμα του νησιού, ενώ το κτίριο παραμένει μια εξαιρετική μαρτυρία για την αρχιτεκτονική ιστορία του νησιού.

Για μία ακόμη φορά η δουλειά του Γιώργου Ζαφειρίου και του Μανώλη Παντελιδάκη, είναι τόσο διακριτική και καλαίσθητη που δείχνει έναν από τους πιο σύγχρονους τρόπους για να ανακαλύψουμε εκ νέου ένα παλιό σπίτι, με όλο το σεβασμό προς την ιστορία του.

Mandri in Serifos-p17
Mandri in Serifos-p18
Mandri in Serifos-p19
Mandri in Serifos-p20
Mandri in Serifos-p21
Mandri in Serifos-p22
Mandri in Serifos-p23
Mandri in Serifos-p24
Mandri in Serifos-p25
Mandri in Serifos-p26
Mandri in Serifos-p27
Mandri in Serifos-p28

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: hipawayvillas.com