Σύγχρονο ρετιρέ γίνεται γέφυρα ανάμεσα στην ιαπωνική και την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση

wabi sabi apartment-p01

Έργο: Wabi Sabi Apartment
Studio: Sergey Makhno Architects
Designer: Sergey Makhno
Περιοχή: Κίεβο, Ουκρανία
Φωτογράφος: Andrey Avdeenko

Ο Ουκρανός αρχιτέκτονας Sergey Makhno σχεδιάζοντας για τη δική του οικογένεια αυτό το ρετιρέ διαμέρισμα συνδύασε την ιαπωνική αισθητική με την παράδοση της χώρας του.

wabi sabi apartment-p27
wabi sabi apartment-p02
wabi sabi apartment-p03
wabi sabi apartment-p04
wabi sabi apartment-p05

Το διώροφο διαμέρισμα διαθέτει ένα προσεκτικά σχεδιασμένο εσωτερικό, το οποίο  βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το αστικό τοπίο Η αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης της κατοικίας είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ένταση, το άγχος και τους γρήγορους ρυθμούς της πρωτεύουσας. 

Η τελική στρώση όλων των τοίχων είναι με πηλό, μια τεχνική που χρησιμοποιείται στα παλιά ουκρανικά σπίτια, ενώ οι τραχείς ξύλινοι δοκοί που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή είναι μία άλλη ρουστίκ αναφορά.

wabi sabi apartment-p06
wabi sabi apartment-p07
wabi sabi apartment-p08
wabi sabi apartment-p09

Η ομάδα σχεδιασμού του studio Sergey Makhno Architects συνδύασε τη φυσική ομορφιά με την τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα έξυπνο διαμέρισμα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες. Έτσι παρά την αγροτική εμφάνιση και την αισθητική του, το διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες ανέσεις που εγγυώνται έναν άνετο τρόπο ζωής για τους κατοίκους του.

Οι ιδέες Wabi-sabi (παραδοσιακή ιαπωνική έννοια της ομορφιάς στην ατέλεια) σε συνδυασμό με το σεβασμό για το παλιό έγινε ο πυρήνας της σχεδιαστικής ιδέας για το χώρο. Όπως συμβαίνει συχνά με τους αρχιτέκτονες που χτίζουν τα δικά τους σπίτια, το διαμέρισμα Wabi Sabi έχει μερικές πειραματικές πινελιές και διαθέτει πολλά από τα φωτιστικά και τα έπιπλα που έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτων.

wabi sabi apartment-p11
wabi sabi apartment-p12
wabi sabi apartment-p13
wabi sabi apartment-p14

Το κύριο πείραμα που έκανε ο Sergey Makhno σε αυτό το διαμέρισμα ήταν να προσθέσει μια εννοιολογική προσέγγιση με βάση τη θεωρία των τεσσάρων στοιχείων: η γη αντιπροσωπεύεται από τον πηλό στους τοίχους, η φωτιά και το νερό συμβολίζονται από διάφορα έργα τέχνης, ενώ ο χώρος μεταξύ αντικειμένων και δωματίων συμβολίζει τον αέρα.

Τα δέντρα bonsai και ένας μικρός κήπος της στέγης à la japonaise προσθέτουν επιπλέον στον ανατολίτικο χαρακτήρα του διαμερίσματος, ενώ τα παραδοσιακά υφαντά χαλιά υποδεικνύουν την ουκρανική τέχνη και τον πολιτισμό.

wabi sabi apartment-p16
wabi sabi apartment-p17
wabi sabi apartment-p18
wabi sabi apartment-p19
wabi sabi apartment-p21
wabi sabi apartment-p22

Περισσότερο σαν γλυπτά παρά σαν λειτουργικά αντικείμενα, τα φωτιστικά NEBO από οξειδωμένο χαλκό που σχεδίασε ο αρχιτέκτων, κρέμονται στην τραπεζαρία και σε ένα από τα υπνοδωμάτια, ως τρόπος ενσωμάτωσης ενός σύγχρονου στοιχείου στο συνολικό γήινο και φυσικό εσωτερικό.

Οι δικές τους ατέλειες δείχνουν επίσης πώς η αρχαία φιλοσοφία wabi-sabi μπορεί να βρει νέες εφαρμογές στο σύγχρονο ντιζάιν, κάνοντας μας να εκτιμήσουμε την ομορφιά των χειροποίητων αντικειμένων με τη χρήση φυσικών υλικών.

wabi sabi apartment-p23
wabi sabi apartment-p24
wabi sabi apartment-p25
wabi sabi apartment-p26

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: mahno.com.ua