Κατοικία στην Ζάκυνθο με θέα την Κεφαλλονιά

silver house in zakynthos-p01

Έργο: Silver House
Αρχιτέκτων: Olivier Dwek
Εμβαδόν: 297 τ.μ.

Περιοχή: Κορίθι, Ζάκυνθος
Φωτογράφος: Serge Anton

Στην Ζάκυνθο, την Υλήεσσα (=δασώδη) του Ομήρου, γνωστή διεθνώς και ως "Τζάντε", ή Φιόρο του Λεβάντε (= Άνθος της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, στο χωριό Κορίθι, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού, ο Βέλγος αρχιτέκτων Olivier Dwek, σχεδίασε μία ιδιαίτερη κατοικία.

silver house in zakynthos-p02
silver house in zakynthos-p03
silver house in zakynthos-p04
silver house in zakynthos-p05
silver house in zakynthos-p06

Η κατοικία βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βραχίονας, μέσα σε πυκνή δασώδη περιοχή και ξεχωρίζει από το κάτασπρο χρώμα της. Η θέση του οικοπέδου χαρίζει στο Silver House μία θέα που κόβει την ανάσα.

Η θέα προς το Ιόνιο πέλαγος και την Κεφαλλονιά, το νησί που έγινε διάσημο μέσα από τους μύθους του Ομήρου, αλλά και η μαγεία που προσφέρει η ψηλότερη κορυφή του όρους Αίνου, Μέγας Σωρός, κρυμμένη άλλοτε μέσα στα σύννεφα, άλλοτε στην ομίχλη και άλλοτε μεγαλειώδης να λούζεται από τον λαμπερό ήλιο.

silver house in zakynthos-p07
silver house in zakynthos-p08
silver house in zakynthos-p09
silver house in zakynthos-p10

Ο Olivier Dwek εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε και σχεδίασε μία κατοικία μου ανοίγει προκλητικά προς αυτή την θάλασσα. Οι βεράντες, το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα, τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια, είναι προσανατολισμένα προς τη θάλασσα, με έναν τρόπο ιδιαίτερα θεατρικό.

Από την πόρτα της εισόδου, κάθε άνοιγμα γίνεται ένας πίνακας. Το καθιστικό και η τραπεζαρία ανοίγουν προς την καλά προστατευμένη από τον θάλασσα άνεμο, βεράντα. Οι μεγάλες συρόμενες μπαλκονόπορτες που ανοίγουν προς το αίθριο, δημιουργούν έναν ενοποιημένο χώρο που κάνει ασαφή τα όρια ανάμεσα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

silver house in zakynthos-p11
silver house in zakynthos-p12
silver house in zakynthos-p13
silver house in zakynthos-p14
silver house in zakynthos-p15

Από τα πρώτα σκίτσα μέχρι το τελικό σχέδιο, ο αρχιτέκτονας αναζήτησε την ισορροπία ανάμεσα στο κτίσμα και το τοπίο, ανάμεσα στην λαϊκή αρχιτεκτονική και την σύγχρονη μινιμαλιστική γραφή. 

Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες επιτρέπουν στις φωτοσκιάσεις να δημιουργήσουν έργα τέχνης. Το βαθύ μπλε της θάλασσας παραπέμπει στους πίνακες του Yves Klein και αποθεώνει τον στίχο του Ελύτη από την Μαρία Νεφέλη (1978) «Θέ μου τί μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!»

silver house in zakynthos-p17
silver house in zakynthos-p18silver house in zakynthos-p19

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: olivierdwek.com