MARMARA. Ανακαίνιση Καλοκαιρινής Κατοικίας 40 τ.μ. στην Κεφαλονιά

MARMARA by AREA-p01Η ριζική ανακαίνιση της μικρής αυτής εξοχικής σοφίτας στην Κεφαλονιά καθορίστηκε από δύο βασικούς περιορισμούς: από τη μία η δημιουργική επανάχρηση τοπικά διαθέσιμων υλικών και τεχνογνωσίας λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού και από την άλλη η ανάγκη μετατροπής ενός διαμερίσματος σε σπίτι διακοπών μέσα από την ευφάνταστη και αισθαντική επεξεργασία του εσωτερικού.

Το βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την κατοικία είναι το καινούριο δάπεδο, φτιαγμένο από περισσεύματα επεξεργασίας μαρμάρου που συγκεντρώθηκαν ένα-ένα από την παρακείμενη μάντρα (περισσεύματα από λατομεία μέχρι κομμάτια επεξεργασίας πάγκων κουζίνας και κάθε είδους επενδύσεων). Τρία ολόκληρα κυβικά μέτρα μαρμάρου που προορίζονταν για απόρριψη, αποτέλεσαν μια οικονομική εναλλακτική για το δάπεδο, ένα από τα πιο δαπανηρά μέρη μιας ανακαίνισης. Η αστείρευτη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων των μαρμάρινων τεμαχίων, τοποθετημένα από τους αρχιτέκτονες σε μία «συνεχόμενη σύνθεση», δημιουργούν ένα ολοζώντανο μωσαϊκό που ενοποιεί τον εσωτερικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα καθιστά τον οποιοδήποτε περαιτέρω διάκοσμο περιττό. Η αναβίωση της παραδοσιακής αυτής τεχνικής, με κομμάτια μαρμάρου και ενδιάμεσο ψηφιδωτό γέμισμα, φέρνει στο εσωτερικό της κατοικίας την ανάμνηση της μεσογειακής αυλής.
MARMARA by AREA-p02MARMARA by AREA-p03
MARMARA by AREA-p04Η αντιστροφή αυτή του εσωτερικού ενισχύεται από τις "ηδονοβλεπτικές" σχέσεις ανάμεσα στο κέντρο του διαμερίσματος και τις προγραμματικές νησίδες στην περίμετρο. Η ανοιχτή εσοχή για το χώρο του ντους είναι ορατή διαμέσου μιας  χαρακτηριστικής οπής στο μαρμάρινο διαχωριστικό από τη σκάλα εισόδου, επιτρέποντας ταυτόχρονα το φυσικό φως και τον αέρα να διεισδύσουν. Η κουζίνα με τον πάγκο του ανοιχτού λουτρού, σχεδιασμένα σαν ελεύθερο έπιπλο με μεγάλα κενά που επιτρέπουν πολλαπλές οπτικές επαφές εκατέρωθεν.

Τα σταθερά έπιπλα είναι φτιαγμένα από κόντρα πλακέ σημύδας 3εκ με διάφανο βερνίκι. Η απλότητα του σχεδιασμού και των λεπτομερειών ενσωματώνει κομμάτια από τα παλιά ξύλινα έπιπλα που υπήρχαν στο χώρο. Ένας μακρύς πάγκος στον κεντρικό τοίχο χρησιμοποιείται είτε ως καθιστικό ή ντιβάνι, είτε ως κρεβάτι για κάποιον φιλοξενούμενο.
MARMARA by AREA-p05
MARMARA by AREA-p06
MARMARA by AREA-p07Το ειδικά κατασκευασμένο τραπέζι αποτελείται από δύο κομμάτια μαρμάρου, ένα τετράγωνο και ένα οβάλ, που στηρίζονται σε πλαίσιο από ατσαλόβεργα. Η υβριδική του μορφή υπαινίσσεται την συνύπαρξη διαφορετικών τρόπων χρήσης, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα.

Όταν ο χαμηλός προϋπολογισμός και τα ελάχιστα τετραγωνικά συναντιούνται με την εξαιρετική και δημιουργική σχεδιαστική γραφή των μελετητών του AREA™ (Architecture Research Athens), το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος 40 τ.μ. γεμάτος φως, φαντασία και δυναμισμό.

Έργο: MARMARA
Studio: AREA™ (Architecture Research Athens)
Αρχιτέκτων Έργου: Μ. Ραυτόπουλος
Design Team: Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος
Εμβαδόν: 40 τ.μ.
Περιοχή: Κεφαλονιά, Ελλάδα
Φωτογράφος: Ιωάννα Ρουφοπούλου, AREA
MARMARA by AREA-p08
MARMARA by AREA-p09

MARMARA by AREA-p11
MARMARA by AREA-p12

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: areaoffice.gr