Dream House στην Τζια

vip villa kea-p01

Έργο: Achillios
Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή: Χρήστος Βλάχος
Αρχιτέκτονες: Δημήτρης Σακελλαρίου, WIP architects
Πολιτικοί μηχανικοί: Μενάγιας Ηλίας, Μενάγια Κατερίνα, Μενάγια Λήντα
Η/Μ Μηχανικός: Μουμούρης Θεόδωρος
Τοπογράφος: Γεωργόπουλος Γιάννης
Interior Design: Ηώ Θεοφίλου
Εμβαδόν κτιρίου: 500 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 5.000 τ.μ.
Διαμορφωμένες Αυλές: 600 τ.μ.
Πισίνες: 150 + 50 τ.μ.
Περιοχή: Κέα, Κυκλάδες

Σε κάποιες κατοικίες πρέπει να ψάξεις πολύ και με ιδιαίτερη προσοχή για να ανακαλύψεις κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα, να εντοπίσεις σχεδιαστικές αστοχίες ή να βρεις ένα στοιχείο που απαιτεί η σύγχρονη πολυτελής διαβίωση να λείπει. Αυτές οι κατοικίες μπαίνουνε στην κατηγορία dream house και όλοι εμείς απλώς φλερτάρουμε με το όνειρο. Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει και η εξοχική κατοικία που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Χρήστος Βλάχος στο Καμπί της Τζιας.

vip villa kea-p02
vip villa kea-p04
vip villa kea-p06
vip villa kea-p08
vip villa kea-p10
vip villa kea-p12

Πέτρα και λιτές γραμμές συνθέτουν μία μαγευτική κατοικία, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και η απόλυτη εκμετάλλευση της θέας του μαγευτικού θαλασσινού τοπίου.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και οι γυάλινες «πλάτες» των τζακιών δημιουργούν το πλαίσιο θέασης του φυσικού τοπίου, έτσι η κάθε επιφάνεια γίνεται ένας διαδραστικός πίνακας που επικοινωνεί τις αέναες αλλαγές του χρόνου και του καιρού. 

vip villa kea-p14
vip villa kea-p16
vip villa kea-p17
vip villa kea-p19
vip villa kea-p23
vip villa kea-p25

Το κτίσμα που συνδιαλέγεται με τη φύση είναι το κύριο μέλημα της αρχιτεκτονικής του Χρήστου Βλάχου. Επειδή η κατοικία διακοπών οφείλει να «παράγει ξεκούραση» η χρήση φυσικών υλικών που υποστηρίζουν την αειφόρο σχεδίαση, τα οποία ενσωματώνονται τέλεια στο φυσικό τοπίο της κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν την ελάχιστη δυνατή φθαρτότητα και κατ’ επέκταση ανάγκη συντήρησης.

Η υιοθέτηση και προσαρμογή των παραδοσιακών δομών και τεχνικών, οδηγούν προς την κατασκευαστική αυθεντικότητα, παράλληλα το χαμηλό οπτικό και περιβαλλοντικό ίχνος, ο σεβασμός στο περιβάλλον και το τοπίο, η χρήση φυσικών υλικών και η διακριτική αισθητική συμβάλουν στην δημιουργία μίας ολοκληρωμένης και ξεχωριστής κατοικίας.

vip villa kea-p29
vip villa kea-p31
vip villa kea-p32
vip villa kea-p33-1
vip villa kea-p34
vip villa kea-p35

Η υιοθέτηση και προσαρμογή των παραδοσιακών δομών και τεχνικών, οδηγούν προς την κατασκευαστική αυθεντικότητα, παράλληλα το χαμηλό οπτικό και περιβαλλοντικό ίχνος, ο σεβασμός στο περιβάλλον και το τοπίο, η χρήση φυσικών υλικών και η διακριτική αισθητική συμβάλουν στην δημιουργία μίας ολοκληρωμένης και ξεχωριστής κατοικίας.

Η κατοικία που παίζει έξυπνα με τους όγκους, αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο, βρίσκεται ο μεγάλος ενιαίος χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας, η κουζίνα που επικοινωνεί και με τους δύο εξωτερικούς καθιστικούς χώρους, και ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με γκαρνταρόμπα και μπάνιο. Τα μεγάλα ανοίγματα δημιουργούν απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διαβίωσης και του γύρω θαλασσινού τοπίου.

Στο ίδιο επίπεδο, λίγο απομονωμένη από το κύριο κτίσμα και σε σημείο με την καλύτερη θέαση, βρίσκεται η κύρια κρεβατοκάμαρα. Ο νεαρός ιδιοκτήτης επέλεξε να δώσει μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη και ριζοσπαστική λύση, αυτήν της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της. Οι ξενώνες έχουν τοποθετηθεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο και έχουν στην διάθεσή τους μία μικρότερων διαστάσεων πισίνα.

vip villa kea-p37
vip villa kea-p39
vip villa kea-p41
vip villa kea-p43
vip villa kea-p44
vip villa kea-p47
vip villa kea-p49
vip villa kea-p51

Η βίλα Νιόβη ή Achillios όπως ονομάστηκε αργότερα, έχει ότι μπορεί να απαιτήσει από την ζωή του ένας σύγχρονος και ιδιαίτερα απαιτητικός άνθρωπος. Μεγάλη πισίνα, γήπεδο τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, τραπέζι πινγκ-πονγκ, σάουνα και μεγάλη παιδική χαρά. Όλα σε άμεση επαφή με ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Στον ίδιο όρμο που κατασκευάστηκε αυτό το dream house, ο αρχιτέκτων Χρήστος Βλάχος σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σακελλαρίου και τους μελετητές του studio Work in Progress, έχει κατασκευάσει άλλες τρεις βίλες, παρόμοιων προδιαγραφών, θεωρώντας ότι «Το Κατοικείν με Υψηλή Ποιότητα στην Κατοικία Διακοπών είναι η υπέρβαση των αντικειμενικών κριτηρίων της ποιοτικής κατοίκησης»

vip villa kea-p53
vip villa kea-p54
vip villa kea-p55

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: kea-estate.gr