Εξοχικό για τέσσερις σε 33 τ.μ.

Houten tuinhuis-p01

Έργο: Houten Tuinhuis
Αρχιτεκτονική εταιρεία: Zecc
Αρχιτέκτονες: Steven Nobel, Marnix van der Meer, Rene de Korte
Interior designer: Roel van Norel
Εμβαδόν: 33 τ.μ.
Περιοχή: Ουτρέχτη, Ολλανδία
Φωτογράφος: Stijn Poelstra

Στην αγροτική περιοχή βόρεια της Ουτρέχτης, το Ολλανδικό studio Zecc Architects και ο interior designer Roel van Norel, συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν ένα μικρό σπίτι διακοπών μέσα στο δάσος.

Houten tuinhuis-p02
Houten tuinhuis-p03
Houten tuinhuis-p04
Houten tuinhuis-p05

Οι αρχιτέκτονες του studio Zecc Architects, σχεδίασαν την δομή και στην συνέχεια ο Roel van Norel, ολοκλήρωσε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, το μικρό εξοχικό. Το Houten Tuinhuis, αντικαθιστά ένα υπάρχον σπίτι στον κήπο, πάνω στην πλατφόρμα του οποίου τοποθετήθηκε.

Τόσο η μορφή όσο και τα υλικά διατηρούν μία αρχετυπική απλότητα. Το βασικό δομικό υλικό είναι ο κόκκινος κέδρος, ενώ η δίρριχτη στέγη και η μία πλευρά της κατοικίας είναι επενδεδυμένες από πλάκες σχιστόλιθου. Η άλλη πλευρά, είναι εξοπλισμένη με κινητά παραθυρόφυλλα που ελέγχουν το έντονο φως και προσφέρουν και προστασία στην ιδιωτική ζώνη. Η μπροστινή όψη της κατοικίας, είναι μία μεγάλη τζαμαρία, χωρίς παραθυρόφυλλα.

Houten tuinhuis-p07
Houten tuinhuis-p08
Houten tuinhuis-p10
Houten tuinhuis-p11

Σε μόλις 33 τ.μ., ο interior designer Roel van Norel κλήθηκε να σχεδιάσει ένα εξοχικό, που θα μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα, που θα έχουν στην διάθεσή τους όλες τις σύγχρονες και απαραίτητες ευκολίες. Για να πετύχει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χώρο, εκμεταλλεύτηκε το κάθε τετραγωνικό εκατοστό.

Ο χώρος χωρίζεται, σε δύο τμήματα. το μπροστινό τμήμα χρησιμοποιείται ως κουζίνα - καθιστικό και τραπεζαρία, ενώ στο πίσω μέρος, έχει τοποθετηθεί ο χώρος του ύπνου, ο οποίος μπορεί να απομονωθεί με συρόμενες πόρτες που είναι κρυμμένες ανάμεσα στον χώρο της τουαλέτας και της ντουζιέρας. Τα πατάρι πάνω από το υπνοδωμάτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως ξενώνας είτε ως αποθηκευτικός χώρος.

Houten tuinhuis-p13
Houten tuinhuis-p15
Houten tuinhuis-p16
Houten tuinhuis-p17

Ο Roel van Norel, στην κλειστή πρόσοψη έχει τοποθετήσει σε εντοιχισμένα ντουλάπια από ξύλο βελανιδιάς την κουζίνα, την ξυλόσομπα, την τουαλέτα, το ντους και πολλά ντουλάπια.

Houten tuinhuis-p18
Houten tuinhuis-p19
Houten tuinhuis-p20
Houten tuinhuis-p21

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: zecc.nl, roelvannorel.nl, stijnstijl.nl