Minimal κατοικία σε παλιό οινοποιείο

red house by extrastudio-p01

Έργο: Red House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: extrastudio
Ομάδα μελέτης: João Caldeira Ferrão, João Costa Ribeiro, Madalena Atouguia, Daniela Freire, Maria João Oliveira, Sónia Oliveira, Tiago Pinhal, Rita Rodrigues
Αρχιτέκτων τοπίου: Oficina dos Jardins – Sónia Caldeira, Ines Bordado
Εμβαδόν: 360 τ.μ.
Περιοχή: Vendas de Azeitão, Πορτογαλία
Φωτογράφος: Fernando Guerra

Το Red House βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό στο Azeitao, νότια της Λισσαβόνας. Η περιοχή, που είναι προστατευμένη από λόφους από τον Ατλαντικό Ωκεανό, έχει ένα ήπιο μεσογειακό μικροκλίμα, που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών, μερικά από τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα κρασιά της χώρας.

red house by extrastudio-p02
red house by extrastudio-p03
red house by extrastudio-p04
red house by extrastudio-p05
red house by extrastudio-p06
red house by extrastudio-p09

Το αρχιτεκτονικό γραφείο extrastudio ανέλαβε να μετατρέψει ένα παλιό οινοποιείο, που χτίστηκε από τους παππούδες του ιδιοκτήτη στις αρχές του 20ου αιώνα, σε σύγχρονη κατοικία.

Το κτίσμα που βρίσκεται πίσω από τον κεντρικό δρόμο και είναι περιτριγυρισμένο από μικρές κατοικίες, είναι προσβάσιμο από μέσω ενός στενού σακακιού. Το οικόπεδο έχει ένα μικρό οπωρώνα με πορτοκαλιές και είναι μια όαση στο κέντρο του χωριού.

red house by extrastudio-p11
red house by extrastudio-p12
red house by extrastudio-p13
red house by extrastudio-p14
red house by extrastudio-p16
red house by extrastudio-p17
red house by extrastudio-p18
red house by extrastudio-p19

Ο αρχιτέκτων João Caldeira Ferrão και η ομάδα μελέτης του extrastudio, έκαναν όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου, προσπαθώντας έτσι να διαφυλάξουν την ιστορικότητα του και τις αναμνήσεις.

Ένα άνοιγμα μήκους 14 μέτρων δημιουργήθηκε στη δυτική πρόσοψη προς τον οπωρώνα, μετατρέποντας το εσωτερικό και το εξωτερικό σε έναν ενιαίο χώρο. Μία αυλή σχεδιάστηκε στη γωνία, επιτρέποντας στο φως να εισέλθει στις σκοτεινότερες περιοχές του σπιτιού.

red house by extrastudio-p21
red house by extrastudio-p22
red house by extrastudio-p23-
red house by extrastudio-p24
red house by extrastudio-p27
red house by extrastudio-p28
red house by extrastudio-p29
red house by extrastudio-p31

Οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού είναι τοποθετημένοι στο ισόγειο, καταλαμβάνοντας όλο το τμήμα που βλέπει προς το κτήμα, ενώ οι βοηθητικοί χώροι βλέπουν στην πίσω αυλή.  Οι ιδιωτικοί χώροι αναπτύσσονται στο πρώτο επίπεδο, ενώ στο δεύτερο επίπεδο που είναι κάτω από την στέγη υπάρχει ένας ενιαίος ελεύθερος χώρος.

Το λευκό πάτωμα αντανακλά το φως της ημέρας στο εσωτερικό ενώ οι καθρέφτες στους τοίχους κάνουν τους χώρους να φαίνονται απεριόριστοι, παγιδευμένοι μεταξύ της αντανάκλασης και της πραγματικότητας.

red house by extrastudio-p32
red house by extrastudio-p33
red house by extrastudio-p35
red house by extrastudio-p37
red house by extrastudio-p38
red house by extrastudio-p39
red house by extrastudio-p41

Η επιλογή του αρχιτέκτονα João Caldeira Ferrão ήταν να αντικαταστήσει τον εξωτερικό χρωματισμό με έγχρωμό σοβά, επιτρέποντας έτσι τις αλλαγές χωρίς τις φθορές που φέρνει η σταδιακή παλαίωση. 

Η κατοικία είναι σχεδιασμένη για να ταιριάζει στον τρόπο ζωής των κατοίκων ενός πλούσιου χωριού. Η χαλαρή και ανεπίσημη ατμόσφαιρα εναλλάσσεται εύκολα με την επίσημη και σοβαρή συγκέντρωση. 

red house by extrastudio-p44
red house by extrastudio-p46
red house by extrastudio-p47
red house by extrastudio-p48

Για να τονισθεί ο μεσογειακός χαρακτήρας του σπιτιού, σχεδιάστηκε στον κήπο μια πισίνα, μέρος της οποίας έχει κατασκευαστεί πάνω από το έδαφος θυμίζοντας μια παλιά δεξαμενή άρδευσης. Η επιλογή του χρώματος της πισίνας έγινε με στόχο την έντονη αντανάκλαση και την όσο το δυνατόν διάλυση των ορίων.

Τον Μάιο, όταν το μεθυστικό άρωμα των πορτοκαλιών γεμίζει τον νυχτερινό αέρα, θυμίζει τον στίχο του Οδ. Ελύτη από το ποίημα «Ο Μικρός Ναυτίλος»

«Ως κι ένα περιβόλι ολόκληρο έβγαλα γιομάτο εσπεριδοειδή που μύριζαν Ηράκλειτο κι Αρχίλοχο»

red house by extrastudio-p51
red house by extrastudio-p52
red house by extrastudio-p53
red house by extrastudio-p54
red house by extrastudio-p55
red house by extrastudio-p57
red house by extrastudio-p58
red house by extrastudio-p59
red house by extrastudio-p61

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: extrastudio.pt