Διαμέρισμα με δυναμική σχεδίαση για ρομαντικούς και ονειροπόλους

Situla-p01

Έργο: Situla
Αρχιτεκτονικό γραφείο: BEVK PEROVIĆ ARHITEKTI
Αρχιτέκτονες: Matija Bevk, Vasa J. Perović
Interior Design: GAO arhitects
Interior Designer: Petra Zakrajšek
Εμβαδόν Κατοικίας: 143.47 m²
Εμβαδόν Κατοικίας+ Αιθρίου: 202.71 m²
Περιοχή: Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Φωτογράφος: Miran Kambic

Στην Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, το αρχιτεκτονικό γραφείο BEVK PEROVIĆ ARHITEKTI σχεδίασε και ολοκλήρωσε το νέο σύγχρονο συγκρότημα Situla.

Situla-p02
Situla-p03
Situla-p04
Situla-p05
Situla-p06
Situla-p07

Τον εσωτερικό σχεδιασμό του διαμερίσματος των 143.47 m² ανέλαβε το studio GAO arhitects και στήριξε την σχεδιαστική ιδέα πάνω σε μία σύγχρονη καθημερινότητα, μέσα από μια αστική, δυναμική και δημιουργική ζωή στον πυρήνα της πόλης.

Την δυναμική του διαμερίσματος, που προέρχεται από τα πολύχρωμα τρένα που περνάνε από μπροστά του και αφήνουν την φαντασία του θεατή ελεύθερη να πλάσει ιστορίες, την ισορροπούν τα χρώματα και οι υφές που διάλεξε το design team του studio GAO arhitects.

Situla-p08
Situla-p09
Situla-p10
Situla-p11
Situla-p12
Situla-p13

Ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας ανοίγει σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο αίθριο, που ο ψηλός τοίχος που το κλείνει, το προστατεύει από τους έντονους ήχους των τρένων. Στον τοίχο ηχοπροστασίας, οι σχεδιαστές δημιούργησαν ανοίγματα για να διατηρήσουν την οπτική θέα προς τον σταθμό.

Ιδιαίτερη σχεδιαστική λεπτομέρεια είναι οι 6 παλιοί ξύλινοι στρωτήρες σιδηροτροχιών, που τοποθετήθηκαν με κατεύθυνση προς το γυάλινο άνοιγμα του τοίχου, δίνοντας ένα σημείο φυγής στα όνειρα των κατοίκων.

Situla-p14
Situla-p15
Situla-p16
Situla-p17
Situla-p18
Situla-p19

Ο σχεδιασμός σε σχήμα Γ δίνει την δυνατότητα να είναι σε άμεση επαφή με το αίθριο, εκτός από τους χώρους ημερήσιας χρήσης και τα τρία υπνοδωμάτια. Έτσι το αίθριο, που είναι εμπνευσμένο από τους ιαπωνικούς κήπους, εκτός από στιγμές χαλάρωσης, προσφέρει άπλετο φυσικό φως και αερισμό σε όλη την κατοικία.  

Η Petra Zakrajšek και η ομάδα του GAO arhitects, μέσω της συγχώνευσης διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων, υφών και χρωμάτων, δημιούργησαν ένα ξεχωριστό διαμέρισμα που αντανακλά ένα καλλιτεχνικό τρόπο ζωής.

Situla-p20
Situla-p21
Situla-p22

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: situla.eu