Ιταλικό άγγιγμα στην ανακαίνιση του παλιού αχυρώνα

casa effe-e-p01

Έργο: Casa EFFE-E
Studio: Archiplan
Αρχιτέκτων: Diego Cisi, Stefano Gorni Silvestrini
Περιοχή: Bomporto, Μόντενα, Ιταλία
Φωτογράφος: Davide Galli

Το στούντιο ARCHIPLAN ολοκλήρωσε την ανακαίνιση ενός παλιού αχυρώνα στην πόλη Bomporto, στην Μόντενα της Ιταλίας. Το κτίριο είχε εν μέρει καταστραφεί από σεισμό και ήταν απόλυτη ανάγκη για μία ανακαίνιση που θα του χάριζε σύγχρονη εικόνα. Ο αχυρώνας που είναι περιτριγυρισμένος από εγκαταλελειμμένα κτίρια και καλλιεργημένα χωράφια του κάμπου Modena, είναι μια όαση ηρεμίας.

casa effe-e-p02
casa effe-e-p03
casa effe-e-p04
casa effe-e-p05
casa effe-e-p06
casa effe-e-p07
Οι δύο πλευρές της κατοικίας είναι εντελώς κλειστές, η τρίτη πλευρά εκτός από την είσοδο, έχει και δύο ανοίγματα στον πρώτο όροφο, για να τον σωστό αερισμό της κατοικίας. Ο εσωστρεφής σχεδιασμός των τριών όψεων βρίσκεται σε αντίθεση με την εξωστρεφή πρόσοψη που είναι όλη μία μεγάλη γυάλινη επιφάνεια και ανοίγει προς την πλευρά της υπαίθρου.

casa effe-e-p19Ο μινιμαλισμός ήταν το κλειδί για το σχεδιασμό ενός πολύ λειτουργικού χώρου που αποπνέει νεανική ελευθερία. Οι έλλειψη εσωτερικών χωρισμάτων χαρίζει ευρύχωρους και ευάερους εσωτερικούς χώρους και επιτρέπει στο βλέμμα να κατευθυνθεί ανεμπόδιστο τόσο στον εσωτερικό χώρο, όσο και στη γύρω περιοχή.

Οι αρχιτέκτονες Diego Cisi και Stefano Gorni Silvestrini εκμεταλλεύτηκαν το ύψος του αχυρώνα και σχεδίασαν δύο ορόφους. Στον πρώτο αναπτύσσονται οι χώροι ημερήσιας λειτουργίας, με ένα μεγάλο και φωτεινό καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα. Τις άκρες του κτιρίου τις καταλαμβάνουν το w.c. και η σκάλα που κρύφτηκε διακριτικά πίσω από το τζάκι.

casa effe-e-p08
casa effe-e-p09
casa effe-e-p10
casa effe-e-p11
casa effe-e-p12
casa effe-e-p13
casa effe-e-p14
casa effe-e-p15

Στον α’ όροφο τοποθέτησαν τους πιο προσωπικούς χώρους, ενώ σχεδίασαν και ένα μεγάλο άνοιγμα ώστε να υπάρχει οπτική επικοινωνία ανάμεσα στους ορόφους. Στον ενιαίο χώρο του α’ ορόφου, το γραφείο, το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο έχουν τοποθετηθεί μπροστά στην μεγάλη τζαμαρία, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα, ενώ η μεγάλες ντουλάπες τοποθετήθηκαν εν σειρά πίσω από τους ιδιωτικούς χώρους.

casa effe-e-p16casa effe-e-p17
casa effe-e-p18

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: archiplanstudio.com