Διαμέρισμα στα Ιωάννινα

clinker home-p01

Έργο: CLINKER HOME
Studio: vp architectural studio
Αρχιτέκτων: Βίκη Πορίκη
Τοποθεσία:  Ιωάννινα, Ήπειρος
Εμβαδόν:  93 τ.μ.
Φωτογράφος:  Κώστας Βάσσης

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών στα όρια της πόλης των Ιωαννίνων και σχεδιάστηκε από την βραβευμένη αρχιτέκτονα Βίκη Πορίκη, με σκοπό τη φιλοξενία μιας τριμελούς οικογένειας.

clinker home-p02
clinker home-p03
clinker home-p04

Η κάτοψη του κτιρίου ευνοεί τον διακριτό διαχωρισμό των λειτουργιών της κατοικίας, ο οποίος αξιοποιείται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ανοιχτός χώρος διημέρευσης, όπου βρίσκεται το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα αλλά και η κατακόρυφη σύνδεση με το χώρο της σοφίτας.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού χαλαρού και ευρύχωρου περιβάλλοντος, το οποίο θα «ξεκουράζει» και θα εξυπηρετεί της ανάγκες του νέου ζευγαριού.

clinker home-p05
clinker home-p07
clinker home-p09

Εντός του ενιαίου χώρου του καθιστικού επιλέγονται σύγχρονα υλικά που παραπέμπουν στο βιομηχανικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με οικεία και «ζεστά» στοιχεία, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της τυπικής εικόνας του διαμερίσματος.

Η κύριος τοίχος του καθιστικού επενδύεται με κόκκινο τούβλο. H χρήση υλικών, όπως το μέταλλο και το ξύλο στη σκάλα, η όψη εμφανούς σκυροδέματος που χρησιμοποιείται στην οροφή και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο τζάκι, διαμορφώνουν έναν σύγχρονο χώρο, άνετο, «ζωηρό» και μοντέρνο, προσελκύοντας τους χρήστες να χαλαρώσουν και να τον απολαύσουν. Τα παραπάνω αρχιτεκτονικά στοιχεία αναδεικνύονται με τον κατάλληλο φωτισμό. 

clinker home-p11
clinker home-p12

Η «φωτεινή»  όψη του κυρίως χώρου στην οποία κυριαρχούν τα λευκά στοιχεία σε συνδυασμό με τις ξύλινες επιφάνειες της κουζίνας συμπληρώνουν το σκηνικό της καθημερινής χρήσης.

Η μεταλλική σκάλα, με ταυτόχρονα «ζωηρές» αλλά και αυστηρές γεωμετρικά χαράξεις, μοιάζει να αιωρείται αλλά και να ενσωματώνεται στο χώρο, ενισχύοντας την αξία της απλότητας στη χρήση των μορφών και των υλικών.

clinker home-p13

Κείμενο: vp architectural studio
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: vickyporiki.gr