Κατοικία στην Σαρωνίδα

residence in saronida-p01

Έργο: Residence in Saronida
Studio: mplusm Architects
Αρχιτέκτονες: Μαρίτα Νικολούτσου, Μέμος Φιλιππίδης
Περιοχή: Σαρωνίδα, Αττική
Φωτογράφος: Εριέτα Αττάλη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο mplusm Architects ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας ιδιαίτερης μονοκατοικίας στην Σαρωνίδα, που εκμεταλλεύεται την θέα που ανοίγεται μπροστά της και παράλληλα προσπαθεί να βρίσκεται σε έναν συνεχή διάλογο με το σκληρό τοπίο.

residence in saronida-p02
residence in saronida-p03
residence in saronida-p04
residence in saronida-p05
residence in saronida-p07
residence in saronida-p08
residence in saronida-p09

Περιγραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου mplusm Architects:

Στο έντονα κατωφερικό οικόπεδο με εντυπωσιακή θέα, μια πισίνα εκτείνεται παράλληλα με τις υψομετρικές. Πίσω της, κατά μήκος μιας γυάλινης πρόσοψης, αναπτύσσονται σε ενιαία διάταξη οι χώροι διημέρευσης.

Μόνη παρεμβολή στη διάταξη τους, μια μικρή στεγασμένη αυλή που αντικρίζει ο επισκέπτης ανοίγοντας την πόρτα εισόδου. Στο άκρο των χώρων διημέρευσης, στη νότια πλευρά του οικοπέδου, μια δεύτερη προστατευμένη από τον άνεμο αυλή στεγάζεται εν μέρει από έναν πρόβολο.

residence in saronida-p10
residence in saronida-p11
residence in saronida-p12
residence in saronida-p13
residence in saronida-p14
residence in saronida-p15
residence in saronida-p16
residence in saronida-p17

Αν στο ισόγειο το πανοραμικό οριζόντιο καδράρισμα της θέας συναγωνίζεται το μήκος της πισίνας, στον όροφο τα υπνοδωμάτια επιστρέφουν σε ένα ιδιωτικό καδράρισμα –εκτείνονται κάθετα προς την πισίνα ακουμπώντας σαν γέφυρες πάνω από τους χώρους διημέρευσης.

Κάθε γέφυρα έχει το δικό της κήπο στο πίσω μέρος της -ένα φυτεμένο τμήμα της πλαγιάς. Οι γέφυρες ενώνουν την κατοικία με τον βράχο –η διαδρομή πίσω από την κατοικία διακόπτεται από σχισμές φωτός.

residence in saronida-p18
residence in saronida-p19
residence in saronida-p20
residence in saronida-p21
residence in saronida-p22
residence in saronida-p23

Περνώντας από το ένα υπνοδωμάτιο στο άλλο περνά κανείς από τη μία γέφυρα στην άλλη –οι συνδετικοί τζαμένιοι διάδρομοι δίνουν στιγμιαία φυγές προς τη θάλασσα (μπροστά) και το βουνό (πίσω).

residence in saronida-p24
residence in saronida-p25

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου - mplusm Architects
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: mplusm.gr, erietaattali.com