Αρμονία, βιοκλιματικός σχεδιασμός και σεβασμός στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική

tulum treehouse-p01-22

Έργο: Tulum Treehouse
Studio: CO-LAB Design Office
Αρχιτέκτονες: Joshua Beck, Joana Gomes
Interior Concept & Curation: Annabell Kutucu & CO-LAB Design Office
Περιοχή: Tulum-Boca Paila, Tulum, Μεξικό
Φωτογράφος: Brechenmacher & Baumann Photography

Κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χερσονήσου Yucatán στην Καραϊβική Θάλασσα, βρίσκεται η πόλη Tulum, που ήταν μία από τις τελευταίες πόλεις που χτίστηκαν και κατοικήθηκαν από τους Μάγια. Σε αυτή την πόλη, στην άκρη μιας τροπικής ζούγκλας, το αρχιτεκτονικό γραφείο CO-LAB Design Office, σχεδίασε μία ιδιαίτερη μονοκατοικία.

tulum treehouse-p02
tulum treehouse-p03
tulum treehouse-p04
tulum treehouse-p05
tulum treehouse-p07
tulum treehouse-p08
tulum treehouse-p09

Το Tulum Treehouse είναι η συλλογική προσπάθεια μιας πολυπληθούς ομάδας τοπικών τεχνιτών, κατασκευαστών και διεθνών σχεδιαστών. Οι κατασκευαστές τόσο της κατοικίας, όσο και των επίπλων, των διακοσμητικών, των υφασμάτων και όλων των σκευών προέρχονται από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα.

Κοινό σημείο αναφοράς είναι η δέσμευσή τους να χρησιμοποιούν τοπικά, οργανικά, αειφόρα υλικά όποτε είναι δυνατόν για τη δημιουργία ενός μοναδικά όμορφου και φιλόξενου χώρου.

tulum treehouse-p11
tulum treehouse-p12
tulum treehouse-p13
tulum treehouse-p15
tulum treehouse-p16

Το τοπικό σκουρόχρωμο ξύλο Tzalam, έρχεται σε αντίθεση με το γυαλισμένο λευκό τσιμέντο, με το οποίο έχει επενδυθεί όλο το σπίτι. Τα παράθυρα της κουζίνας ανοίγουν σε υπαίθρια τραπεζαρία ενώ στην ταράτσα, με θέα στην εκπληκτική θέα της απέραντης ζούγκλας, έχει κατασκευαστεί ένα τεράστιο τραπέζι τραπεζαρίας που μπορεί να φιλοξενήσει 20 άτομα.

Φυσικό φως και αέρας γεμίζουν την κατοικία και της χαρίζουν αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης που αυξάνεται από την αμεσότητα με την έντονη βλάστηση. Υφάσματα, κεραμικά, χαλιά και μοναδικά έπιπλα κατασκευάστηκαν από εξειδικευμένους τεχνίτες ή προέρχονται από την τοπική υπαίθρια αγορά, ενώ οι αντίκες αγοράστηκαν από την Πόλη του Μεξικού.

tulum treehouse-p18
tulum treehouse-p19
tulum treehouse-p21
tulum treehouse-p01-22
tulum treehouse-p24

Ο σεβασμός στην τοπική αρχιτεκτονική, στην αειφόρο δόμηση και στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, αλλά και η συνεργασία με τοπικούς τεχνίτες για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εξοπλισμού, αποδεικνύει την αρτιότητα της κατασκευής του Tulum Treehouse.

Η διακρατική σχεδιαστική ομάδα CO-LAB Design Office καιAnnabell Kutucu, μέσα από την ολοκληρωμένη κατασκευή, μας θυμίζει το απόφθεγμα του Le Corbusier που έλεγε ότι «Η αρχιτεκτονική είναι το σοφό, σωστό και καταπληκτικό παιχνίδι των μορφών κάτω από το φως».

tulum treehouse-p26
tulum treehouse-p27
tulum treehouse-p28
tulum treehouse-p29

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: co-labdesignoffice.com