Μοντέρνο διαμέρισμα που αποπνέει οικειότητα και ηρεμία

yabok st by dana oberson-p01

Έργο: Yabok St
Studio: Dana Oberson Architects
Αρχιτέκτων: Dana Oberson
Περιοχή: Tel Aviv, Ισραήλ
Φωτογράφος: Oded Smadar

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο κατοικιών που χτίστηκε στη δεκαετία του 1970 και συγκέντρωνε όλα τα μειονεκτήματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της εποχής. Μικροί και κατακερματισμένοι χώροι, σκοτεινοί και μακριοί διάδρομοι, χαμένα τετραγωνικά που σε συνδυασμό με την φθορά του χρόνου, έκαναν την ανακαίνιση μονόδρομο.

yabok st by dana oberson-p02
yabok st by dana oberson-p03
yabok st by dana oberson-p04
yabok st by dana oberson-p05
yabok st by dana oberson-p06

Η αρχιτέκτων Dana Oberson που ανέλαβε την ριζική ανανέωση, ένωσε τα δύο διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου, και δημιούργησε μια νέα σκάλα προς την ταράτσα, πάνω από το κοινό κλιμακοστάσιο του κτιρίου.

Μετά από την σύνδεση των διαμερισμάτων και τα μελετημένα νέα ανοίγματα, η κατοικία απόκτησε περιμετρική ελεύθερη θέα, από την Μεσόγειο στα δυτικά μέχρι τα βουνά Samaria στα ανατολικά.

yabok st by dana oberson-p07
yabok st by dana oberson-p08
yabok st by dana oberson-p11
yabok st by dana oberson-p12
yabok st by dana oberson-p13

Η αίσθηση των διαστάσεων χάνεται κάτω από το δυνατό φως που εισέρχεται από τα μεγάλα ανοίγματα. Πλάτος, μήκος, βάθος, ύψος αποκτούν ρευστότητα και  δυσδιάκριτα όρια.

Η παλέτα των υλικών επιλέχθηκε με κριτήριο τον μονοχρωματικό συνδυασμό χρωμάτων που χαρίζει αίσθηση οικειότητας και ηρεμίας, ενώ τα έπιπλα, τα διακοσμητικά και τα έργα τέχνης χαρίζουν το απαραίτητο χρώμα.

Ένα μοναδικό σχεδιαστικό στοιχείο είναι το δάπεδο του φουαγιέ που κατασκευάστηκε από τσιμεντοπλακάκια που σχεδιάστηκαν από την Dana Oberson και κατασκευάστηκαν στην Τουρκία.

yabok st by dana oberson-p14
yabok st by dana oberson-p15
yabok st by dana oberson-p16
yabok st by dana oberson-p17
yabok st by dana oberson-p18

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: danaoberson.com