Σύγχρονη κατοικία στην Πάρο, σε αρμονία με την φύση

natural essence by costas gouzelis-p01

Έργο: Natural Essence
Αρχιτέκτων: Κώστας Γουζέλης
Εμβαδόν οικοπέδου: 4,581 τ.μ.
Εμβαδόν: 178 τ.μ.
Περιοχή: Πάρος, Κυκλάδες

Τον σχεδιασμό της κομψής εξοχικής κατοικίας που συνδυάζει την κυκλαδική αρχιτεκτονική παράδοση και τον μοντέρνο σχεδιασμό και βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, υπογράφει ο αρχιτέκτων και γλύπτης Κώστας Γουζέλης.

natural essence by costas gouzelis-p02
natural essence by costas gouzelis-p03

Σε ένα κείμενό για τον Κώστα Γουζέλη, η Ευφροσύνη Δοξιάδη αναφέρει: «Αν παραγγείλεις να σου χτίσει το σπίτι ο Κώστας Γουζέλης είναι σαν να συνάπτεις συμβόλαιο με τη φύση. Γιατί ο Γουζέλης είναι ο ίδιος ένα συνειδητοποιημένο κομμάτι της φύσης, ένας ομηρικός πολυτεχνίτης έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσει τις πολλαπλές του ιδιότητες στην υπηρεσία του κτιρίου που έχει σχεδιάσει και επιβλέπει.

Χτίζει το κτίριο καθοδηγούμενος από το ποιητικό του όραμα και τη γλυπτική του αντίληψη. Τα κτίριά του πατάνε γερά, φυτρώνουν σαν φυτά με στέρεους όγκους ριζωμένους στη γη. Στιβαρά και συγχρόνως αεροβάμονα. Λιτά και παιχνιδιάρικα, στέρεα και ανάλαφρα. Τα ακούς σαν μουσική. Η αρχιτεκτονική του είναι ένα θαυμαστό όχημα ζωής και ποικίλων τεχνών.»

natural essence by costas gouzelis-p04
natural essence by costas gouzelis-p06
natural essence by costas gouzelis-p07

Όλα όσα χαρακτηρίζουν τα αρχιτεκτονήματα του Κώστα Γουζέλη, τα βρίσκουμε και σε αυτή την κατοικία. Γλυπτική φόρμα, ελεύθερη ροή ενέργειας, σωστή τοποθέτηση του όγκου μέσα στο οικόπεδο ώστε να φωλιάζει ανάμεσα στους δύο λόφους.

Η κατοικία που σχεδιάστηκε με σεβασμό στο περιβάλλον και είναι φυσικά κλιματιζόμενη από το ελαφρύ αεράκι του Αιγαίου, αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο τοποθετήθηκε το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα το γραφείο, ένα υπνοδωμάτιο - ξενώνας και το μπάνιο. Όλος ο α’ όροφος είναι η κύρια κρεβατοκάμαρα με γκαρνταρόμπα και ένα πολύ μεγάλο και κομψό μπάνιο.

natural essence by costas gouzelis-p08
natural essence by costas gouzelis-p09

Η ελιά που φυτεύτηκε στην μπροστινή πλευρά του σπιτιού θα προσφέρει, καθώς θα μεγαλώνει σκιά και άνεση και στις επόμενες γενιές. Μεγάλες βεράντες και στα δύο επίπεδα εκμεταλλεύονται την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, στο λιμάνι και την πολυσύχναστη πόλη της Παροικιάς, την πρωτεύουσα της Πάρου και στην γύρω αγροτική περιοχή.

natural essence by costas gouzelis-p11
natural essence by costas gouzelis-p12
natural essence by costas gouzelis-p13
natural essence by costas gouzelis-p14

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: sothebysrealty.com