Φωτεινό minimal διαμέρισμα με πατάρι

mieszkanie w poznan by metaforma-p01

Έργο: Flat in Poznan
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Metaforma
Αρχιτέκτονες: Anka Topolska, Dominik Kolenda, Paulina Wieczorek, Magdalena Sawicka
Περιοχή: Πόζναν, Πολωνία
Φωτογράφος: Krzysztof Strazynski

Η ανακαίνιση του διαμερίσματος που βρίσκεται στην Πολωνική πόλη Πόζναν,  ανατέθηκε στο Αρχιτεκτονικό γραφείο Metaforma, με στόχο την δημιουργία ενός minimal και νεανικού χώρου με διαχρονικό σχεδιασμό.

mieszkanie w poznan by metaforma-p02
mieszkanie w poznan by metaforma-p04
mieszkanie w poznan by metaforma-p05
mieszkanie w poznan by metaforma-p06

Οι αρχιτέκτονες όταν επισκέφτηκαν το διαμέρισμα, είδαν από το μεγάλο άνοιγμα του καθιστικού μια μοναδική θέα στο παλιό περίπτερο του κτήματος, γεμάτο με τα χρώματα του φθινοπώρου, με το κίτρινο, το κόκκινο και το καφέ να είναι τα κυρίαρχα χρώματα.

Η πρώτη εργασία ήταν να κατεδαφιστούν οι τοίχοι στην είσοδο του διαμερίσματος. Αυτό επέτρεψε στον χώρο να ανοίξει στο μέγιστο και η απόλαυση της θέας και του ήλιου από το μεγάλο άνοιγμα να ξεκινά από την είσοδο του διαμερίσματος.

mieszkanie w poznan by metaforma-p07
mieszkanie w poznan by metaforma-p08
mieszkanie w poznan by metaforma-p09

Μια ακόμη βασική αλλαγή ήταν στο σχήμα και τη θέση της εσωτερικής σκάλας που οδηγεί στον ημιώροφο. Η νέα θέση επέτρεψε την καλύτερη διαρρύθμιση του ενιαίου χώρου. Τα έπιπλα της κουζίνας σχεδιάζονται έτσι ώστε το σύνολο να δημιουργεί ένα συνεκτικό κομμάτι.

Η πρόκληση για τους σχεδιαστές της ομάδας Metaforma ήταν να συνδυάσουν τις χωρικές ανάγκες δύο ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων συλλέγει κόκκινα μοντέλα αυτοκινήτων Ferrari, ενώ η δεύτερη συλλογή είναι μουσικά CD. Η παρουσίαση αυτών των συλλογών εμπλούτισε το εσωτερικό με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

mieszkanie w poznan by metaforma-p11
mieszkanie w poznan by metaforma-p12
mieszkanie w poznan by metaforma-p13
mieszkanie w poznan by metaforma-p14

Ο ημιώροφος, στον οποίο οργανώθηκε ο χώρος μελέτης, έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να ανοίγει σε με μια μεγάλη βεράντα στην οροφή του κτιρίου. Ωστόσο το πλάτος του δεν επέτρεψε την άνετη τοποθέτηση ενός κλασικού γραφείου, γι αυτό οι αρχιτέκτονες, σχεδίασαν ένα γραφείο με τη μορφή ενός κυβόλιθου που αναπτύσσεται έξω από την γραμμή του παταριού, αυξάνοντας το χώρο εργασίας.

mieszkanie w poznan by metaforma-p15
mieszkanie w poznan by metaforma-p16
mieszkanie w poznan by metaforma-p17

Οι εξατομικευμένες λύσεις που χρησιμοποιούνται στο διαμέρισμα ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες των κατοίκων του. Η δυναμική και minimal εμφάνιση συνέβαλλε στην εξοικονόμηση υλικών και χρωμάτων. Τα βιομηχανικά στοιχεία, όπως το μέταλλο και το σκυρόδεμα συνδυάστηκαν με σκούρα χρώματα και επαναλαμβάνονται σε όλους τους χώρους.

mieszkanie w poznan by metaforma-p18mieszkanie w poznan by metaforma-p19
mieszkanie w poznan by metaforma-p21
mieszkanie w poznan by metaforma-p22

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: metaforma.org