Διαμέρισμα στην Αμαλιάδα

apartment c by tzokas-p01

Έργο: Apartment C
Αρχιτεκτονικό γραφείο: A & M Manolopulos, TZOKAS Architects
Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, Θανάσης Τζώκας
Τεχνική εταιρεία: A & M Μανωλόπουλος
Εμβαδόν: 225 τ.μ.
Περιοχή: Αμαλιάδα, Ηλεία

Η θέση του κτιρίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ήταν το έναυσμα της φόρμας σχεδιασμού του. Η πενταώροφη πολυκατοικία χαρακτηρίζεται από το κοίλο σχήμα στη δυτική πλευρά της, ώστε ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου να ενσωματώνεται στη πλατεία, ενώ παράλληλα να επιτυγχάνεται καλύτερη θεά προς αυτή.

apartment c by tzokas-p02
apartment c by tzokas-p03
apartment c by tzokas-p04
apartment c by tzokas-p05

Ο τελευταίος όροφος αντιμετωπίστηκε από τους αρχιτέκτονες Αλέξανδρο Μανωλόπουλο και Θανάση Τζώκα ως μια αυτόνομη κατοικία που θα φιλοξενούσε μια πενταμελή οικογένεια. Χωρίστηκε σε τρεις ζώνες (καθιστικό / κουζίνα, παιδικά υπνοδωμάτια, κύριο υπνοδωμάτιο) οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός καμπύλου διαδρόμου, εφαπτόμενου του αίθριου χώρου.

Το εν λόγω κενό, που προκύπτει εξαιτίας του αίθριου, δημιουργεί την αίσθηση απώλειας, αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνει να ολοκληρώσει μια γενικότερη εικόνα, ώστε το μέσα και το έξω να γίνουν ένα.

apartment c by tzokas-p06
apartment c by tzokas-p07
apartment c by tzokas-p08
apartment c by tzokas-p09-1

Λόγω του Βόρειου προσανατολισμού, η οροφή έπρεπε να σχεδιαστεί με τέτοιο κλίση ώστε όλες οι αίθουσες να έχουν τον απαραίτητο φυσικό φωτισμό και αερισμό.

Οι μεγάλες τζαμαρίες, αλλά και η προέκταση του ξύλινου δαπέδου στον εξωτερικό ημιυπαίθριο χώρο, δίνουν μια οπτική συνέχεια του μέσα με το έξω. Επίσης η σωστή σκίαση των ανοιγμάτων, μαζί με τη φύτευση που χαρακτηρίζει τις βεράντες, μεταμορφώνουν το αστικό διαμέρισμα σε μια όαση στο κέντρο της πόλης.

apartment c by tzokas-p10
apartment c by tzokas-p11
apartment c by tzokas-p12
apartment c by tzokas-p13

Ο χώρος υποδοχής, με την καμπύλη φόρμα του, παίζει καθοριστικό ρόλο στο διαμέρισμα, αφού αποτελεί το φίλτρο μεταξύ καθιστικού/κουζίνας και υπνοδωματίων και χαρακτηρίζεται από την αντίθεση που δημιουργείται ανάμεσα στο συμπαγή τοίχο από τη μια και της βιβλιοθήκης που αιωρείται από την άλλη.

Εκτός της ορατής κεντρικής βιβλιοθήκης, οι υπόλοιποι τοίχοι κρύβουν εσοχές, είτε ως αποθηκευτικούς χώρους, είτε ως εισόδους σε δωμάτια.

apartment c by tzokas-p14
apartment c by tzokas-p15
apartment c by tzokas-p16
apartment c by tzokas-p17

Άμεσα ο επισκέπτης συναντά το καθιστικό με τα γήινα χρώματα, την επανάληψη του ξύλου τόσο στο δάπεδο όσο και στην οροφή αλλά και με το τζάκι να ακολουθεί τη φόρμα του διαδρόμου.

Στη συνέχεια του καθιστικού είναι τοποθετημένη η τραπεζαρία και αμέσως μετά ένας μονολιθικός όγκος που λειτουργεί ως πάγκος προετοιμασίας των φαγητών.

Στόχος ήταν να χαθεί η κλασική έννοια της κουζίνας ώστε αυτή να συγχωνεύεται με την τραπεζαρία και το καθιστικό, χωρίς να διακόπτεται η επικοινωνία μεταξύ τους.

apartment c by tzokas-p18
apartment c by tzokas-p19
apartment c by tzokas-p22
Κατά την είσοδο στο κυρίως υπνοδωμάτιο μια διάφανη κόκκινη πόρτα ορίζει το χώρο της ντουλάπας. Το γυάλινο ντους και η εναλλαγή του υλικού στο πάτωμα, φιλτράρουν διακριτικά την συνύπαρξη του μπάνιου στο υπνοδωμάτιο, ενώ ένα επάλληλο ξύλινο τοιχίο, κρύβει και απομονώνει την τουαλέτα, τέμνοντας τον καθρέπτη και τον πάγκο.

Μέρος της κρεβατοκάμαρας αποτελεί και το υδρομασάζ, πάνω από το οποίο έχει τοποθετηθεί μια γυάλινη, ανοιγόμενη οροφή, ενώ οι κάθετες τζαμαρίες με τα οριζόντια χωρίσματα και την εναλλαγή της υφής του γυαλιού, επιτρέπουν την είσοδο στο φως, αλλά όχι στο βλέμμα των περίεργων.

Έντονα χρώματα κυριαρχούν στα παιδικά υπνοδωμάτια και το γραφείο έχει θέα στον κεντρικό ημιυπαίθριο χώρο, με την δυνατότητα να απομονωθεί οποιαδήποτε στιγμή.

apartment c by tzokas-p23
apartment c by tzokas-p24
apartment c by tzokas-p25
apartment c by tzokas-p26
apartment c by tzokas-p27
apartment c by tzokas-p28

Δόθηκε μεγάλη σημασία στη χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, υιοθετώντας κάθε φιλική προς το περιβάλλον λύση. Η ενδοδαπέδια θέρμανση εκμεταλλεύεται τόσο τις αντλίες θερμότητας, όσο τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά και το ενεργειακό τζάκι.

Οι χαμηλής εκπομπής υαλοπίνακες σκιάζονται και ανοίγουν αυτόματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στο αυτόματα σύστημα instaBUS, που έχει επίσης τον έλεγχο όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

apartment c by tzokas-p29
apartment c by tzokas-p30
apartment c by tzokas-p31

Κείμενο: A & M Manolopulos
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: tzokasarchitects.com, manolopulos.com