Θεσσαλονικιώτικο διαμέρισμα που θυμίζει ιστιοπλοϊκό

the boat apartment-p01

Έργο: The Boat Apartment
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Urban Soul Project
Περιοχή: Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
Φωτογράφος: Kimberley Powell

Η εσωτερική ανακαίνιση του τυπικού διαμερίσματος των 80 τ.μ., που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του studio Urban Soul Project και επικεντρώνεται στον σχεδιασμό μίας ιδιαίτερης τυπολογίας.

the boat apartment-p02
the boat apartment-p03
the boat apartment-p04the boat apartment-p07

Η συνηθισμένη χωροθέτηση είναι το σαλόνι στο μπροστινό μέρος με πρόσοψη στο δρόμο, δύο υπνοδωμάτια στο πίσω μέρος, κουζίνα και κοινόχρηστο μπάνιο στη μέση.

Στο The Boat Apartment αυτήν η διάταξη έχει αντιστραφεί. Στην θέση που καταλάμβαναν τα δυο παλιά υπνοδωμάτια, τώρα έχει τοποθετηθεί ένας ενιαίος χώρος που φιλοξενεί το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα.

the boat apartment-p08
the boat apartment-p09
the boat apartment-p10the boat apartment-p11

Στην θέση του παλιού καθιστικού τοποθετήθηκε το master υπνοδωμάτιο, με το μπάνιο και την γκαρνταρόμπα. Η χρήση χωρισμάτων από γυαλί και σίδερο, επιτρέπουν την μεταφορά του φυσικού φωτός.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να φιλοξενήσει έως και τέσσερα άτομα, σε χώρους που προσφέρουν προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά γενικά έχουν λιγότερο αυστηρά όρια. Τα όρια όλων των χώρων είναι κατασκευασμένα από διαφανές ή ημιδιαφανές γυαλί, προσφέροντας στους χρήστες την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

the boat apartment-p12
the boat apartment-p13
the boat apartment-p14the boat apartment-p16

Επειδή κάθε τετραγωνικό εκατοστό ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο, η μελετητική ομάδα του Urban Soul Project, εκμεταλλεύτηκε τον χώρο κατά μήκος του διαδρόμου, δημιουργώντας χώρους και χρήσεις όπως αναγνωστήριο και υπνοδωμάτιο φιλοξενίας.

Οι καθαρές γραμμές μαζί με το κομψό αλλά κι απλό εσωτερικό θυμίζουν την απλότητα και λειτουργικότητα των χώρων ενός ιστιοπλοϊκού. Η έξυπνη αξιοποίηση του χώρου και η χρήση φυσικών υλικών δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

the boat apartment-p17
the boat apartment-p18
the boat apartment-p19
the boat apartment-p21

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: usp.gr