Συνδυασμός παλιού και σύγχρονου, vintage και minimal

cescolina sui navigli-p01

Έργο: Cescolina sui Navigli
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Nomade Architettura e Interior Design
Αρχιτέκτων: Selina Bertola
Περιοχή: Μιλάνο, Ιταλία

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Nomade Architettura e Interior Design ανέλαβε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Navigli στο Μιλάνο.

cescolina sui navigli-p02
cescolina sui navigli-p03
cescolina sui navigli-p04
cescolina sui navigli-p05
cescolina sui navigli-p06

Στο διαμέρισμα τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε γίνει κανενός είδους ανακαίνιση μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, έτσι έπρεπε να επανασχεδιαστεί πλήρως ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις διαβίωσης.

Η βασική ιδέα της Selina Bertola ήταν να επανασχεδιάσει το διαμέρισμα μέσα από σύγχρονες σχεδιαστικές φόρμες, να παίξει με τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος, όπως τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή και να χρησιμοποιήσει υλικά και έπιπλα που συνδέουν εποχές και στυλ.

cescolina sui navigli-p08
cescolina sui navigli-p11
cescolina sui navigli-p12
cescolina sui navigli-p13
cescolina sui navigli-p15

Η Selina Bertola και η ομάδα της δημιούργησαν μία βιομηχανική εικόνα, χωρίζοντας την κουζίνα από το καθιστικό με ένα μεταλλικό τοίχο με τζάμια. Ένα παράθυρο επιτρέπει την οπτική επαφή με το καθιστικό και την μεταφορά του φυσικού φωτός, ενώ όταν είναι ανοικτό εξυπηρετεί την άμεση επικοινωνία με την τραπεζαρία.

Η επιλογή των επίπλων παίζει με την αντίθεση ορισμένων vintage στοιχείων και μερικών γνωστών αντικειμένων ιδιαίτερου σχεδιασμού. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο φως, εξασφαλίζοντας την δυναμική του τόσο στον εστιακό όσο και στον γενικό φωτισμό κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

cescolina sui navigli-p17
cescolina sui navigli-p18
cescolina sui navigli-p19
cescolina sui navigli-p19
cescolina sui navigli-p21

Στα μπάνια πρωταγωνιστούν τα vintage στοιχεία. Τα χειροποίητα τσιμεντοπλακάκια που επιλέχθηκαν για το πάτωμα, έρχονται σε αντίθεση με το ευαίσθητο λευκό των τοίχων.

Και στα δύο μπάνια ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο νιπτήρας: στο μπάνιο των επισκεπτών χρησιμοποιείται μια παλιά ραπτομηχανή ως βάση, στο κυρίως μπάνιο η βάση του νιπτήρα και ο καθρέφτης είναι κατασκευασμένα από σίδερο σε σχέδια της Selina Bertola.

cescolina sui navigli-p23
cescolina sui navigli-p24
cescolina sui navigli-p26
cescolina sui navigli-p27

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: nomadearchitettura.com