Αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου με σεβασμό στην παράδοση

casa d-artista-p01

Έργο: Casa d'Artista
Studio: DWA Design Studio
Ομάδα έργου: Frederik De Wachter, Alberto Artesani
Περιοχή: Civita di Bagnoregio, Ιταλία

Μία μακριά πεζογέφυρα ενώνει το σήμερα με το χθες, αφού στο ιστορικό χωρίο Civita di Bagnoregio, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου με θέα την κοιλάδα του ποταμού Τίβερη, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει 500 χρόνια πριν στην εποχή που ιδρύθηκε από τους Ετρούσκους.

Εξ αιτίας του εύθραυστου υλικού κατασκευής, οι κατοικίες που είναι κτισμένες στην άκρη του γκρεμού, βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο. Η πόλη που κρατάει αναλλοίωτη την αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, μπήκε το 2006 στη λίστα παρακολούθησης του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, ως ένα από τα 100 πιο απειλούμενα τοπία.

casa d-artista-p02
casa d-artista-p05
casa d-artista-p06
casa d-artista-p07-1

Η Casa d'Artista είναι ένα ανεξάρτητο πέτρινο σπίτι, χτισμένο σε δύο επίπεδα. Το 1993, υπέστη μερική κατάρρευση, που οφείλεται στο εύθραυστο ηφαιστειακό υλικό της κατασκευής της. Η αναστήλωση άφησε εκτεθειμένα στην θέα τα αρχαία τείχη που ήταν μέρος της αρχικής κατασκευής.

Το έργο ερευνά το διάλογο μεταξύ της ιστορίας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, αλλά και την ανάγκη να ανακτήσει τους δεσμούς με το παρελθόν της. Χάρη σε αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την ιστορία του ιταλικού σχεδιασμού, οι εσωτερικοί χώροι γίνονται ένα στάδιο σύνδεσης με σχήματα και παραδοσιακά υλικά της περιοχής.

casa d-artista-p08
casa d-artista-p09
casa d-artista-p10
casa d-artista-p12
casa d-artista-p13

Οι interior designers Frederik De Wachter και Alberto Artesani του DWA Design Studio, προσπάθησαν όχι μόνο με τα αντικείμενα αλλά και με τα χρώματα να δημιουργήσουν δεσμούς ανάμεσα στους εσωτερικούς χώρους και το μεταβαλλόμενο τοπίο των εξωτερικών χώρων, όπου μπορεί κανείς να βρει τις γκρίζες αποχρώσεις της ομίχλης που καλύπτει το Civita και το κάνει σχεδόν αόρατο, το μπλε του καλοκαιριού, το πράσινο των δέντρων και το χρώμα της ώχρας του ηφαιστειακού τόφφου.

Ο Francesco Simeti ολοκλήρωσε τα εσωτερικά έργα του σπιτιού εμπνευσμένος από τις ορχιδέες και τα ιστορικά έργα της Ιταλικής Αναγέννησης. Το σπίτι έχει επιπλωθεί με τη βοήθεια ορισμένων διεθνών εταιρειών όπως η Cassina, η Nemo και η Kvadrat για τα υφάσματα, αλλά και μικρότερες εταιρείες όπως η Bitossi, η Mariotti-Fulget, και η Eligo. Παράλληλα νέοι σχεδιαστές όπως οι Artful και Davide Aquini από την Source, μια καλλιτεχνική ένωση που εδρεύει στη Φλωρεντία, συμβάλουν στην ολοκλήρωση μιας ξεχωριστής αποκατάστασης και ιδιαίτερης επιχειρηματικής προσπάθειας.

casa d-artista-p14
casa d-artista-p15
casa d-artista-p16
casa d-artista-p17

Η κατοικία Casa d'Artista, είναι αποτέλεσμα μιας επιχειρηματικής προσπάθειας της εταιρείας Airbnb, η οποία συνεργάστηκε με τον Δήμο της Civita di Bagnoregio σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των μικρών ιταλικών χωριών.

Τα έσοδα από την κράτησή της κατοικίας θα επιστρέφουν στην πόλη βοηθώντας την να πραγματοποιήσει νέα πολιτιστικά έργα για την τοπική κοινότητα.

casa d-artista-p18
casa d-artista-p19
casa d-artista-p21
casa d-artista-p22

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: dw-a.it