Villa Ypsilon. Μία φουτουριστική κατοικία στην Φοινικούντα της Μεσσηνίας

villa ypsilon by lassa-p01

Έργο: Villa Ypsilon
Studio: LASSA
Αρχιτέκτονες: Theo Sarantoglou Lalis, Dora Sweijd
Ομάδα σχεδιασμού: Kasper Ax, Yu Zheng, Theo Grousopoulos, Yousef Al Mehdari, Thomas Jensen, Valeria Garcia, Nikolaos Klimentidis, Luke Tan, Greg Spaw
Executive Architect: Βασίλης Κοσμόπουλος
Εμβαδόν: 180 τ.μ.
Περιοχή: Φοινικούντα, Μεσσηνία, Ελλάδα
Φωτογράφος: NAARO

Η φουτουριστική Villa Ypsilon είναι από τα αρχιτεκτονικά έργα που με την πρωτοπορία του αρχιτεκτονικού τους σχεδιασμού και την καινοτομία της κατασκευής τους προκαλούν ανατροπές, συζητήσεις και θέτουν τις τυπικές σχεδιαστικές φόρμες υπό αμφισβήτηση και επανεξέταση.

villa ypsilon by lassa-p02
villa ypsilon by lassa-p03
villa ypsilon by lassa-p04

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται σε έναν ελαιώνα στην Φοινικούντα της νότιας Πελοποννήσου και  χαρακτηρίζεται από την πράσινη οροφή σχήματος Ύψιλον, που λειτουργεί ως προέκταση του εδάφους που επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν περιπάτους σε διαδρόμους χαμηλής κλίσης, απολαμβάνοντας θέα 360 μοιρών.

Οι διχαλωτές διαδρομές της οροφής ορίζουν τρεις αυλές που σχηματίζουν ξεχωριστά ημισφαίρια, αυτό εξυπηρετεί τόσο στην διαμόρφωση εστιασμένης θέας όσο και στην εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας.

villa ypsilon by lassa-p05
villa ypsilon by lassa-p06
villa ypsilon by lassa-p07
villa ypsilon by lassa-p08

Με τη βοήθεια τεχνολογίας 3D, η ομάδα μελέτης κατάφερε να σχεδιάσει το σπίτι με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιούνται όσο καλύτερα γίνεται τα στοιχεία της φύσης. Χάρη στη γεωμετρία της βίλας, το καλοκαίρι ο ήλιος δεν ακουμπά ποτέ την μπαλκονόπορτα του σαλονιού, όμως το χειμώνα το φως του ήλιου φτάνει σε βάθος έως και πέντε μέτρα.

Ακόμη, το χώμα στην ταράτσα και τα μικρά παράθυρα στην είσοδο βοηθούν το σπίτι να παραμένει δροσερό το καλοκαίρι. Χρησιμοποιώντας τον προσανατολισμό του σπιτιού και τα στοιχεία της φύσης, καταφέραμε η Villa Ypsillon να μη χρειάζεται ουσιαστικά θέρμανση και κλιματισμό, γεγονός που μειώνει το ενεργειακό κόστος και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

villa ypsilon by lassa-p09
villa ypsilon by lassa-p10
villa ypsilon by lassa-p11
villa ypsilon by lassa-p12

Η κατοικία που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του studio LASSA, Theo Sarantoglou Lalis και Dora Sweijd, βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου που προσφέρει θέα από το σαλόνι προς τα νησιά Σκίζα και Σαπιέντζα, καθώς και θέα στα βουνά και στο κοντινό χωρίο. Το ύψος του σπιτιού δεν ξεπερνά το ύψος των ελαιόδεντρων, επιτρέποντας την άριστη ενσωμάτωση του στο τοπίο.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι οργανωμένοι σε δύο βασικά μέρη: Ένας ιδιωτικός χώρος που περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια με θέα προς τα ανατολικά και στην κοινόχρηστη νότια περιοχή που βλέπει προς την Φοινικούντα και την θάλασσα που περιλαμβάνει τον ενιαίο χώρο του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας και έχει άμεση πρόσβαση και στις τρεις αυλές. Η βιβλιοθήκη στην είσοδο διαχωρίζει την ιδιωτική από την δημόσια ζώνη. Η κυκλοφορία μέσα, γύρω και πάνω από το σπίτι αποτελεί ένα συνεχές περίπατο που περιλαμβάνει εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες.

villa ypsilon by lassa-p13
villa ypsilon by lassa-p14
villa ypsilon by lassa-p15
villa ypsilon by lassa-p16
villa ypsilon by lassa-p17

Στην συνέντευξη που έδωσε στον Θοδωρή Χονδρόγιαννο στο vice.com ο αρχιτέκτων Theo Sarantoglou Lalis είπε: «Με τη βοήθεια τεχνολογίας 3D, καταφέραμε να σχεδιάσουμε το σπίτι με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα στοιχεία της φύσης. Χάρη στη γεωμετρία της βίλας, το καλοκαίρι ο ήλιος δεν ακουμπά ποτέ την μπαλκονόπορτα του σαλονιού, όμως το χειμώνα το φως του ήλιου φτάνει σε βάθος έως και πέντε μέτρα.

Ακόμη, το χώμα στην ταράτσα και τα μικρά παράθυρα στην είσοδο βοηθούν στο να παραμένει το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι. Χρησιμοποιώντας τον προσανατολισμό του σπιτιού και τα στοιχεία της φύσης, καταφέραμε η Villa Ypsillon να μη χρειάζεται ουσιαστικά θέρμανση και κλιματισμό, γεγονός που μειώνει το ενεργειακό κόστος και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος».

villa ypsilon by lassa-p21
villa ypsilon by lassa-p22

Η απομακρυσμένη θέση του έργου σε συνδυασμό με τον περιορισμένο προϋπολογισμό και τη μη τυποποιημένη γεωμετρία του κτιρίου οδήγησε σε μία στρατηγική κατασκευής που απαιτούσε μεγάλη ποσότητα προκατασκευασμένων κομματιών (5,200 κομ.) και εύκολης συναρμολόγησης εκτός εργοταξίου, η οποία επέτρεψε τη μείωση του χρόνου κατασκευής σε 7 μήνες.

Ο Ελληνογάλλος αρχιτέκτων Theo Sarantoglou Lalis, εξηγεί γιατί η ξύλινη οροφή στο καθιστικό έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό: «Όταν πήγα στον τάφο του Αγαμέμνονα, στις Μυκήνες, διαπίστωσα ότι ο θόλος στο κέντρο του μνημείου δημιουργεί πρόβλημα με την ηχώ. Φοβήθηκα ότι το ίδιο θα συνέβαινε και στη βίλα, συγκεκριμένα στο σαλόνι, όπου το σπίτι φτάνει στο μέγιστο ύψος του και θα υπήρχε κίνδυνος αντίλαλου. Έτσι, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλούπι ξύλου που θα έμενε και μετά την κατασκευή του κτιρίου και θα λειτουργούσε ως ηχοαπορροφητική ψευδοροφή».

villa ypsilon by lassa-p23villa ypsilon by lassa-p24
villa ypsilon by lassa-p25

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: lassa-architects.com, vice.com/gr, naaro.com