Διαμέρισμα 40 τ.μ. για 4 άτομα και 1 σκύλο

Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p01-1

Έργο: Tiny Paris apartment for 4 & 1 dog
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Urbantech
Αρχιτέκτων: Jessica Label
Περιοχή: Παρίσι, Γαλλία
Εμβαδόν: 40 τ.μ.
Φωτογράφος: Alexandre Bailhache

Οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος που βρίσκεται στην συνοικία Marais του Παρισιού, είχαν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος των ακινήτων στο Παρίσι και έτσι το σπίτι των 40 τ.μ., που ζούσε πριν τον γάμο του, ο πατέρας του ιδιοκτήτη Cyril Aouizerate, φάνταζε ως η μόνη λύση.

Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p01
Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p02
Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p03

Θα αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να ζουν σε 40 τ.μ., μια τετραμελής οικογένεια και ο σκύλο τους, ο Scott, ένα μαύρο Λαμπραντόρ, αλλά η εταιρεία Urbantech, προσπάθησε να αποδείξει ότι ο ευρηματικός σχεδιασμός και η έξυπνη διαχείριση των χώρων είναι η λύση.

Εμπνευσμένη από το πρωτότυπο μοντέλο του καθηγητή JACQUARD και με την αρωγή της πολυβραβευμένης Γερμανίδας αρχιτέκτονος Jessica Label, η αρχιτεκτονική εταιρεία Urbantech, κατάφερε να σχεδιάσει μία κατοικία που μπορεί να  φιλοξενεί 4 άτομα και ένα μεγαλόσωμο σκύλο.

Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p04
Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p05-1Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p06

Για να γίνει αυτό έπρεπε να βρεθούν πολλοί αποθηκευτικοί χώροι, ειδικές κατασκευές με κρυφά ντουλάπια, πολυλειτουργικά έπιπλα και κάθε αντικείμενο σχεδόν κρυμμένο, έτσι ώστε ο χώρος να έχει άνετη ροή κυκλοφορίας.

Στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, ηλικίας 8 και 11, δύο κουκέτες με χώρους μελέτης και με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους στα κρυφά ντουλάπια, για τα ρούχα και τα παιχνίδια, τους επιτρέπει να έχουν ελεύθερο ζωτικό χώρο για το παιχνίδι τους.

Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p07

Οι πολλαπλές χρήσεις των χώρων είναι αυτονόητες στα μικρά διαμερίσματα, έτσι το σαλόνι και η τραπεζαρία χρησιμεύσει και ως το κύριο υπνοδωμάτιο με την χρήση ενός κρεβατιού Murphy, ενώ το μικρό τραπέζι της κουζίνας χρησιμεύει και ως γραφείο.

Ο Aouizerate λέει ότι το σπίτι του, του θυμίζει ένα διαστημόπλοιο, που όλα είναι κάπου κρυμμένα και απόλυτα τακτοποιημένα μέσα σε ένα μικρό χώρο.

Tiny Paris apartment for 4 1 dog-p08

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: urbantech.net