Μικρό διαμέρισμα με μεγάλη θέα

Apartment in Ljubljana-p01

Έργο: Apartment in Ljubljana
Μελετητικό γραφείο: GAO architects
Interior Designer: Petra Zakrajšek
Περιοχή: Λιουμπλιάνα, Slovenia
Εμβαδόν: 45 τ.μ.
Φωτογράφος: Uros Podlogar

Ο σχεδιασμός μίας κατοικίας είναι μία υπόθεση δύσκολη για τους ειδικούς επιστήμονες, γιατί απαιτεί την σύγκλιση των διακοσμητικών και αισθητικών απαιτήσεων όλων των μελών της οικογένειας, έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται όμορφα και ήρεμα.

Το έργο γίνεται πολύ δυσκολότερο όταν ο σχεδιασμός αφορά εξ αρχής project για ενοικιαζόμενο διαμέρισμα για ολιγοήμερη παραμονή. Οι αρχιτέκτονες ή οι interior designers προσπαθούν να δημιουργήσουν χώρους με φαντασία που θα καλύπτουν τους απαιτητικούς ενοικιαστές.

Apartment in Ljubljana-p02
Apartment in Ljubljana-p04
Apartment in Ljubljana-p05

Το διαμέρισμα των 45 τ.μ., βρίσκεται στον 4ο όροφο ενός συγκροτήματος κατοικιών στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, με θέα στις Άλπεις και η ανάθεση στο αρχιτεκτονικό γραφείο GAO architects, έγινε με στόχο να διαμορφωθεί ένας ξεχωριστός χώρος με κριτήριο την ολιγοήμερη ενοικίαση του, κυρίως από ξένους.

Η ιδέα της ομάδας GAO architects ήταν να δείξει τον πολιτισμό της Σλοβενίας, εισάγοντας και ενσωματώνοντας κάποια στοιχεία μέσα από ένα σύγχρονο τρόπο.  Έτσι το πρώτο που συναντά ο επισκέπτης στην οροφή της εισόδου, είναι η αποτύπωση συχνά χρησιμοποιούμενων λέξεων, όπως π.χ. το «ευχαριστώ», το «γεια σας» κ.α., που τους εξοικειώνει με την γλώσσα. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκε η γραμματοσειρά Makalonca του πολύ γνωστού Κροάτη αρχιτέκτονα Joze Plecnik.

Apartment in Ljubljana-p07
Apartment in Ljubljana-p08
Apartment in Ljubljana-p09
Apartment in Ljubljana-p10
Apartment in Ljubljana-p11

Στην οροφή του μικρού, αλλά άνετου και φωτεινού καθιστικού, ο επισκέπτης βλέπει τη γεωγραφική θέση του συγκροτήματος situla, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό και την εικόνα της σιδηροδρομικής διάταξης σε όλη τη χώρα. Η σήμανση των μεγάλων και σημαντικών προορισμών έχει χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα από την οποία κρέμονται τα φώτα.

Η προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες που δημιουργούν ένα απλό αλλά ξεχωριστό σύνολο συνεχίζεται και μέσα στο μπάνιο αλλά και στις ειδικές εκτυπώσεις του δαντελένιου μοτίβου Idrian της σχεδιάστριας Vanda Lapajne, που τοποθετήθηκε στις πόρτες της ντουλάπας και στα κομοδίνα.

Apartment in Ljubljana-p12
Apartment in Ljubljana-p13
Apartment in Ljubljana-p14
Apartment in Ljubljana-p15

Ένα από τα σημεία που πρέπει να επισκεφτούν οι τουρίστες είναι το Križanke Open Air Theatre, το αρχαιότερο μοναστήρι στην πόλη που ανήκε στην τάξη των Τευτόνων Ιπποτών. Μετά την αλλαγή χρήσης του, ανακαινίστηκε σε σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Joze Plecnik στη δεκαετία του 1950 και θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο όμορφους και άρτιους ακουστικά, ανοιχτούς θεατρικούς χώρους στη Σλοβενία.

Την «Αυλή της κόλασης» του Križanke Open Air Theatre σε φωτογραφία του Stan Jeršič, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν για ταπετσαρία που καλύπτει τον τοίχο πίσω από το κρεβάτι, δίνοντας το ερέθισμα στους τουρίστες να το επισκεφτούν.

Apartment in Ljubljana-p16
Apartment in Ljubljana-p17
Apartment in Ljubljana-p18
Apartment in Ljubljana-p19
Apartment in Ljubljana-p20

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gao-arhitekti.com